Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα, με άνοδο πάνω από 10%, έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το αργό WTI έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%. Το συμβόλαιο για παράδοση Brent το Νοέμβριο καταγράφει άνοδο 11,6%, στα 67,18 δολάρια το βαρέλι.
Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας επηρεάζει άμεσα τη μισή πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα η παραγωγή.
Το πετρέλαιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο, αλλά περιόρισε το άλμα του μετά την απόφαση του Τραμπ για χρήση των αποθεμάτων εκτάκτου ανάγκης της χώρας, για να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.
Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες και οπλισμένες» και μπορούν να αντιδράσουν στις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Στο πρωινό trading, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 8,95%, στα 59,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent με άνοδο κατά 10,25%, φτάνει στα $66,39.
Σ. Αραβία: Κανονικά οι εξαγωγές αργού
Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτή την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.
Από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Η πηγή αυτή είπε ότι είναι ακόμη ασαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η διακοπή, σημειώνοντας μόνο ότι οι ζημιές είναι «μεγάλες» και δεν είναι εφικτό να αποκατασταθούν μέσα σε μια νύχτα.
Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ωστόσο ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί μέχρι τη Δευτέρα. «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά, μέχρι να επανέλθουμε πλήρως», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Χούτι: Παραμένουν στόχος οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας
Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco παραμένουν στόχος, τονίζει η οργάνωση Χούτι της Υεμένης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση ανά πάσα στιγμή, προειδοποιώντας τους ξένους να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπός τους Yahya Sarea δηλώνει ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητα και τον αποκλεισμό της Υεμένης.
Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, το Σάββατο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου.
Οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.
Η Saudi Aramco έχει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο μερικής απόσταξης αργού πετρελαίου στο Αμπκάικ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία.
Το Λονδίνο καταδικάζει τις επιθέσεις με drone στη Σ. Αραβία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κάνοντας λόγο για απόπειρα παρακώλυσης των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.
«Πρόκειται για μια παράτολμη απόπειρα να καταστραφεί η περιφερειακή ασφάλεια και να παρεμποδιστούν οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές», έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter.
Ο Ράαμπ πρόσθεσε ότι νωρίτερα είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σχετικά με τις επιθέσεις.
Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Υεμενίτες αντάρτες, προκάλεσε το Σάββατο πυρκαγιές σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του ομίλου Aramco στη Σαουδική Αραβία, υποχρεώνοντας τη χώρα, η οποία είναι ο πρώτος παγκόσμιος εξαγωγός μαύρου χρυσού, να μειώσει προσωρινά την παραγωγή της στο μισό.
Η επίθεση καταδικάσθηκε από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Γαλλία.