Πώς θα βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά

Τους κινδύνους που δημιουργεί η παρέμβαση δικαστικών αρχών σε τομείς ευθύνης των χρηματιστηριακών εποπτικών αρχών, αλλά και τις προϋποθέσεις για να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε άρθρο του για το euro2day.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Χρ. Σπανός.

Πώς θα βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά
Του Χρήστου Σπανού, προέδρου της ΕΘΕ (Ενωση Θεσμικών Επενδυτών) και γενικού διευθυντή της Ερμής ΑΕΔΑΚ

H εξέλιξη της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων

Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος για την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων εξαρτάται άμεσα και από την πορεία της εγχώριας και διεθνούς κεφαλαιαγοράς. Μια ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων και του ΧΑΑ θα ευνοήσει τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, αυξάνοντας τα απόλυτα και σχετικά μεγέθη τους και κερδίζοντας μερίδιο αγοράς από τις άλλες κατηγορίες. Στην κατηγορία Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ομολογιών Εσωτερικού, μια τυχόν πτωτική πορεία των ομολόγων διεθνώς θα οδηγήσει στη μείωση του ενεργητικού και του μεριδίου της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ενα σημαντικό στοιχείο στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κάποια αμοιβαία κεφάλαια συγχωνεύτηκαν, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια και ορθολογικοποιώντας τη σειρά προϊόντων της κάθε ΑΕΔΑΚ.

Το 2002 αναμένεται η δημιουργία νέων αμοιβαίων κεφαλαίων για τον εμπλουτισμό της γκάμας προϊόντων της κάθε ΑΕΔΑΚ και την πλήρη κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των πελατών τους.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα αμοιβαία κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις επενδυτικές ανάγκες του κοινού και η προσφορά νέων αμοιβαίων κεφαλαίων θα έχει κατά πάσα πιθανότητα διεθνή προσανατολισμό. Ετσι το μερίδιο αγοράς των διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων ενδέχεται να αυξηθεί στο μέλλον. Ηδη βλέπουμε εταιρίες του εξωτερικού να διευρύνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, με διάθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων τους μέσω τραπεζικών δικτύων στην Ελλάδα. Οι συνεργασίες αυτές αναμένεται να διευρυνθούν στο μέλλον είτε με απευθείας διάθεση είτε με στρατηγικές συμμαχίες.

Αλλαγές στο θεσμικόνομικό πλαίσιο της αγοράς

Η τροποποίηση της κοινοτικής οδηγίας για τα αμοιβαία κεφάλαια δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων για τις ΑΕΔΑΚ, οι οποίες θα μπορούν, για παράδειγμα, να ασκήσουν διαχείριση για επενδυτές και σε ατομική βάση ή και για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων. Τούτο σημαίνει ότι κάθε εταιρία θα εξετάσει ποιες από τις δραστηριότητες αυτές μπορεί να αναπτύξει, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου που ανήκει. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θετικό μέτρο, που θα δώσει νέα οντότητα στο θεσμό των ΑΕΔΑΚ. Η Ενωση θα επιδιώξει να γίνει σύντομα νόμος του κράτους, γεγονός το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2002.

Η διεύρυνση του αντικειμένου αποτελεί στην ουσία στοιχείο αντιστροφής της τάσης που είχε αρχίσει να διαφαίνεται σε κάποιο βαθμό στην ελληνική αγορά, με την ανάθεση διαχείρισης κάποιων θεσμικών χαρτοφυλακίων σε τρίτες εταιρίες. Αναμένεται ότι όλες οι ΑΕΔΑΚ θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα για διεύρυνση των δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα οι εταιρίες που δεν ανήκουν σε ομίλους εταιριών.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή από το 2003 Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις εισηγμένες εταιρίες αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ομοιομορφία των οικονομικών καταστάσεών τους, έτσι ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι συγκρίσιμα τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, η εφαρμογή αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρίες ενισχύει το ρόλο και την επιρροή των μετόχων μειοψηφίας στη διοίκησης αυτών των εταιριών. Τα δύο αυτά θεσμικά μέτρα θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση, στη διαφάνεια και εν τέλει στη μεγαλύτερη προσέλκυση ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Κλίμα – Ψυχολογία αγοράς

Το καλό κλίμα και η θετική ψυχολογία είναι το ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό και βεβαίως καμία θεσμική ή νομική ρύθμιση δεν πρόκειται από μόνη της να το αποκαταστήσει. Είναι δηλαδή οι αναγκαίες αλλά όχι επαρκείς συνθήκες για την αναστροφή αυτού του κλίματος.

Κατά την άποψή μου, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή της πραγματικής σύγκλισης προς την ΕΕ, που περνά μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς αλλά και από τις επενδύσεις, αύξηση απασχόλησης, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλή κερδοφορία κ.ά. Με άλλα λόγια, θα πρέπει και ως κοινωνία να μη βλέπουμε μόνο το δέντρο (ΧΑΑ), αλλά κυρίως το δάσος (Οικονομία).

Κατά τη γνώμη μου, το κλίμα και η ψυχολογία δεν θα ενισχυθούν αλλά αντίθετα θα επιδεινωθούν με τη μετακύλιση του ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, από τις κατά νόμο ελεγκτικές αρχές προς τις δικαστικές αρχές, για τις όποιες τυχόν παρατυπίες των εισηγμένων εταιριών (π.χ. χρήσεις κεφαλαίων). Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αποθάρρυνση ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων και επομένως στη συρρίκνωση της πρωτογενούς αγοράς κεφαλαίων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v