Κύπρος: Κτυπούσαν από νωρίς τα καμπανάκια για το λουκέτο της Συνεργατικής

Οι κυπριακές αρχές είχαν γνώση για το τι πραγματικά θα επερχόταν στη δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας εάν δεν λαμβάνονταν δραστικά μέτρα. Τι δείχνει η αλληλογραφία μεταξύ των εποπτικών αρχών και της Λευκωσίας.

Κύπρος: Κτυπούσαν από νωρίς τα καμπανάκια για το λουκέτο της Συνεργατικής

Ο κώδωνας του κινδύνου για το άδοξο τέλος της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας κτυπούσε προς τις κυπριακές αρχές πολύ πριν κληθεί ο κύπριος φορολογούμενος το 2018 να χρηματοδοτήσει το λουκέτο της, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία.

Tα συσσωρευμένα προβλήματα στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η αναποτελεσματικότητα που υπήρξε στην επίλυση τους λόγω κακής εταιρικής διακυβέρνησης και η μη έγκαιρη διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελούσαν το 60% του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ, ήταν θέματα τα οποία απασχολούσαν σε μόνιμη βάση τον εγχώριο επόπτη, την ΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) και διαμηνύονταν σε τακτική βάση στον βασικό μέτοχο, το κυπριακό κράτος.

Ο κώδωνας άρχισε να κτυπά πιο συχνά και πιο δυνατά μετά τα μέσα του 2017, όταν η κυβέρνηση – αντί να βρει τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων του Συνεργατισμού – ενέκρινε την παραχώρηση δωρεάν μετοχών στους καταθέτες και χρεώστες του. Όταν φάνηκε, δηλαδή, ότι δεν αντιλαμβανόταν την ιδιαίτερα αρνητική στάση των εποπτών στα όσα γίνονταν εντός της Τράπεζας.

Η αλληλογραφία μεταξύ των εποπτικών αρχών της ΣΚΤ και του κράτους, που ήταν ο μεγαλομέτοχος του Συνεργατισμού με συμμετοχή 99%, είναι άκρως διαφωτιστική για το βαθμό ενημέρωσης που τύγχανε η εκτελεστική εξουσία για τα προβλήματα στον Συνεργατισμό αλλά και για την ολοένα και πιο αρνητική στάση που προκαλούσε στους επόπτες η πολιτική διαχείριση της κατάστασης.

Τα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στα αρχεία των εμπλεκομένων και αρκετά από τα οποία τέθηκαν υπόψη της διερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, καταδεικνύουν ότι οι κυπριακές αρχές είχαν γνώση για το τι πραγματικά θα επερχόταν στη δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας εάν δεν λαμβάνονταν δραστικά μέτρα.

Στις αρχές Ιουνίου, λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση του υπουργικού να παραχωρήσει δωρεάν μετοχές της Συνεργατικής, η ΚΤ εξέφραζε τη διαφωνία των εποπτών για τις κινήσεις της κυβέρνησης, αφού η διαμονή μετοχών δεν έλυνε το βασικό πρόβλημα που ήταν ο εντοπισμός ξένων επενδυτών με επίλυση των προβλημάτων εντός της Τράπεζας.

«Η εκτίμηση της ΚΤ της Κύπρου, την οποία ενστερνίζεται και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, είναι ότι η ΣΚΤ μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει», έγραφε η ΚΤ στις 6 Ιουνίου. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στις σημαντικές αδυναμίες σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και στην έλλειψη προόδου στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συνέχιζε, στην επιστολή που έστειλε στα αγγλικά στον Χάρη Γεωργιάδη, με κοινοποίηση στην Ντανιέλ Νουί.

«Σημειώνω με λύπη ότι το στρατηγικό σχέδιο που κατατέθηκε από το ΔΣ της ΣΚΤ [για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων] είναι τουλάχιστον πολύ απογοητευτικό και δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες».

Η ΣΚΤ πρότεινε όπως τα ΜΕΔ της μειωθούν από 60% που ήταν το 2017 σε 55% σε τρία χρόνια, κίνηση που η ΚΤ έκρινε «ότι πόρρω απέχει από τις προσδοκίες της ΚΤ και του ΕΕΜ».

Η αποκάλυψη της ΚΤ για τους ιδιαίτερα χαμηλούς στόχους του Συνεργατισμού αναδεικνύει την πολιτική – αντί χρηματοοικονομική – διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Τράπεζα.

«Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω», γράφει στον κ. Γεωργιάδη η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, «δεν αποκλείω την πιθανότητα ότι, στο εγγύς μέλλον, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την ευρωστία και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «ο χρόνος για την εισαγωγή της μετοχής της ΣΚΤ στο χρηματιστήριο με τον τρόπο που προτείνεται δεν είναι ο ορθός, εκτός εάν έχουν εξευρεθεί στρατηγικοί επενδυτές οι οποίοι έχουν ήδη δεσμευτεί να εισάγουν νέα κεφάλαια στην τράπεζα μετά την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΚ».

Για πολλοστή φορά, σε συνάρτηση και με τις διαπιστώσεις της Φρανκφούρτης και ειδικότερα του εποπτικού συμβουλίου του ΕΕΜ, η ΚΤ θεωρούσε επιβεβλημένη την ανάγκη λήψης δραστικών διορθωτικών μέτρων, χωρίς καθυστέρηση.

Εκτενής αναφορά γινόταν για τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης και ειδικότερα για την ανεπάρκεια των διοικούντων και της διεύθυνσης να λάβουν διορθωτικά μέτρα για τη βιωσιμότητα της τράπεζας.

Όπως αποκάλυψε χθες η StockWatch οι προειδοποιήσεις των εποπτικών αρχών για την τραγική κατάληξη της πρώην ΣΚΤ ήταν πυκνές προς όλους τους αρμόδιους ακόμη λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Όταν η κυβέρνηση καθησύχαζε τους ψηφοφόρους για την ευρωστία τις τράπεζες, και απέδιδε τα προβλήματα σε σενάρια, στο παρασκήνιο εκτυλίσσονταν εξελίξεις που προοιώνιζαν το άσχημο τέλος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Χθες κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ γνώριζε τα τεκταινόμενα στη ΣΚΤ την κρατούσε στον αναπνευστήρα, κατά την έκφραση τους.

Πηγή: StockWatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v