Mεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Υποχωρεί για τρίτη ημέρα ο Dow Jones, εν μέσω ανησυχιών για την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Στο «κόκκινο» οι μετοχές των αεροπορικών. Ενισχύεται το δολάριο. Απώλειες για το αργό. Στο 0,62% το αμερικανικό 10ετές.

Mεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Mε αντίθετα πρόσημα κινούνται οι δείκτες τη Δευτέρα καθώς οι traders παρακολουθούν την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας και την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Dow Jones διολισθαίνει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας πτώση 0,8% στις 23.543 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,3% υψηλότερα στις 8.631 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,3% στις 2.821 μονάδες. 

Ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι πούλησε το σύνολο του μεριδίου του σε αεροπορικές εταιρείες εξαιτίας της πανδημίας. Ενώ ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δήλωσε αισιόδοξος για το μακροπρόθεσμο outlook για την Αμερική, η κίνηση δείχνει την ανησυχία του ότι η πανδημία θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε κάποιες βιομηχανίες και μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά τη γρήγορη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει για τις αεροπορικές», δήλωσε ο κ. Μπάφετ το Σάββατο στη διαδικτυακή συνέλευση των μετόχων της Berkshire.

H Βerkshire διατηρούσε επένδυση πάνω από 4 δισ. δολάρια στις United, American, Southwest και Delta Airlines πριν την πώληση.

Οι μετοχές των αεροπορικών καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη S&P 500. Η Delta Airlines, η American Airlines και η Southwest Airlines υποχωρούν πάνω από 12%, ενώ η Boeing διολισθαίνει 4%.

«Ο κ. Μπάφετ είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, η απόφασή του να πουλήσει αντανακλά την πεποίθηση ότι οι αεροπορικές είναι αντιμέτωπες με μελλοντικές προκλήσεις που θα αλλάξουν δραματικά την αξία που προσφέρει ο τομέας αυτός», γράφει σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Τομ Λι της Fundstrat.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν για την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τον κορωνοϊό με εργαστήριο στην περιοχή Ουχάν στην Κίνα.

Την Παρασκευή ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου είχε τονίσει ότι η Κίνα θα «τεθεί υπόλογη» για τον κορωνοϊό. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει πως εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 10,3% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών βούτηξαν 14,7%, λίγο περισσότερο από την προηγούμενη μέτρηση που έδειξε πτώση 14,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,3% στα 19,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,66% στα 1.711 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,092 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,62%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v