Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικές ευκαιρίες: ΑΕΔΑΚ Ακινήτων

Στα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που δημιουργεί, ύστερα από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, η δημιουργία των Εταιριών Εκμετάλλευσης Ακινήτων και των αντίστοιχων αμοιβαίων κεφαλαίων, αναφέρεται ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της EGF Properties.

Επενδυτικές ευκαιρίες: ΑΕΔΑΚ Ακινήτων
Του Αριστοτέλη Καρυτινού, δ.σ. της EFG Properties

Το ”serial” της δημιουργίας των Εταιριών Εκμετάλλευσης Ακινήτων (ΕΕΑ)και των αντίστοιχων αμοιβαίων κεφαλαίων, που άρχισε με την ψήφιση του σχετικού νόμου στα τέλη του 1999, μοιάζει να βαδίζει προς το τέλος του, καθώς η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τις σχετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

Ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αναμονής, λόγω των σοβαρών ατελειών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, αναμένονται προς ψήφιση από τη Βουλή κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις που θα καταστήσουν εφικτή την ενεργοποίηση του Νόμου 2778/99 και θα οδηγήσουν αρκετές (;) προτάσεις δημιουργίας ΕΕΑ στο δρόμο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς για την παροχή της άδειας λειτουργίας τους, που αποτελεί το πρώτο στάδιο πριν από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του θεσμού, και δικαιολογημένα αφού ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας για αντιμετώπιση των ακινήτων ως επενδυτικών αγαθών και όχι ως αντιπαραγωγικών κομματιών της οικονομίας, που τα τιμωρούμε και τα απομυζούμε με 35 διαφορετικούς φόρους.

Υπενθυμίζουμε ότι τα κύρια σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου προβλέπουν τη δημιουργία εταιριών εκμετάλλευσης ακινήτων κλειστού και ανοικτού τύπου (αμοιβαία κεφάλαια), με ελάχιστα επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους 10 δισ. δρχ. (29.347.028,61 ευρώ), με απαλλαγή από όλους σχεδόν τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα και με πολύ μικρό φόρο εισοδήματος (0,3% επί του μέσου όρου των ετησίων επενδύσεων), που δίνει στις εταιρίες αυτές τη δυνατότητα να μοιράζουν πολύ σημαντικά κέρδη στους μετόχους τους.

Οι αλλαγές δε που προωθούνται προς ψήφιση περιλαμβάνουν την απαλλαγή τους κατά την αγορά ακινήτων από το φόρο μεταβίβασης ενώ προαιρετικές είναι και οι αποσβέσεις τους.

Με τις αλλαγές αυτές, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εν λόγω εταιριών γίνονται ακόμη μεγαλύτερα, αφού πρακτικά μειώνεται το επενδυτικό τους κόστος ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα μη διενέργειας αποσβέσεων μεγιστοποιεί τα προς διανομή κέρδη, που σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό φόρο εισοδήματος μεγιστοποιεί τα προς διανομή κέρδη για τους μετόχους.

Εάν θελήσουμε να ποσοτικοποιήσουμε λίγο τα παραπάνω, για μια εταιρία με πολιτική διανομής του 95% των κερδών της (κάτι πολύ συνηθισμένο για αντίστοιχες εταιρίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ), η μερισματική απόδοση των μετοχών με τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής αγοράς θα μπορούσε να ξεπεράσει εύκολα το 5-6%, ανάλογα βέβαια και με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της.

Εάν στο ποσοστό αυτό προστεθεί η αναμενόμενη υπεραξία που θα αντικατοπτρίζεται στην αξία της μετοχής, η συνολική απόδοση αναμένεται σε διψήφια νούμερα, με συνολικό ρίσκο χαμηλότερο (όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία άλλων αγορών) από αυτό του χρηματιστηρίου.

Είναι λοιπόν προφανές γιατί το ενδιαφέρον για τις εν λόγω εταιρίες είναι τόσο έντονο, όχι μόνον από πλευράς πολιτείας αλλά και από πλευράς επενδυτών, που βλέπουν να παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια εξαιρετική ευκαιρία για έμμεση επένδυση σε έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο και στην Ελλάδα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v