Νέες υποαξίες φέρνει η διολίσθηση της αγοράς

Με το δείκτη στις 3.000 μονάδες έχουν αποτιμήσει οι εισηγμένες τις συμμετοχές τους στο α΄ τρίμηνο του 2001, γεγονός που ”προδίδει” νέες υποαξίες σε αυτό του 2002, καθώς η αγορά βρίσκεται 25% χαμηλότερα, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Νέες υποαξίες φέρνει η διολίσθηση της αγοράς
τoυ Μάνου Χατζηδάκη, υπεύθυνου Τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ

Η αγορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει φτάσει σχεδόν τις μισές απώλειες ολόκληρου του 2001, περνώντας σε φάση υπερβολής τόσο σε θεμελιώδες όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Η υπερβολή προήλθε από το ιδιαίτερα αρνητικό πολιτικό οικονομικό περιβάλλον, χωρίς ειδήσεις και με σκεπτικισμό ως προς τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών και δη του τραπεζικού κλάδου.

Σημειώνεται πως η αποτίμηση των εισηγμένων συμμετοχών των εταιρειών έγινε με το γενικό δείκτη στις 3.000 μονάδες το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο ενώ φέτος η αγορά βρίσκεται κατά 25% χαμηλότερα υποχρεώνοντας τις εταιρίες σε νέες ζημίες επί των ήδη επιβαρημένων ισολογισμών από τις υποαξίες των προηγούμενων χρήσεων.

Το σκηνικό επιβαρύνεται από την πτωτική πορεία των ξένων αγορών οι οποίες επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του πετρελαίου. Η παραμονή της τιμής του αργού χρυσού σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα θα επιφέρει ανατιμητικές τάσεις στις τιμές των βασικών αγαθών, επιδεινώνοντας τους εγχώριους πληθωρισμούς και ιδιαίτερα αυτούς των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ οι οποίες εμφάνισαν αυξητικές τάσεις λόγω των στρογγυλοποιήσεων που προέκυψαν από την υιοθέτηση του νέου νομίσματος.

Πέρα από τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων η κρίση στην Μ. Ανατολή κρύβει μεγάλους κινδύνους ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή καθώς και έξαρσης τρομοκρατικών κρουσμάτων σε Δυτικές Χώρες αν δεν υπάρξει άμεση λύση και αποκλιμάκωση της κρίσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αγορές θα προεξοφλούσαν ανάλογη στάση των καταναλωτών με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ οι επενδυτές θα στρεφόντουσαν σε επενδύσεις με μικρότερο ρίσκο.

Η στάση αναμονής που τηρούν τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και η χαμηλή ρευστότητα της αγοράς καθιστούν δύσκολη την αλλαγή της τάσης ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα αφού η ρευστότητα που παραμένει στο περιθώριο της αγοράς αναμένει ένα ισχυρό γεγονός το οποίο θα συνοδεύσει την όποια ανάκαμψη.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η αγορά θα αντιδράσει από ”φτήνια” έχοντας μια περιορισμένη αντίδραση 100 – 150 μονάδων. Από την στιγμή που αγορά κινείται με ψυχολογική ορμή και μη ορθολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα επισφαλές να μιλήσει κανείς για επίπεδα ανάκαμψης αφού η μαζικότητα των κινήσεων δεν αφήνει περιθώρια ακόμα και σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση για να διαφοροποιηθούν από το γενικό κλίμα απαξίωσης.

Σε κλαδικό επίπεδο ώς λιγότερο επιβαρημένες από το χρηματιστηριακό κλίμα, οι τηλεπικοινωνίες οι εταιρίες ενέργειας, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι εταιρίες ψυχαγωγίας αναμένεται να έχουν καλύτερη απόδοση από αυτή του Γενικού Δείκτη όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v