Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από $80 δολ. το Brent, άλμα 4% μετά τα πλήγματα στους Χούθι

Έκρηξη τιμών του «μαύρου χρυσού» προκαλούν φόβοι για κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν αντάρτικη οργάνωση είχε επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πάνω από $80 δολ. το Brent, άλμα 4% μετά τα πλήγματα στους Χούθι

Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ως αντίποινα για επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ροές καυσίμων και αγαθών μέσω της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πλήγματα εναντίον ορισμένων στόχων που χρησιμοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, με Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι χτυπήθηκαν θέσεις ραντάρ και εκτοξευτές πυραύλων.

Σύμφωνα με εταιρείες δεξαμενόπλοιων, οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή συμβουλεύουν τα πλοία να αποφύγουν ένα βασικό σημείο κοντά στην Υεμένη. Οι Χούθι δήλωσαν ότι όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι πλέον στόχοι και ότι δεν θα αφήσουν αναπάντητες τις επιθέσεις που δέχθηκαν.

Ο παγκόσμιος πετρελαϊκός δείκτης αναφοράς του αργού Brent σημείωσε άνοδο πάνω από 4%, ξεπερνώντας τα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο για πρώτη φορά φέτος, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν εάν η κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του αμερικανικού WTI Crude ανεβαίνει κι αυτή πάνω από 4%, ξεπερνώντας τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους σε εμπορικά πλοία σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους δύο μήνες και έχουν δεσμευτεί να μην τα παρατήσουν έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τη μαζική επίθεσή του στη Γάζα.

Ο κύριος ανοδικός κίνδυνος για τις τιμές αφορά το Ιράν και την πιθανότητα άμεσης εμπλοκής του στη σύγκρουση, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την προσφορά πετρελαίου σε μια περιοχή που παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού.

Το πολεμικό ασφάλιστρο κινδύνου είχε προηγουμένως υποχωρήσει εν μέσω άφθονης παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ και επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης, αλλά τώρα το ρίσκο ανεβαίνει.

«Ο φόβος στην αγορά πετρελαίου είναι ότι η περιοχή βρίσκεται σε μια απρόβλεπτη κλιμακούμενη πορεία, όπου κάποια στιγμή η προσφορά πετρελαίου θα χαθεί πράγματι στο τέλος», δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB AB.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v