Πώς επενδύουν οι μεγάλοι οίκοι

Με τη σωστή στρατηγική, δεν είναι απαραίτητο να γίνετε... Πυθία για την πορεία μετοχών, κλάδων και οικονομιών. Οι στρατηγικές των options και πώς λύνουν τα χέρια των επενδυτών. Γράφει ο Β. Παζόπουλος.

Πώς επενδύουν οι μεγάλοι οίκοι
  • του Βασίλη Παζόπουλου*

Πόσοι έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου; Όλοι. Τουλάχιστον θεωρητικά, αφού είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

Πόσοι έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους; Λιγότεροι, αλλά αμφίβολα πολλοί.

Πόσοι έχουν ασφαλίσει τις επενδύσεις τους; Πολύ φοβάμαι ότι η απάντηση είναι… κανείς!

Ποιο είναι τελικά το ερώτημα;

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, όταν ο S&P υποχωρούσε τουλάχιστον 10% από την προηγούμενη κορυφή του, πάντα έβγαινε κερδισμένος το αργότερο σε ένα χρόνο όποιος αγόραζε κοντά στο τέλος της πτώσης.

Εκτός από μια περίπτωση: της ύφεσης. Ο λόγος είναι απλός. Τα μεγέθη μιας εταιρίας ή ενός κλάδου είναι φυσικό να εξαρτιούνται από το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Κινδυνεύει η αμερικανική οικονομία να πέσει σε ύφεση;

Προς όφελός μας θα είναι να προβλέψουμε σωστά, αλλά πριν το απαντήσουμε, προηγείται ένα ακόμα πιο σημαντικό ερώτημα: Είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη να το μαντέψουμε;

Τι κάνουν οι μεγάλοι παίκτες

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν είναι απαραίτητο! Πώς και έτσι; Η απάντηση έχει 3 λέξεις: Στρατηγικές σε options.

Οι περισσότεροι φοβούνται τα options. Τα θεωρούν εξωτικά ή επικίνδυνα. Πράγματι είναι, εκτός και αν τα χειρίζονται άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία. Θα σας δώσω δύο απλά παραδείγματα για να καταλάβετε πώς βοηθάνε τον επενδυτή:

1) Ας πούμε πως θέλουμε να αγοράσουμε μια μετοχή με το σκεπτικό πως μας αρκεί να κερδίσουμε 20%. Με τη βοήθεια των options, μπορούμε αντί για την τιμή π.χ. των 100$, που διαπραγματεύεται στο ταμπλό, να την αποκτήσουμε με 97$. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Και όμως είναι! Το μειονέκτημα; Ακόμα και αν ανέβει παραπάνω, εμείς θα πρέπει να αρκεστούμε στο +20%. Εξυπηρετεί αυτούς που δεν τους νοιάζει, γιατί έτσι και αλλιώς στο +20% θα την πουλούσαν.

2) Ας πάρουμε άλλη μια περίπτωση. Ο S&P να ανέβει το 2018. Καθόλου απίθανο αλλά όχι σίγουρο. Αντί λοιπόν να βγάλουμε π.χ. 20%, αν υποθέσουμε πως θα ανέβει τόσο, εμείς θα βγάλουμε 2% λιγότερο. Γιατί; Γιατί θα θυσιάζουμε το 2%, πληρώνοντάς το σαν «ασφάλιστρο», προκειμένου να διασφαλιστούμε σε περίπτωση υποχώρησης. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν ο S&P υποχωρήσει αντί να ανέβει, εμείς θα χάσουμε μόλις τα μισά ή και καθόλου!

Μαγικό; Όχι, δεν κάνουμε μαγικά. Εκμεταλλευόμαστε τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, με τον ίδιο τρόπο που τα εκμεταλλεύονται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds.

Πού νομίζετε πως πλεονεκτούν όλοι αυτοί έναντι των υπολοίπων; Επειδή έχουν τσακάλια που μαντεύουν σωστά την κίνηση της αγοράς; Ισχύει, αλλά δεν είναι αυτό το δυνατό τους σημείο. Η επιτυχία τους βασίζεται στο ότι παίζουν με τις πιθανότητες υπέρ τους, χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους κόλπα.

Τα πλεονεκτήματα της ομαδικής εργασίας

Η ορθή χρήση των options και οι κατάλληλες πλατφόρμες συναλλαγών είναι τα εργαλεία του επαγγελματία των επενδύσεων. Είτε πρόκειται για ιδιώτη trader, είτε για χρηματιστή.

Η επιτυχία είναι συνάρτηση του συνολικού χρόνου που ασχολείσαι και της αποτελεσματικότητας των μέσων που χρησιμοποιείς. Ο κανόνας αυτός ισχύει παντού στη ζωή. Πόσο μάλλον στον τόσο απαιτητικό χώρο των αγορών. Μπορείτε να διανοηθείτε μάστορα χωρίς επαγγελματικά εργαλεία; Δρομέα χωρίς παπούτσια ειδικά για στίβο; Χειρουργό χωρίς αποστειρωμένα νυστέρια;

Είναι λάθος να θεωρούμε τη δουλειά του trader ή του επενδυτή ως μοναχική. Σφάλμα στο οποίο, δεν κρύβω, έχω υποπέσει και εγώ για χρόνια. Η εποχή του one man show ανήκει στο παρελθόν. Η πολυπλοκότητα των αγορών απαιτεί ομαδική δουλειά. Για παράδειγμα στην ομάδα των «Επενδυτών χωρίς Σύνορα», ο καθένας έχει εξειδικευμένο ρόλο, ανάλογα με το ταλέντο του.

Εγώ, όπως πιθανόν να γνωρίζετε, ασχολούμαι με τις μεγάλες αμερικανικές μετοχές. Δεν μελετάω μόνο το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αλλά παρακολουθώ καθημερινά μέχρι και ποιον συνάντησε το βράδυ ο CEO της εταιρίας. Πελάτη; Ανταγωνιστή; Την παράνομη φιλενάδα του; (εντάξει, υπερβάλλω, αλλά πιάσατε το νόημα).

Κάποιος άλλος ασχολείται με τα ομόλογα. Έχει το καλύτερο track record που έχω δει στην Ελλάδα, όσον αφορά στην εκμετάλλευση σπάνιων ευκαιριών. Υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος στα options. Γιατί μη νομίζετε πως οι στρατηγικές που αναφέραμε φτιάχνονται εύκολα. Χρειάζεται να έχεις μαθηματική σκέψη για να τις αξιοποιήσεις.

Ένας άλλος βοηθάει στο συνάλλαγμα. Είτε ως hedging για τα μετοχικά χαρτοφυλάκια σε δολάρια ή άλλο νόμισμα, είτε για κερδοσκοπία. Τελευταία αποκτήσαμε νέο μέλος για τις ελληνικές μετοχές, που συνέχεια με εκπλήσσει με τις γνώσεις και τις γνωριμίες του.

Ένα ακόμα καταπληκτικό εργαλείο που διαθέτουμε, είναι η προνομιακή πρόσβαση σε reports που στέλνουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι στους θεσμικούς πελάτες τους. Έτσι μαθαίνουμε από πρώτο χέρι προς τα πού κατευθύνονται οι μεγάλοι παίκτες.

Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε

Η φιγούρα του μοναχικού χρηματιστή που παρακολουθεί τη συνεδρίαση, περιμένοντας την πληροφορία από τον μπατζανάκη του κολλητού του γνωστού της γυναίκας του, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Έχει πεθάνει. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον μακαρίτη.

Σκεφτείτε το λίγο. Όση θέληση ή ταλέντο και να έχει κάποιος, πώς θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από μια οργανωμένη ομάδα που διαθέτει τα πιο σύγχρονα εργαλεία; Χάρη στη συλλογική δουλειά, έχουμε καταφέρει αντί να περιορίζονται οι πιο σοφιστικέ τεχνικές στα πολύ μεγάλα πορτοφόλια, να τις καθιστούμε προσβάσιμες και στα μικρομεσαία χαρτοφυλάκια.

Σε αυτό βοηθάει η πλατφόρμα συναλλαγών που δουλεύουμε. Οι συναλλαγές κοστίζουν. Είτε σαν κόστος προμηθειών, είτε άλλων κρυφών χρεώσεων. Εμείς έχουμε ελαχιστοποιήσει το πρώτο και μηδενίσει το δεύτερο.

Μας φέρνουν statements από άλλες χρηματιστηριακές, τα συγκρίνουμε με τα δικά μας κόστη και δεν το πιστεύουν. Και όλα αυτά με προστασία κεφαλαίου μέχρι 500.000$ από τον αμερικανικό οργανισμό SIPC, χωρίς έξοδα θεματοφυλακής, χωρίς Swiss Stamp Duty που πληρώνουν στην Ελβετία ή άλλα έξοδα.

Ενδεικτικό είναι πως οι τελευταίες εξελίξεις στην Αμερική που τρόμαξαν τους περισσότερους, για εμάς αποτελούν δώρο. Δεν στοχεύουμε φέτος απλά σε μια αξιοπρεπή απόδοση όπως αρχικά υπολογίζαμε. Μας δίνεται η δυνατότητα για κάτι πολύ καλύτερο. Όταν η αποκάλυψη συναντά την ευκαιρία, οι δυνατότητες είναι εκπληκτικές.

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v