«Κρύα» υποδοχή του Βορρά στις προτάσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για το ρεύμα

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τις τρεις χώρες για τα φαινόμενα των ακραίων τιμών. Χαμηλά ο πήχης για τη πρόταση φορολόγησης των υπερκερδών. Στήριξη στην Ουκρανία που έχει χάσει το 50% των ενεργειακών της υποδομών.

«Κρύα» υποδοχή του Βορρά στις προτάσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για το ρεύμα

Την πεποίθηση ότι αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι, με ακραίες τιμές ρεύματος στα χρηματιστήρια της Αν. Ευρώπης και των Βαλκανίων, λόγω και των τεράστιων όγκων ρεύματος που απορροφά η Ουκρανία, μπορεί να επαναληφθεί ακόμη και τον επόμενο μήνα, εξέφρασαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας οι υπουργοί Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Η πρότασή τους ωστόσο για ένα βραχυπρόθεσμο μηχανισμό φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών των παραγωγών δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Συνάδελφοί τους από τον Βορρά, όπως από την Ολλανδία και τη Σουηδία, εξέφρασαν σαφείς επιφυλάξεις,

Στα θετικά νέα είναι ότι οι τρεις χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου ότι πρέπει η Κομισιόν να αναλάβει δράση για το θέμα των τιμών. «Το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε την κατάσταση που προκύπτει από τις επίμονα υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από τη πλευρά της η απερχόμενη Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον άφησε ανοικτό ένα παράθυρο, λέγοντας ότι «θα συνεχιστεί η συζήτηση με τις τρεις χώρες ώστε να βρεθούν τρόποι άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση που επαναληφθούν τα ακραία φαινόμενα», όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Συμπερασματικά, όλα τα κράτη - μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων στην Ευρώπη, χωρίς φυσικά αυτό να αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα, με τη Σίμσον να στέκεται στην λήψη μέτρων για αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι έχει καταστραφεί πάνω από το 50% των ενεργειακών της υποδομών, ότι έχει χαθεί παραγωγική δυναμικότητα 9 GW, ότι η ΕΕ θα συμβάλει στην επισκευή εγκαταστάσεων ισχύος 2,5 GW και ότι έχουν συγκεντρωθεί στο σχετικό ταμείο για την ενεργειακή στήριξη της χώρας, πόροι 750 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν ευθύνεται η απορρόφηση από το Κίεβο μεγάλων όγκων ενέργειας μέσω του «βαλκανικού διαδρόμου» για τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι στα ενεργειακά χρηματιστήρια της περιοχής.

Αν και αναγνώρισε ότι το φαινόμενο των ακραίων αποκλίσεων ανάμεσα στις ανατολικοευρωπαϊκές αγορές και τα χρηματιστήρια της Κεντρικής Ευρώπης είναι ανησυχητικό, εντούτοις μίλησε για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των διασυνδέσεων, πιστής τήρησης των κανόνων που διέπουν το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού και καλύτερου προγραμματισμού μεταξύ των χωρών σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των κρίσιμων για την τροφοδοσία της περιοχής μονάδων ηλεκτρισμού.

«Για 40 περίπου ώρες, οι τιμές του ρεύματος για 1 GW περίπου κάθε μέρα ισοδυναμούσαν με πάνω από τον μέσο όρο του κατώτατου μισθού στην περιοχή. Ζήσαμε επί είκοσι πέντε μέρες μια ανωμαλία, μια μεγάλη αποτυχία του συστήματος και μια ετήσια αύξηση 10% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δίχως να έχουν αυξηθεί τα κόστη. Φανταστείτε, συνάδελφοι, αυτό να είχε συμβεί στη χώρα σας, πώς θα το διαχειριζόσασταν;», διερωτήθηκε ο Έλληνας υπουργός Θ. Σκυλακάκης, ζητώντας επειγόντως να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας μηχανισμός για τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών, που θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο Ρουμάνος υπ. Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, όπως και ο Βούλγαρος Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, εξηγώντας ότι το εκρηκτικό μείγμα παραγόντων που προκάλεσαν τον «καύσωνα τιμών» στις αγορές ρεύματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχει εξαλειφθεί, το αντίθετο.

Βασικό στοιχείο στην επιχειρηματολογία του «μετώπου των τριών» είναι ότι η Ουκρανία, της οποίας οι δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρισμού έχουν μειωθεί σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ακόμη και κατά 70%, θα συνεχίσει να απορροφά τεράστιους όγκους κι όλα αυτά σε ένα καθεστώς χαμηλής στάθμης στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών, αλλά και με μια μόνιμη κατάσταση decoupling ανάμεσα στις αγορές της Κ. Ευρώπης με τις ανατολικοευρωπαϊκές, κόβοντας στην ουσία την ήπειρο στη μέση.

«Δεν συνέβησαν αυτά λόγω κόστους, αλλά από ένα συνδυασμό αύξησης της ζήτησης, καύσωνα, λιγοστών υδροηλεκτρικών, απορρόφησης επιπλέον ενέργειας από την Ουκρανία (1 GW) καθώς από καθαρός εξαγωγέας έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας, και με κύριο φυσικά λόγο το decoupling και τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δικές μας αγορές και το υπόλοιπο της Ευρώπης», είπε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των διασυνδέσεων είναι μονόδρομος, ωστόσο είναι μια μακροπρόθεσμη λύση, καθώς παίρνει 6-8 χρόνια.

«Αν το φαινόμενο επαναληφθεί τον επόμενο μήνα, και μπορεί να επαναληφθεί, οι διασυνδέσεις δεν θα μας σώσουν», ανέφερε. Εκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής των κανόνων ως προς το πόση ποσότητα ηλεκτρισμού μεταφέρεται από τη μια περιοχή της ΕΕ στην άλλη, και σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, για ένα μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών που προκύπτουν για τους παραγωγούς και εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτά να επιστρέφονται στους καταναλωτές.

«Δεν είναι λογικό να πληρώνει κανείς ένα μηνιαίο μισθό για μια ώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα συνέβη σε εμάς, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε άλλον του χρόνου», σημείωσε.

Σε κοινή γραμμή με την ελληνική κυβέρνηση, ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι είναι πιθανό το φαινόμενο να επανεμφανιστεί τον χειμώνα, ζητώντας ανάλυση των ροών μεταξύ των χωρών της περιοχής έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο Ρουμάνος συνάδελφός του μίλησε για αποκλίσεις τιμών μέχρι 600% ανάμεσα στη ρουμανική αγορά και μια άλλη λιγότερο από 600 χλμ. μακριά, ζητώντας και αυτός θέσπιση μηχανισμού φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v