Γιατί θα ανακάμψει η κεφαλαιαγορά

Η πορεία των μακροοικονομικών, η ανάγκη για επίλυση του ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού προβλήματος και μια σειρά από άλλους παράγοντες θα ενισχύσουν σταδιακά τις κεφαλαιαγορές, στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Στρατής Σαραντινός, γενικός διευθυντής της Κύπρου ΑΕΔΑΚ.

Γιατί θα ανακάμψει η  κεφαλαιαγορά
του Στρατή Σαραντινού, γενικού διευθυντή της Κύπρου ΑΕΔΑΚ και διευθυντή Asset Management

Οι τρέχουσες εξελίξεις στις Κεφαλαιαγορές

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στην ευρωζώνη κατά το τελευταίο δίμηνο (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία, βιομηχανική παραγωγή, αποθέματα, εξαγωγές, δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κ.ά.) πιστοποιούν ότι η προηγηθείσα φάση ύφεσης έχει ολοκληρωθεί και οι οικονομίες έχουν ήδη εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης.

Οι εκτιμήσεις για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά το 2002 διαμορφώνονται στο 1,6%, από 0,8% προηγουμένως, και έτσι, παρά την αρχική αισιοδοξία των διεθνών κεφαλαιαγορών για ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, η ρεαλιστική αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων παραπέμπει σε ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο 2002.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ αντίθετα δεν θεωρούνται ιδιαίτερα φιλικές για τις αγορές ομολόγων. Από την αρχή του έτους τα διεθνή χρηματιστήρια παρουσιάζουν ανάκαμψη, αν και οι αποτιμήσεις πολλών εταιριών εκτιμάται ότι είναι ήδη υψηλές.

Η τεκμηρίωση ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης αναμένεται να απορροφήσει τον προηγούμενο προβληματισμό σχετικά με την περιορισμένη κερδοφορία ισχυρών εταιριών και τις ανορθόδοξες λογιστικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Συνήθως, στους οικονομικούς κύκλους, η κερδοφορία μεγεθύνεται ένα με δύο τρίμηνα μετά το χαμηλό επίπεδο της ύφεσης, με αύξηση των πωλήσεων, περιορισμό κόστους και σταθεροποίηση του περιθωρίου κέρδους.

Παράλληλα, οι αγορές ομολόγων, και ιδιαίτερα οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, δέχονται πιέσεις, καθώς επηρεάζονται από την ολοκλήρωση της μείωσης των επιτοκίων και τις προσδοκίες για πιθανή σταδιακή αύξηση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους.

Κατά την τελευταία πενταετία, η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων αναδείχθηκε η πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενη του χρηματοοικονομικού τομέα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της FEFSI για την ευρωζώνη, ο δείκτης των υπό διαχείριση κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 52% το 2000 από 23% το 1995, ενώ αντίστοιχα το ανά κεφαλή επενδυόμενο ποσό ανήλθε σε 11.600 ευρώ από 4.000 ευρώ.

Τα αμοιβαία υπό διαχείριση κεφάλαια ανήλθαν σε 3,6 τρισ. ευρώ το 2000 από περίπου 500 εκατ. ευρώ το 1990. Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε επενδύσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης του μεριδίου της είναι σημαντικά.

Στο μεταξύ, η εισαγωγή του ευρώ εκτιμάται ότι θα επιταχύνει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, τόσο στην κατανομή τους όσο και στα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, με τη μετακίνηση των κεφαλαίων από μια ”εθνική” σε μια νέα ενιαία αγορά, όπου σημαντικό ρόλο στην επιλογή τίτλων θα κατέχουν τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναμενόμενη προσαρμογή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων και η προσαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να έχουν θετική επίδραση, καθώς θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές, τα οποία στην παρούσα φάση παραμένουν υποεπενδυμένα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v