Κύπρος: Μέτρα για σταθερή μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητά το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ζητά από τη Λευκωσία σταθερή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για εκποιήσεις, αφερεγγυότητα, πώληση δανείων και τιτλοποίηση, συμπληρωμένο με την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και την άρση των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Κύπρος: Μέτρα για σταθερή μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητά το ΔΝΤ

Τη σημασία των περαιτέρω μέτρων για τη διευκόλυνση της σταθερής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σταθερή βάση, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΔΝΤ ζητά τη σταθερή εφαρμογή του τροποποιημένου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, την αφερεγγυότητα, την πώληση δανείων και την τιτλοποίηση, συμπληρωμένο με την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και την άρση των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Οι Διευθυντές του ΔΝΤ τονίζουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του πλαισίου διακυβέρνησης και εποπτείας για την πρόσφατα συσταθείσα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Συστήνουν τον περιορισμό του ηθικού κινδύνου για το προτεινόμενο σχέδιο Εστία που στοχεύει στην ενθάρρυνση των δανειζομένων με δυσκολία να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ζητώντας να είναι καλύτερα στοχοθετημένο και να βασίζεται στην κατάλληλη αξιολόγηση της ικανότητας των δανειοληπτών

Οι Διευθυντές τονίζουν ακόμη την ανάγκη οι τράπεζες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των ισολογισμών τους. Ζήτησαν από τις τράπεζες να διαφοροποιήσουν τις εισοδηματικές πηγές και να παγιώσουν τις πράξεις τους για να βελτιώσουν τους δείκτες κόστους-εισοδήματος και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ανταγωνισμό. Οι σύμβουλοι συνέστησαν να ενισχυθούν οι ρυθμιστικές οδηγίες για την αναδιάρθρωση των δανείων και επαγρύπνηση σχετικά με τις πολιτικές τραπεζικών δανείων, την επάρκεια των προβλέψεων και τις πολιτικές ανταλλαγής χρέους προς περιουσιακά στοιχεία.

Οικονομία

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Κύπρος ανακάμπτει ισχυρά μετά την κρίση του 2012-13.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% (σε ετήσια βάση) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, λόγω του τουρισμού, των επαγγελματικών υπηρεσιών και των ξένων επενδύσεων στον τομέα των κατασκευών καθώς και της συνεχούς αντοχής στην ιδιωτική κατανάλωση.

Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται στο 7,4% το Σεπτέμβριο από 10,2% το προηγούμενο έτος. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν χαμηλές. Υποστηριζόμενη από το υποτονικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η Κύπρος διατήρησε την εξαγωγική της ανταγωνιστικότητα, αν και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πέρσι καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αύξησε τις εισαγωγές.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις ενισχύθηκαν στην οικονομική ανάκαμψη, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διευρύνεται σε 4,3% του ΑΕΠ το 2017. Οι τράπεζες σημειώνουν πρόοδο στον καθαρισμό των ισολογισμών τους. Εντούτοις, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ενώ τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας έχουν μεγάλο χρέος.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία είναι ευνοϊκές, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 4,2% το 2018-19, υποστηριζόμενη από τον τομέα των υπηρεσιών και σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις. Μεσοπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5%, καθώς οι μεταβατικές επιδράσεις του επενδυτικού μπουμ σταδιακά θα διαλυθούν. Η δημοσιονομική επίδοση αναμένεται να βελτιωθεί με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 5% το 2018-19. Ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος αναμένεται να σημειώσει σταθερή πτωτική πορεία και να υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ έως το 2023, παρά την έντονη αύξηση που έγινε νωρίτερα αυτό το έτος μετά την στήριξη της ΣΚΤ.

Οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν εάν καθυστερήσει η εφαρμογή του ψηφίσματος για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να υπονομευθεί με την πραγματοποίηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων ή τη διάβρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές χαιρέτισαν την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, η οποία στήριξε τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μείωσε το ποσοστό ανεργίας. Οι Διευθυντές χαιρέτισαν επίσης τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση βασικών τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας. Οι διευθυντές παρατήρησαν ωστόσο ότι το δημόσιο και το δημόσιο χρέος παραμένουν μεγάλοι, ενώ οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Ενθάρρυναν τις αρχές να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των παλαιών προβλημάτων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Ισχυρή δημοσιονομική επίδοση

Το ΔΝΤ χαιρέτισε την ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου και τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η αυστηρή πειθαρχία στις δαπάνες. Προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να βασίζεται σε μεταβατικά έσοδα από κυκλικά κέρδη και έκτακτα μέτρα για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών μόνιμων δαπανών και έλαβε θετική σημείωση για τη δέσμευση των αρχών να περιορίσουν τις αυξήσεις των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v