Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ουδείς λόγος ανησυχίας για ελληνικές τράπεζες"

Το στίγμα της αναστάτωσης στο τραπεζικό σύστημα δίνουν οι κ. Γ. Προβόπουλος και Χ. Γκόρτσος εντοπίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τονίζοντας τη σταθερότητα και "την υγεία του".

Ουδείς λόγος ανησυχίας για ελληνικές τράπεζες
Το στίγμα της τρέχουσας αναστάτωσης, και όχι κρίσης, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δίνει με δήλωσή του στο euro2day.gr ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος (ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία), εντοπίζοντας τα δύο προβλήματα που εμφανίζει συγκυριακά ο ελληνικός τραπεζικός χώρος και επισημαίνοντας τη σταθερότητά του.

"Βρισκόμαστε σε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει πλήξει και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση, υπάρχει όμως αναστάτωση που είναι απόρροια των προβλημάτων, τα οποία εμφανίζονται στα κράτη που έχουν πληγεί από την κρίση", επισημαίνει ο κ. Γκόρτσος.

"Στη χώρα μας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην άνοδο των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς, από την οποία οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα και η οποία πλέον είναι πανευρωπαϊκή (επιτόκιο euribor).

Η άνοδος αυτή εκτείνεται στο ύψος της 1 - 1,5 ποσοστιαίας μονάδας".

"Το δεύτερο πρόβλημα", σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ," είναι η επίπτωση στην ελληνική κεφαλαιαγορά λόγω της συσχέτισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τα διεθνή χρηματιστήρια.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και οι τράπεζες, οι οποίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ήταν κερδοφόρες, συνεχίζουν να έχουν κερδοφορία και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα και με τα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελάχιστη έκθεση στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των οποίων οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ λόγω της κρίσης, όπως κυρίως τα ομόλογα από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος.

Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν την κερδοφορία τους στην οργανική τους ανάπτυξη στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως από δραστηριότητες εμπορικής τραπεζικής, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά από το 2002 και μετά, λόγω της απελευθέρωσης της καταναλωτικής πίστης".

"Κάτω από αυτές τις συνθήκες", τονίζει ο κ. Γκόρτσος," δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους αποταμιευτές - καταθέτες των τραπεζών.

---Δήλωση Γ. Προβόπουλου

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και ασφαλές. Ωστόσο, οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών πρέπει να είναι προσεκτικές στον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης, διότι αν δεν φρενάρουν τις χορηγήσεις θα βρεθούν να είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό, μια περίοδο όπου το κόστος χρήματος είναι υψηλό.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και υγιείς καθώς πάνω από το 85% των συνολικών χορηγήσεων καλύπτεται από καταθέσεις και επομένως δεν εξαρτώνται σε μεγάλη έκταση από τις κεφαλαιαγορές. Έχουν περιορισμένη έκθεση σε προβληματικές τοποθετήσεις τύπου subprime και ο βαθμός μόχλευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπολογίζεται στο 14,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v