Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε προ ΟΝΕ εποχή το spread των 10ετών

Στο 2,42% εκτοξεύτηκε χθες το spread ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων, περιορίζοντας τις εντυπώσεις από την υπερκάλυψη της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Σε προ ΟΝΕ εποχή το spread των 10ετών
Στο 2,42% εκτοξεύτηκε χθες το spread ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων, περιορίζοντας τις εντυπώσεις από την υπερκάλυψη της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται ικανοποιημένα από τις προσφορές 13,2 δισ. ευρώ που προσέλκυσαν οι βραχυχρόνιοι τίτλοι, δεν μπορούν παρά να προβληματίζονται όμως για τη διαρκή αύξηση της διαφοράς αποδόσεων ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων.

Η χθεσινή επίδοση των 242 μονάδων βάσης, συνιστά το νέο απόλυτο ρεκόρ από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Στις αρχές του 1999, το spread ήταν 257 μονάδες βάσης, υποχώρησε στις 97 μονάδες στις αρχές του 2000, κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30 μονάδων έναν χρόνο πριν και τώρα, η εκρηκτική άνοδός του, κάνει αναλυτές να συζητούν ακόμα και το απίθανο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Χθεσινό δημοσίευμα των "Financial Times", που θεωρείται ακραίο από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καλλιεργούσε καταστροφολογικά σενάρια με αφορμή την απειλή υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s, επισημαίνοντας ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας ή άλλης περιφερειακής χώρας από την ευρωζώνη, θα είχε μεγάλη και άμεση επίπτωση στις αγορές και σε πολλά μέτωπα. Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζ.Κ. Τρισέ έκανε λόγο για "φαντασιώσεις".

Ασχέτως με το αν έχουν την παραμικρή βάση, τα καταστροφικά σενάρια, γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να δανείζεται πανάκριβα σε σχέση με τους ισχυρούς της ευρωζώνης και αντιμετωπίζει δυσκολίες που αντανακλώνται στη στροφή σε βραχυχρόνιους τίτλους, με αποφυγή των μεγάλων διαρκειών υπό τον κίνδυνο αδυναμίας συγκέντρωσης των δημοπρατούμενων ποσών.

Σε αυτό το περιβάλλον, η χθεσινή επιτυχής κάλυψη της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων σαφώς επισκιάζεται. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε "δουλέψει" την έκδοση όλο το προηγούμενο διάστημα για να έχει εξασφαλισμένη κάλυψη. Ζητούσε 2 δισ. ευρώ και με το μπόνους της κατάργησης του φόρου 10% για τους ξένους primary dealers, κατάφερε να προσελκύσει συνολικά, προσφορές ύψους 13,2 δισ. ευρώ.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων εξηγείται στη βάση της αποκλιμάκωσης του euribor. 2,40% για τα τρίμηνα έντοκα, 2,46% για τα εξάμηνα και 2,67% για τα ετήσια χθες με το euribor 12μήνου στο 2,7% , όταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου, τα επιτόκια ήταν 4,46% -5,09% με το euribor στο 4,9%.

Όσο για την υπερκάλυψη της έκδοσης; Παράγοντες της αγοράς την εξηγούν στη βάση τόσο του φορολογικού μπόνους, όσο και στη βάση του ενδιάμεσου κρίκου των τραπεζών. Οι τράπεζες αγοράζοντας τα έντοκα γραμμάτια λαμβάνουν από το ελληνικό δημόσιο επιτόκιο 2,40% - 2,67%.

Εξασφαλίζοντας όμως τους τίτλους του Δημοσίου, μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ με επιτόκιο 2%, αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αναλυτών για νέα μείωση επιτοκίων του ευρώ την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξασφαλίζουν ρευστότητα σε μια περίοδο όπου η έλλειψη εμπιστοσύνης, διατηρεί παγωμένη τη διατραπεζική αγορά. Έτσι, οι τράπεζες, απλώς διαδραμάτισαν τον ρόλο του ενδιάμεσου για τον δανεισμό του Δημοσίου από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v