Kύπρος: Στο μικροσκόπιο τα προβλήματα χρηματοδότησης εταιρειών

Βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα χρήματα που παρέχονται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και προορίζονται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων εταιρών δεν φτάνουν στις μικρές εταιρείες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Kύπρος: Στο μικροσκόπιο τα προβλήματα χρηματοδότησης εταιρειών

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής εμπορίου τέθηκαν σήμερα τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες εταιρείες με τα μέλη της επιτροπής να αναμένουν την κατάθεση στοιχείων από το υπουργείο οικονομικών σχετικά με τις εταιρείες που έχουν επωφεληθεί μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Οι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα χρήματα που παρέχονται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και προορίζονται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων εταιρών δεν φτάνουν στις μικρές εταιρείες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εκπρόσωπος της διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης ανέφερε ότι ένα τρίτο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που ήταν διαθέσιμα για σκοπούς στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ήδη δοθεί και πως δεν υπάρχουν νέοι πόροι διαθέσιμοι σε αυτό το στάδιο.

Πρόσθεσε εντούτοις, ότι προωθείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και με τη συνεισφορά των τραπεζών για παροχή χαμηλότοκων δανείων.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος εξήγησε ότι θα διατεθεί ποσό €120 εκ. για την επιδότηση μέρους του επιτοκίου δανείων με σκοπό τη δημιουργία, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2019 και η υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2020. Το όφελος για τις επιχειρήσεις θα είναι τα χαμηλότοκα δάνεια, το επιτόκιο των οποίων θα επιδοτείται σε ποσοστό 1% - 1,5% αναλόγως των επιτοκίων της αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΠΣΑ.

Εκ μέρους του υπουργείου εμπορίου ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης ανέφερε ότι το υπουργείο κινείται σε δύο άξονες για την στήριξη των επιχειρήσεων με τον πρώτο άξονα να αφορά στην παροχή χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι εξασφαλίστηκε κονδύλι €118 εκ. εκ των οποίων πληρώθηκαν μέχρι στιγμής €40 εκ. και μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το ποσό.

Ο δεύτερος άξονας, όπως είπε, αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την υλοποίηση της στρατηγικής για στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών αναφέρθηκε στο σχέδιο χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω του οποίου έχει διοχετευθεί ποσό €1 δισ. σε δέκα τράπεζες προς διάθεση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επωφεληθεί 450 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό των €780 εκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι οι αριθμοί κτυπούν καμπανάκι καθώς καταδεικνύουν ότι κάθε εταιρεία επωφελήθηκε ποσού γύρω στα €2 εκ. Ο αριθμός των εταιρειών που επωφελήθηκαν θα έπρεπε να ανέρχεται σε 2-3 χιλ. υπέδειξε και ζήτησε όπως κατατεθούν σχετικά στοιχεία στην επιτροπή για τον αριθμό και το μέγεθος των εταιρειών που επωφελήθηκαν, καθώς και στοιχεία για το πόσες εταιρείες δημιουργήθηκαν και πόσες έκλεισαν από το 2013.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΣΥΜΕΑ) σημείωσε ότι οι εταιρείες μέχρι δέκα ατόμων αποτελούσαν πριν λίγα χρόνια το 94% των επιχειρήσεων στην Κύπρο και πως από αυτές τις εταιρείες καμία δεν έχει πάρει χρήματα μέσω των εν λόγω προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ κλήθηκαν οι τράπεζες να επανεξετάσουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης των εταιρειών ενώ, εισήγηση έγινε και για διάθεση ποσού από τα πλεονάσματα του κράτους για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών ανέφερε ότι οι τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν καθώς κερδίζουν από τους τόκους δανείων αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο προϋποθέσεις που είναι η πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη και οι οδηγίες της ΕΚΤ.

Η ΠΟΒΕΚ υποστήριξε τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα στο υπουργείο εργασίας που να ασχολείται με την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-5 άτομα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι θα πρέπει η πολιτεία να ασχοληθεί με την επιβίωση των ΜμΕ που είναι επίσης θύματα της οικονομικής κρίσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, αναφέρθηκε στη θέση του κόμματος για δημιουργία κρατικού φορέα – εγγυοδοτικού οργανισμού κάτω από το υπουργείο εμπορίου, μέσω του οποίου ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια θα απορροφούνται από τις ΜμΕ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, η επιτροπή ενημερώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο ότι γίνονται σχεδιασμοί ώστε μέχρι το 2020 να εκπονηθεί σχέδιο €120 εκ. για την επιδότηση μέρους του επιτοκίου δανείου που συνάπτουν οι ΜμΕ.

Πρόσθεσε ότι μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, έχει σταματήσει η λειτουργία ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία διαχειριζόταν και μέσω των οποίων χρηματοδοτούνταν ΜμΕ με χαμηλό επιτόκιο και ζήτησε να βρεθούν τρόποι ώστε οι εμπορικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα και να διοχετευτεί η χρηματοδότηση στις ΜμΕ με ευνοϊκά επιτόκια.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v