Κύπρος: Ο εισαγγελέας θα καθορίσει ευθύνες για το θέμα με το χαλούμι

«Έγινε ένα σοβαρό λάθος, αλλά δεν χάσαμε το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε σταματούν οι εξαγωγές, ούτε κέρδισε το εμπορικό μας σήμα κάποιος άλλος», τόνισε ο Γ. Λακκοτρύπης.

Κύπρος: Ο εισαγγελέας θα καθορίσει ευθύνες για το θέμα με το χαλούμι

Ο γενικός εισαγγελέας ενώπιον του οποίου βρίσκεται το θέμα της πειθαρχικής έρευνας σε σχέση με το χαλούμι, θα αποφανθεί κατά πόσο υπήρξε απλή αμέλεια ή κάτι άλλο, σύμφωνα με τον υπουργό εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη ο οποίος συμμετείχε σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής γεωργίας.

Η συζήτηση αφορούσε στη διαδικασία εγγραφής του χαλουμιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης καθώς και την πρόσφατη απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου σε σχέση με το εμπορικό σήμα.

«Έγινε ένα σοβαρό λάθος, αλλά δεν χάσαμε το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε σταματούν οι εξαγωγές, ούτε κέρδισε το εμπορικό μας σήμα κάποιος άλλος», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σημείωσε ότι χάσαμε ένα σημαντικό όπλο από την φαρέτρα μας, ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο προστατεύει όλους τους παραγωγούς, αλλά όχι το μοναδικό, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι απέτυχαν οι διαδικασίες και πως αυτό είναι το αντικείμενο της πειθαρχικής έρευνας, η οποία βρίσκεται ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί αν πρόκειται για απλή αμέλεια ή κάτι άλλο, όπως είπε.

«Η ευθύνη μας είναι να διορθώσουμε όσα έγιναν και να επανορθώσουμε το λάθος» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το σήμα αύτη τη στιγμή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο έφεσης έναντι της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, το υπουργείο προχωρεί στην σύσταση ειδικής μονάδας διαχείρισης του εμπορικού σήματος, η οποία θα υπάγεται στο γενικό διευθυντή, για πιο άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων.

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου γεωργίας Ολυμπία Στυλιανού, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον φάκελο ο οποίος βρίσκεται κατατεθειμένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2024 θα πρέπει στο χαλούμι τουλάχιστον το 51% να είναι από αιγοπρόβειο γάλα και το 49% από αγελαδινό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν οι αρμόδιοι λειτουργοί, από το 2013 μέχρι το 2017 αυξήθηκε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος κατά 49%, η παραγωγή αιγινού γάλακτος κατά 46% και του αγελαδινού γάλακτος κατά 40%.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v