Ρωσικά γυμνάσια (και) στην Κύπρο με τις πτήσεις τσάρτερ

Η απαγόρευση που συνεχίζει να επιβάλλει η Μόσχα οδηγεί σε ένα «χαμένο Ιούνιο» την τουριστική βιομηχανία του νησιού. Διαπραγματεύσεις για να ανατραπεί το τοπίο.

Ρωσικά γυμνάσια (και) στην Κύπρο με τις πτήσεις τσάρτερ

Τα ζητήματα πίσω από την άρνηση της ρωσικής κυβέρνησης να ξεκλειδώσει τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο φαίνεται ότι είναι πιο πολύπλοκα από την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, εντείνονται οι προσπάθειες και οι επαφές με τις ρωσικές αρχές, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης».

Σημείωσε ότι «για την ώρα, αποφασίστηκε όπως την ερχόμενη Τρίτη έχουμε τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας, το οποίο είναι το αρμόδιο σώμα που θα ανάψει το πράσινο για έναρξη των ναυλωμένων πτήσεων προς την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε να μιλήσουμε και με το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα εξηγήσουμε τις θέσεις μας και την καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθεί η Κύπρος, που είναι από τα πιο ασφαλή στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να τους πείσουμε να ξεκλειδώσουν τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο».

Η τελευταία προσπάθεια του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ο οποίος επέστρεψε χθες από τη Μόσχα, δεν φαίνεται να είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Περδίος δεν απέκλεισε να επιτραπεί σε 4-5 χώρες να έχουν κατ’ εξαίρεση αφίξεις από τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις χώρες μπορεί να συγκαταλέγεται και η Κύπρος. «Η δουλειά μας τις επόμενες εβδομάδες είναι να πείσουμε ότι θα είμαστε στη λίστα με αυτές τις χώρες», τόνισε.

Πολιτικά τα προβλήματα

«Τηρούμε στάση αναμονής και αγωνιούμε για την επόμενη ημέρα», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρου Ρουσουνίδη, στη StockWatch. «Η στάση της ρωσικής κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει και πολιτικές διαστάσεις» επεσήμανε, εκφράζοντας απογοήτευση για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Υφυπουργού Τουρισμού στη Μόσχα. «Δυστυχώς και ο Ιούνιος θα κλείσει χωρίς τουρισμό», ανέφερε.

Εντούτοις, εξέφρασε αισιοδοξία για επανέναρξη των πτήσεων από το Ισραήλ μετά την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων στη γειτονική χώρα. «Οι τουρίστες από το Ισραήλ θα λειτουργήσουν ως τονωτική ένεση για τη βιομηχανία, η οποία υπολειτουργεί με τους λιγοστούς τουρίστες από τη Ρωσία, οι οποίοι διασκορπίζονται σε όλες τις πόλεις», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, η Βρετανία να πρασινίσει την Κύπρο στις 27 Ιουνίου που θα προβεί σε νέα αναθεώρηση της λίστας της, καθώς όπως είπε, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου, δεν δικαιολογείται η παραμονή της στην πορτοκαλί κατηγορία που είναι σήμερα.

Χρειάζονται λεπτοί και συντονισμένοι χειρισμοί

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στη StockWatch ότι «δυστυχώς η προσπάθεια του υφυπουργού Τουρισμού τον οποίο στηρίζουμε απόλυτα, προσκρούει σε ένα κράμα πολιτικών και εσωτερικών ζητημάτων που προβάλλει αυτή τη στιγμή η ρωσική κυβέρνηση, αρνούμενη να επιτρέψει τις ναυλωμένες πτήσεις».

«Γι’ αυτό χρειάζονται πολύ λεπτοί και συντονισμένοι χειρισμοί από μέρους της κυβέρνησης», τόνισε.

Όπως είπε, «μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει ο Πούτιν είναι η αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον περασμένο Οκτώβριο και ο πόλεμος που υφίσταται η Ρωσία από την Ευρώπη. Από την άλλη, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ των Ρώσων τουριστικών πρακτόρων».

Ο κ. Τάκκας χαρακτήρισε τεράστιο πλήγμα τη μη έναρξη των ναυλωμένων πτήσεων, τονίζοντας ότι «θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικές για την Κύπρο, επειδή δεν ξεκλείδωσε ακόμη άλλη αγορά, ενώ από τη Ρωσία έχουμε έστω και ένα περιορισμένο αριθμό τουριστών από δρομολογημένες πτήσεις».

«Αν λυθεί το πρόβλημα, η Κύπρος θα πλημμυρίσει από Ρώσους τουρίστες, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι ακόμη κλειστή και δεν αναμένεται να ανοίξει σύντομα», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «ένας tour operator που προγραμμάτιζε να φέρει με charter flights στην Κύπρο 12 χιλ. - 14 χιλ. τουρίστες την εβδομάδα, σήμερα με αυτά τα δεδομένα μεταφέρει γύρω στις 3 χιλ. τουρίστες την εβδομάδα».

Όσον αφορά τη βρετανική αγορά, είπε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου είναι πολύ βελτιωμένα και δεν επιτρέπουν άλλη δικαιολογία από τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να μην επιτρέψει τις πτήσεις προς την Κύπρο». Ωστόσο, σημειώνεται πως και στην περίπτωση της Βρετανίας παρεμβαίνουν εσωτερικές πιέσεις προς την κυβέρνηση, για να συγκρατήσει τους Βρετανούς στη χώρα, για ενίσχυση της οικονομίας της.

ΠΗΓΗ: www.stockwatch.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v