Η αγορά απέχει αρκετά από τα υψηλά του 2007 και επομένως έχει ακόμα περιθώρια ανόδου, υποστηρίζουν κτηματομεσίτες και επιχειρηματίες ανάπτυξης, που εκτιμούν ότι οι πολιτογραφήσεις θα συνεχίσουν να τονώνουν την εξωγενή ζήτηση την ίδια στιγμή που οι τράπεζες θα ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση οικιστικών ακινήτων.
Το τέλος μιας από τις καλύτερες χρονιές για τα ακίνητα την τελευταία δεκαετία αφήνει ικανοποιημένους τους παράγοντες της αγοράς, που προσδοκούν ακόμα καλύτερες μέρες.
Αγοραστές από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου
Ο εκ των διευθυντών του ομίλου Leptos Estates Παντελής Λεπτός εντοπίζει σημαντική διεύρυνση της πελατειακής βάσης των επιχειρηματιών ανάπτυξης και εκτιμά ότι η άνθιση της εξωγενούς ζήτησης θα συνεχιστεί το 2019.
«Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι σε όποια χώρα του κόσμου πάμε υπάρχει ενδιαφέρον για την Κύπρο που ποτέ προηγουμένως δεν υπήρχε. Πέρσι η εταιρεία μας πούλησε ακίνητα σε 31 εθνικότητες», είπε και πρόσθεσε ότι οι «καλές μέρες της κτηματαγοράς είναι μπροστά μας».
«Όταν σε μερικές εβδομάδες θα γνωρίζουμε και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο, τότε θα δημιουργηθούν ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες που θα τονώσουν περαιτέρω την οικονομία της Κύπρου και την οικοδομική βιομηχανία. Διότι η ενεργειακή πολιτική συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες σε υποδομές, εργοστάσια, καταστήματα, κατοικίες, αποθήκες και γραφειακούς χώρους».
Ο κ. Λεπτός τόνισε ότι οι πωλήσεις αλλά και οι τιμές ακινήτων βρίσκονται ακόμη πολύ πιο κάτω από τα νούμερα του 2007, που ήταν μια από της καλύτερες χρονιές της αγοράς πριν διαφανούν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Θα υπάρξει βελτίωση και στο κομμάτι των πωλήσεων σε κυπρίους διότι οι τράπεζες θα προσφέρουν νέα ελκυστικά πακέτα για την ντόπια αγορά, εκτιμά.
Το 99% των πωλήσεων για διαβατήρια
Βασική αιτία της ραγδαίας μεγέθυνσης της κτηματαγοράς είναι, βέβαια, η πολιτική των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών. Στην επαρχία Αμμοχώστου κάνουν θραύσεις οι πωλήσεις πολυτελών επαύλεων και κατοικιών σε ξένους επενδυτές γι’ απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κτηματική Δημήτρης Καλορκώτης. «Το 99% των πωλήσεων που έγιναν φέτος στην επαρχία μας αφορούν τα διαβατήρια».
Η εγχώρια αγορά, όμως, εξακολουθεί να έχει πρόβλημα λόγω της δυστοκίας που υπάρχει στην παραχώρηση στεγαστικών δανείων. «Ασχολούμαι με την ντόπια αγορά και δυσκολεύομαι να πουλήσω ένα διαμέρισμα το χρόνο, διότι οι τράπεζες παρά το ότι διαφημίζουν οικιστικά δάνεια δυστυχώς θέτουν ένα σωρό ανασταλτικούς όρους και προϋποθέσεις, που περιορίζουν την προσφορά».
«Οι ξένοι αγοράζουν μόνο για αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και μπορεί να έρθουν ένα μήνα το χρόνο ή να τα ενοικιάζουν με την ημέρα από τη χώρα τους». Όσον αφορά την ντόπια αγορά εξέφρασε την προσδοκία ότι εντός του 2019 οι τράπεζες θα ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τα νεαρά ζευγάρια που αναζητούν κατοικίες και διαμερίσματα χαμηλού κόστους με αποτέλεσμα να αναθερμανθεί περαιτέρω η αγορά το νέο χρόνο.
Εγκατέλειψαν την Πάφο οι Ρώσοι και οι Κινέζοι
Η βελτίωση της εξωγενούς ζήτησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ιδίως σε περιοχές που είχαν μεγάλη εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές, οι οποίες πλέον αντικαθίστανται από νέες αγορές. Ο αναπληρωτής πρόεδρος των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργος Μάης παρατηρεί σημαντική μείωση στη ζήτηση ακινήτων από τη ρωσική αγορά στην Πάφο αλλά και ταυτόχρονη κάμψη των πωλήσεων από την Κίνα.
«Οι developers της Πάφου στράφηκαν σε άλλες αγορές όπως το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο και πιστεύω ότι με τον νέο χρόνο θα αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση από τις γειτονικές μας χώρες». Πρόσθεσε ότι «μεγάλη ανάσα στους developers δίνουν και οι ξένοι αγοραστές μέσω της απόκτησης κυπριακού διαβατήρια αν και τη μερίδα του λέοντος την κατέχει για την ώρα η Λεμεσός».
Σε γερά θεμέλια ο κλάδος ακινήτων
Ο κλάδος ακίνητων στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ο διευθυντής της Imperio Group Γιάννης Μισιρλής, παραθέτοντας μια σειρά λόγους που πιστεύει ότι και το 2019 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την κτηματαγορά.
Το 2018 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για τον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, με αύξηση στον όγκο συναλλαγών της τάξης του 17%, και με μια μικρή αύξηση στις αξίες της τάξης του 2-3% (ανάλογα με το ποιον δείκτη παρακολουθεί κανείς) ανέφερε κ. Μισιρλής.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία και σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια και την πολύ μικρή μόχλευση (δανεισμό από τράπεζες) που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κλάδο, είναι πολύ εύκολο κάποιος να συμπεράνει ότι ο κλάδος των ακινήτων στηρίζεται, αυτή τη στιγμή, σε πολύ γερά θεμέλια.
Ακόμα, εάν προσθέσουμε τους δείκτες της οικονομίας που σίγουρα επηρεάζουν τους αγοραστές και επενδυτές ακινήτων (και την ψυχολογία τους), όπως είναι ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, ο χαμηλός πληθωρισμός, ο πολύ καλός ρυθμός μείωσης της ανεργίας και οι προοπτικές πλήρης απασχόλησης μέχρι το 2020, οι απανωτές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από οίκους αξιολόγησής, ο δανεισμός με πλεονεκτικούς όρους από τις ξένες αγορές, οι συνεχόμενες επιτυχημένες χρονιές του τουρισμού και η εντυπωσιακή πορεία του τομέα των Funds στην Κύπρο, θα είναι πλέον ορατό σε όλους το γεγονός ότι, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, οι προοπτικές του τομέα των ακινήτων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα είναι τόσο θετικές.
Υπάρχει δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη
Την εκτίμηση ότι η αγορά ακινήτων αφήνει για τα καλά πίσω της την κακή εμπειρία της κρίσης, εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο διευθύνων σύμβουλος της «Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι Εκτιμητές Ακινήτων», Πάνος Δανός.
«Ενόσω τα πράγματα βαίνουν καλώς στο εσωτερικό και δεν έχουμε οποιαδήποτε γεωπολιτικά ζητήματα η ανάκαμψη της αγοράς θα συνεχίζει με πιο εντατικούς ρυθμούς διότι υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι να φθάσουμε στα επίπεδα του 2007 και στις πωλήσεις και στις τιμές», ανέφερε. «Για την ώρα είμαστε κατά μέσω όρο στα 2/3 των πωλήσεων του 2007», επεσήμανε.
Συμφώνησε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της κτηματαγοράς διότι βάζει την Κύπρο στον επενδυτικό παγκόσμιο χάρτη. Ο κ. Δανός τονίζει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς τα τρία τελευταία χρόνια το απορροφούν οι πωλήσεις σε ξένους για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, εντούτοις εκτιμά ότι το 2019 θα ενισχυθεί περαιτέρω ο τομέας αυτός, λόγω του ότι η Βρετανία τερμάτισε τις πωλήσεις και αναθεωρεί το συγκεκριμένο μέτρο». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «άρχισε να επιδεικνύεται ενδιαφέρον και από αφρικανικές χώρες όπως τη Νιγηρία, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».
Σταθεροποίηση της αγοράς το 2019
Σταθεροποίηση της αγοράς στα επίπεδα του 2018 διαβλέπει για τη νέα χρονιά η υπεύθυνη πωλήσεων της Kanika Developments & Construction, Ειρήνη Κλεάνθους. «Η φετινή χρονιά είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και το 2019 οι πωλήσεις θα κινηθούν στον ίδιο πολύ καλό επίπεδο».
Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και για τις τιμές των ακινήτων, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση από τις τρέχουσες τιμές οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά το είδος των πωλήσεων ήταν ξεκάθαρη: «Στη Λεμεσό οι developers πουλούν σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους πολυτελή διαμερίσματα, επαύλεις και κατοικίες που θέλουν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο».
Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να δώσουν δάνεια
Την εκτίμηση ότι το 2019 θα αυξηθούν οι πωλήσεις και στην ντόπια αγορά εξέφρασε ο CEO της Tofarco Νικόλας Τοφαρίδης τονίζοντας ότι τη νέα χρονιά εκ των πραγμάτων οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφέρουν νέα δανειστικά πακέτα για τους κυπρίους. «Εμείς ασχολούμαστε μόνο με την ντόπια αγορά και ειδικότερα στην πρωτεύουσα», είπε και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι το 2019 θα έχουμε αύξηση στις συναλλαγές οι οποίες ήταν περιορισμένης κλίμακας το 2017 και το 2018 παρόλο που η ζήτηση παραμένει σταθερή και ανέρχεται περίπου στις πεντέμισι χιλιάδες μονάδες το χρόνο».
Εξέφρασε την άποψη ότι «θα επιβληθεί στις τράπεζες να ανοίξουν νέες μεθόδους δανεισμού προς τους κυπρίους οι οποίοι βέβαια λόγω του ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατέβασαν τις απαιτήσεις τους. Αντί για ένα τριάρι θα περιορίζονται πλέον σε ένα δυάρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το επίπεδο των πωλήσεων του 2007 είπε ότι «υπάρχει δρόμος ακόμη διότι για να φθάσουμε στα επίπεδα του 2007 θα πρέπει να έχουμε μια οικονομία απολύτως υγιή και ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζει αυτού του είδους την ανάπτυξη, το οποίο για την ώρα δεν μπορεί γιατί είναι ακόμη λαβωμένο».
ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy