Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε εγχώρια ξενοδοχεία αναμένεται ότι θα κάνουν χιλιάδες κύπριοι ενισχύοντας τις πληρότητες που αναμένεται, σε ορισμένες πόλεις, να φθάσουν το 90%.
Οι ξενοδόχοι αποχαιρετούν άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό αναμένοντας ακόμα καλύτερες μέρες το 2019, παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit για την πορεία της πιο σημαντικής, για την Κύπρο, αγοράς.
Πολύ καλή τονωτική ένεση μετά από μια πολύ καλή θερινή σεζόν χαρακτηρίζει το εορταστικό τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους.
Σε δηλώσεις στη StockWatch τονίζει ότι τα Χριστούγεννα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Λεμεσού κυμάνθηκαν γύρω στο 65%-70%.
«Το εορταστικό τετραήμερο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς αναμένεται πως οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 90% και σε αυτό θα συμβάλει η ντόπιο αγορά», είπε και εξήγησε ότι «οι κύπριοι παραδοσιακά τις ημέρες των Χριστουγέννων προτιμούν να τις περνούν οικογενειακά στα σπίτια τους ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα ξενοδοχεία, ανεβάζοντας έτσι την πληρότητα των ξενοδοχείων».
Ο κ. Θεοχάρους επεσήμανε επίσης ότι τα ξενοδοχεία της Λεμεσού φιλοξενούν τις ημέρες των εορτών και τουρίστες από τη Βρετανία και τη Ρωσία. Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε για την επερχόμενη θερινή σεζόν διότι όπως είπε, η Βρετανική αγορά που αποτελεί την κύρια αγορά της Κύπρου είναι μουδιασμένη λόγω του Brexit.
Υπενθύμισε επίσης ότι τα ξενοδοχεία της Λεμεσού φιλοξενούν τουρίστες καθ’ όλη τη χειμερινή σεζόν (Ιανουάριο – Μάρτιο) ντόπιους και ξένους κυρίως από τις γειτονικές χώρες, οι οποίοι αναζητούν καλό φαγητό και διασκέδαση για τα weekends.
Θετικά μηνύματα από την ντόπια αγορά λαμβάνουν και οι ξενοδόχοι της Πάφου, ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της πόλης Θάνος Μιχαηλίδης.
«Τις ημέρες των Χριστουγέννων οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πάφου κυμάνθηκαν από 70% έως 80% ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναμένεται ότι, και με τη συνεισφορά των κυπρίων οι οποίοι προτιμούν να κάνουν ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία, υπολογίζουμε ότι θα ανέλθουν μέχρι και το 90%».
Μικρή ανάσα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, αναμένεται πως θα δώσουν και οι εορταστικές ημέρες των Θεοφανείων, καθώς τη μέρα αυτή έχουν την τιμητική τους οι παραλιακές πόλεις διότι όπως απαιτεί το έθιμο γίνεται η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.
Οι εξελίξεις μετά το Brexit απασχολούν και τους ξενοδόχους της Πάφου ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας ότι, υπάρχει μια ανησυχία διότι φαίνεται ότι επηρεάζουν και τις υπόλοιπες αγορές.
«Οι κρατήσεις που γίνονται τον Ιανουάριο αντικατοπτρίζουν την τάση που υπάρχει για τις πληρότητες της θερινής περιόδου. Άρα αν δεν περάσει και ο Ιανουάριος δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τη νέα σεζόν», είπε.
Όσον αφορά τη ρωσική αγορά η οποία είχε μια πτώση μέχρι και 20% ανάλογα από την εξάρτηση που είχε η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα από τη Ρωσία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη νέα σεζόν θα κινηθεί στα επίπεδα του 2018. Επανέλαβε επίσης ότι το κενό που δημιουργήθηκε λόγω της μείωσης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη αγορά της Κύπρου, δεν αναπληρώθηκε από τις άλλες αγορές παρά την αύξηση που σημειώθηκε διότι όπως εξήγησε, «από το καλοκαίρι οι ξενοδόχοι ξεκίνησαν τις προσφορές και μειώσεις στις τιμές με αποτέλεσμα να μειωθούν τα εισοδήματα τους και ως εκ τούτου και η κερδοφορία τους».
Δυναμική είναι πλέον και η παρουσία της Λάρνακας στα τουριστικά δρώμενα του τόπου, αφού σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ της πόλης του Ζήνωνα, Ιωάννα Φλωρεντιάδου τις ημέρες των Χριστουγέννων οι πληρότητες των ξενοδοχείων κυμάνθηκαν στο 50% ενώ την Πρωτοχρονιά, δηλαδή από τις 29 Δεκεμβρίου 2018 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2019, αναμένεται πως οι πληρότητες θα φθάσουν στο 80% λόγω και των κυπρίων που αρέσκονται στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία.
«Αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρξει μια ανάπαυλα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου που θα ξεκινήσει η κάθοδος των ποδοσφαιρικών ομάδων η οποία θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου», είπε. «Με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω του Brexit, αναμένουμε τις κρατήσεις που θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο δίνοντας το στίγμα της νέας τουριστικής σεζόν», είπε η κ. Φλωρεντιάδου συμφωνώντας με τους συναδέλφους της ότι ενδέχεται το Brexit να επηρεάσει και τις άλλες αγορές.
Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων από Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα άδραξαν της ευκαιρίας και απηύθυναν πρόσκληση προς τους κυπρίους να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις εορταστικές προσφορές. Ο κ. Θεοχάρους επεσήμανε ότι στη Λεμεσό παραμένουν ανοικτά για όλο το χειμώνα 34 ξενοδοχεία. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στην Πάφο παραμένουν ανοικτά 66 ξενοδοχεία ενώ η κ. Φλωρεντιάδου είπε ότι στη Λάρνακα ανοικτά είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία Radisson Blue, Golden Bay και Sun Hall Hotel και αρκετά μικρότερα στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμόχωστου Δώρο Τάκα, στην επαρχία επικρατεί πλήρης ηρεμία, τίποτα δεν θυμίζει την ξέφρενη ζωή του καλοκαιριού.
«Τα λιγοστά ξενοδοχεία που παραμένουν ανοικτά φιλοξενούν μικρό αριθμό ευρωπαίων τουριστών κυρίως βρετανούς. Οι κύπριοι δεν μας επισκέπτονται το χειμώνα ακόμη και αυτοί που διαθέτουν δικά τους διαμερίσματα δεν έρχονται το χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, πρόσθεσε, η περιοχή μοιάζει με μεγάλο εργοτάξιο λόγω των εργασιών που γίνονται στα ξενοδοχεία, είτε ανακαινίσεις, είτε αναβαθμίσεις, ανέφερε.
ΠΗΓΗ: Stockwatch