Οι λύσεις για τις ακριβές τραπεζικές χρεώσεις στην Ελβετία

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία και οι χρεώσεις που επιβάλλονται στους πελάτες. Ο κατάλογος της «ακρίβειας» και η επιλογή για τους Ελληνες επενδυτές. Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

Οι λύσεις για τις ακριβές τραπεζικές χρεώσεις στην Ελβετία
  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*

Στην εποχή που ζούμε, το μόνο βέβαιο είναι οι συνεχείς αλλαγές που σημειώνονται, τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και κανονιστικό. Μια από αυτές τις αλλαγές που έχουν σχεδόν παγκόσμια εφαρμογή είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των φορολογικών Αρχών των χωρών του ΟΟΣΑ.

Μέχρι πρότινος, το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο ήταν πλήρως κατοχυρωμένο και υποστηριζόταν από αυστηρούς και σοβαρούς ελβετικούς νόμους. Αυτό όμως άλλαξε εδώ και 1,5 χρόνο. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες αποκαλύπτονται πια επίσημα στην ελληνική Εφορία, η οποία ερευνά τόσο την προέλευση των χρημάτων όσο και τη νομιμότητα διατήρησης του λογαριασμού. Σύντομα θα διερευνηθεί το θέμα και κανονιστικά, δηλαδή τον τρόπο ανοίγματος λογαριασμού και την εξυπηρέτησή του χωρίς την ανάλογη κανονιστική τραπεζική άδεια.

Το συμπέρασμα είναι ότι έχει αρθεί παγκοσμίως το τραπεζικό απόρρητο και όσοι έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση εάν τα είχαν στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, εφόσον είναι κάτοικοι Ελλάδος.

Μια από τις συνέπειες του πλεονεκτήματος του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου ήταν και οι υπερβολικές χρεώσεις των ελβετικών τραπεζών προς τους πελάτες τους. Πίστευα ότι θα αλλάξουν και θα μειωθούν, διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνει ο επενδυτής αυτές τις υπέρογκες για τη σημερινή εποχή χρεώσεις. Όμως παραμένουν σε ισχύ και αδυνατώ να εξηγήσω την αδράνεια των συμπατριωτών μας για αλλαγή τράπεζας, ενώ υπάρχουν καλύτερες λύσεις, τόσο από πλευράς ασφάλειας/αξιοπιστίας όσο και από πλευράς απόδοσης του χαρτοφυλακίου.

Ποιες είναι αυτές οι ελβετικές χρεώσεις;

1. Για αγορά μετοχών που διαπραγματεύονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου καθώς και ομολόγων, επιβάλλεται ελβετικός φόρος χαρτοσήμου 0,15%, δηλαδή σε μια αξία 100.000€, 150€ είναι αυτός ο φόρος που επειδή γίνονται τουλάχιστον δύο αγοροπωλησίες τον χρόνο, το 0,15% πολλαπλασιάζεται επί την αξία και επί τον αριθμό των συναλλαγών. Ο φόρος αυτός είναι επιπρόσθετος των προμηθειών συναλλαγών ή του ελληνικού φόρου 0,20% για πωλήσεις μετοχών καθώς και του φόρου υπεραξίας.

2. Οι ελβετικές προμήθειες για αγοραπωλησίες μετοχών σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου ανέρχονται κάθε φορά από 0,60 έως 2%, αντιστρόφως ανάλογα από την αξία της συναλλαγής, ενώ οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ για συναλλαγές εξωτερικού μπορούν να εξασφαλίσουν προμήθειες με ευελιξία ολίγων ποσοστών κάτω από το 0,5%. Ακόμη και αμοιβές επί του αποτελέσματος συζητιούνται.

3. Τα έξοδα θεματοφυλακής στην Ελβετία κυμαίνονται από 0,20-0,30%, ενώ είναι μηδέν στους αξιόπιστους θεματοφύλακες (Ελλάδος και εξωτερικού) που χρησιμοποιούν οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ και έχουν χωριστά τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών.

4. Οι ελβετικές τράπεζες χρεώνουν εταιρικές ενέργειες καθώς και είσπραξη μερισμάτων και κουπονιών περίπου 15% στην αξία, ενώ είναι μηδέν στην περίπτωση θεματοφυλάκων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ.

5. Οι ελβετικές τράπεζες όπως και όλες οι τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες στον κόσμο φυλάττουν χωριστά χρήματα και τίτλους. Όμως τα χρήματα στις τράπεζες παραμένουν στις ίδιες και έτσι ο επενδυτής έχει τον κίνδυνο της τράπεζας, εάν έχει μετρητά. Στην Ελβετία δεν υπάρχει ελβετικό συνεγγυητικό που να καλύψει μέχρι ένα ποσό στην περίπτωση χρεοκοπίας. Οι θεματοφύλακες που χρησιμοποιούν οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ στις ΗΠΑ παρέχουν προστασία στους επενδυτές από το αμερικανικό συνεγγυητικό SIPC για τίτλους (μετοχές, ομόλογα) μέχρι 500.000$, και για μετρητά μέχρι 2.750.000$, με SIPC και FDIC. Επιπλέον βέβαια παρέχεται και η υπέρτατη ασφάλεια, που είναι η διατήρηση χωριστών λογαριασμών στο όνομα των πελατών, με απαγόρευση του δανεισμού των τίτλων των πελατών έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.

Ποια είναι η λύση; Να απευθυνθούν οι επενδυτές που έχουν ελβετικούς τραπεζικούς επενδυτικούς λογαριασμούς σε μια ελληνική αξιόπιστη ΑΧΕΠΕΥ όπως η NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ.

 

* Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ (email: [email protected], τηλέφωνο : 2103350561 - 6977903903)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v