Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παπουτσής: Περιθώρια ανόδου 8%-14% στο ΧΑΑ

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Γ. Παπουτσής της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ, για την πορεία της Σοφοκλέους, εκτιμώντας ότι για το 2002 υπάρχουν περιθώρια ανόδου από 8% έως 14% για την αγορά και μεγαλύτερα για συγκεκριμένες μετοχές με κεφαλαιοποίηση μικρότερη του 1 δισ. ευρώ.

Γ. Παπουτσής: Περιθώρια ανόδου 8%-14% στο ΧΑΑ
του Γεωργίου Παπουτσή, γενικού διευθυντή της ΔΙΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΔΑΚ

”Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν ισχυρές για το 2002 καθότι προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 3,8%, πολύ παραπάνω από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να κυμανθεί στο 1%. Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται κυρίως στη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, την ανάπτυξη των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το 3ο ΚΠΣ, καθώς και των έργων για τους Ολυμπιακούς αγώνες, στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, και στις χαμηλές τιμές πετρελαίου, με τη προϋπόθεση ότι αυτές θα κυμαίνονται κάτω από $25 ανά βαρέλι και θα πλησιάζουν τα $20 μέχρι το τέλος του 2002.

Για τους παραπάνω λόγους υπάρχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος που θα αυξήσει τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και τις προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων.

Ο μέσος πληθωρισμός για το πρώτο τρίμηνο του 2002 ήταν στο 3.9% και οφείλεται κυρίως σε ανατιμήσεις τροφίμων λόγω κακών καιρικών συνθηκών και αύξηση της τιμής του πετρελαίου κοντά στα $25-26 το βαρέλι λόγων της κρίσης στην Μέση Ανατολή και την μείωση τως εξαγωγών του ΙΡΑΚ για ένα μήνα. Για το 2002 ο μέσος πληθωρισμός εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί στα επίπεδα του 3% με δεδομένο ότι θα μειωθούν οι τιμές των τροφίμων και ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί σε επίπεδα μικρότερα των $ 25 ανά βαρέλι.

Αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού είναι υψηλότερα από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης ο οποίος προβλέπεται στο 1,25 % για το 2002, αλλά αυτή η διαφορά δικαιολογείται εν’ μέρει λόγω των αρκετά μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης της Ελλάδας από τον μέσο της Ευρωζώνης.

Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων τα οποία σήμερα είναι στο 3,25% θα βοηθήσει στη περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και την επέκταση της επιχειρηματικής καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης.

Η βραχυχρόνια καμπύλη επιτοκίων για την Ευρωζώνη αντικατοπτρίζει την προσδοκία της αγοράς για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική στο δεύτερο εξάμηνο του 2002, όπου η καμπύλη κινείται ανοδικά δείχνοντας την προσδοκώμενη ανάπτυξη της οικονομίας να έρχεται προς το τέλος του 2002.

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ήταν κατά μέσο όρο στα 0,87- 0,88 για το πρώτο τρίμηνο του 2002 και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0.93 στο τέλος του έτους.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά το 2001 όπως και το 2000 κινήθηκε πτωτικά συνεχίζοντας εν μέρη τη διόρθωση από την υπερβολή του 1999, αλλά ακολουθώντας και τις διεθνείς αγορές οι οποίες για τους δικούς τους λόγους κινήθηκαν πτωτικά το 2001.

Για το 2002 αναμένεται μία αύξηση των μετοχικών αξιών λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων από τη μεγάλη πτώση της τελευταίας διετίας, λόγω της ανάπτυξης των μεγεθών των επιχειρήσεων τουλάχιστον κατά 8% το 2002 για τους ως άνω λόγους, και λόγω των χαμηλών επιτοκίων που οδηγούν πέρα από τη πιο γρήγορη ανάπτυξη και σε υψηλότερες ”δίκαιες τιμές” των εισηγμένων εταιριών.

Χαρτοφυλάκιο ομολόγων

Εκτός από τις επενδύσεις σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου επιλέγονται και ομόλογα άλλων κυβερνήσεων Ευρωζώνης και εταιρικά ομόλογα εξωτερικού, με αποδεκτό πιστωτικό κίνδυνο.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης σε ομόλογα που μπορούν να έχουν προστατευμένο κεφάλαιο, τα οποία προτιμούνται όταν ο εκδότης έχει υψηλό πιστωτικό κίνδυνο αλλά καλές προοπτικές, στοχεύοντας πάντα στη βέλτιστη σχέση απόδοσης – κινδύνου.

Χαρτοφυλάκιο μετοχών εσωτερικού

Θεωρούμε ότι για το 2002 η ελληνική αγορά έχει περιθώριο να κινηθεί ανοδικά από 8% έως 14%. Ωστόσο, υπάρχουν μετοχές με μικρότερη κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ οι οποίες έχουν ισχυρά θεμελιώδη και καλές προοπτικές ανάπτυξης και για τις οποίες προσδοκάται απόδοση μεγαλύτερη του 15%.

Τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης , μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ανάλογα πάντα με τους επενδυτικούς στόχους του κάθε αμοιβαίου. Τα κριτήρια επιλογής των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι: Το ειδικό βάρος της μετοχής στο γενικό δείκτη, η συνέχεια στα αποτελέσματα και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, η ικανότητα της μετοχής να συγκριθεί με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, και ο κλάδος στον οποίο ανήκει να είναι από αυτούς οι οποίοι προσδοκάται ότι θα έχουν καλύτερη απόδοση από την αγορά κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Οι βασικότερες επιλογές της εταιρίας για μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σύμφωνα με τα πιο πάνω κριτήρια είναι: ΟΤΕ, Πάναφον, ΔΕΗ, Τιτάνας και η Ιντρακόμ.

Όσον αφορά τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επιλέγονται εταιρίες με κριτήρια όπως: η ανάπτυξη εργασιών, το συμπαγές επιχειρηματικό σχήμα (solid business), η ικανότητα διαφοροποίησης από τους ανταγωνιστές,με τη θεμελίωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, η συνέχεια στα αποτελέσματα της και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη με αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς επίσης και η ικανή διοίκηση που αποσκοπεί στη διαφύλαξη των συμφερόντων των μετόχων.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια μπορούν να επιλεγούν εταιρίες όπως η Δέλτα Singular, η Ιντραλότ, ο ΟΠΑΠ, και η Folli-Follie.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις μικρής κεφαλαιοποίησης επιλέγονται εταιρίες που έχουν προοπτικές να γίνουν οι μελλοντικοί νικητές στο κλάδο τους, με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη τα οποία επαληθεύονται, με συνέχεια στα αποτελέσματα τους, ποιοτική διοίκηση, με ικανό και αποτελεσματικό σχήμα που μπορεί να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές του, αξιολογώντας όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά τους πόρους της εταιρίας, μέσα από γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Βάσει αυτών των κριτηρίων επιλέγονται εταιρίες όπως η Jumbo, η Inform Λύκος, η Byte, και η Informer.

Εναλλακτικές μορφές επενδύσεων με Προστασία Κεφαλαίου

Υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης ενός μέρους του χαρτοφυλακίου σε προϊόντα με προστασία κεφαλαίου. Αυτά τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη προστασία κεφαλαίου ( από 80% έως 90%) όσο μεγαλώνει ο χρόνος της επένδυσης από 3 έως 5 έτη ( 90% προστασία ) ανάλογα το προϊόν και αυτό γιατί είναι σχεδιασμένα να καλύπτουν και ανάγκες ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία έχουν μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v