Paul Girault: Οι εμπειρίες ενός Γάλλου fund manager από το ΧΑ

O εκπρόσωπος του fund HGM Globetrotter μιλά στο Euro2day.gr για το πώς οι Γάλλοι διαχειριστές βλέπουν την Ελλάδα και για τις μέχρι τώρα εμπειρίες του από το ΧΑ. Τι φοβάται στη Nexans Hellas και γιατί απογοητεύτηκε από την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Paul Girault: Οι εμπειρίες ενός Γάλλου fund manager από το ΧΑ

Το γαλλικό fund HGM Globetrotter κατέχει το 5,3% των μετοχών της Nexans Hellas, είχε επενδύσει στην ΑΓΕΤ Ηρακλής και γενικότερα τοποθετείται -μεταξύ άλλων- σε θυγατρικές δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών εκτός Δυτικής Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος του fund κ. Paul Girault μίλησε στο Euro2day.gr και εξέφρασε τις απόψεις του για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως:

• Το πώς βλέπουν οι Γάλλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων την Ελλάδα.

• Την αρνητική εμπειρία του από τον νόμο περί δημόσιων προτάσεων, όπως τον βίωσε στην περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

• Για τα πλεονεκτήματα της Νexans Hellas και τον υπαρκτό φόβο δημόσιας πρότασης από τον βασικό της μέτοχο.

Κύριε Girault, ποια είναι η άποψη των Γάλλων αναλυτών για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; Είναι μια αγορά γεμάτη ευκαιρίες, ή αντιθέτως πρόκειται μια χώρα με πολλά ρίσκα;

Πιστεύω ότι, όπως συμβαίνει συνήθως στον χώρο των επενδύσεων, οι περισσότεροι θα δηλώνουν θετικοί για τη χώρα, όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας της. Προς το παρόν όμως, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί αναλυτές οι οποίοι να πιστεύουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς...

Και η δική σας άποψη για το συγκεκριμένο θέμα;

Εμείς είμαστε «επενδυτές αξίας» (value investors) που συχνά εκφράζουμε απόψεις κόντρα στο ρεύμα των πολλών. Έτσι εξηγείται γιατί συχνά τοποθετούμαστε πολύ πριν υπάρξουν καλές ειδήσεις. Η δική μου εντύπωση λοιπόν είναι πως στην τρέχουσα κρίση υπάρχουν κάποιες μετοχές που έχουν καλές ευκαιρίες μπροστά τους και η μόνη πρόκληση είναι το αν και πότε η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Θα συμβεί σε ένα, σε δύο, ή σε πέντε χρόνια; Δεν ξέρω την απάντηση, ωστόσο πιστεύω ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις υπάρχουν ευκαιρίες.

Περιγράψτε μας το fund το οποίο εκπροσωπείτε.

H HMG Fund είναι εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων και το συγκεκριμένο fund στο οποίο αναφέρεστε, ονομάζεται HGM Globetrotter. Πρόκειται για ένα fund που επενδύει ανά τον κόσμο και οι βασικές του κατηγορίες τοποθετήσεων είναι δύο. Πρώτον, οι εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης που υλοποιούν το μεγαλύτερο τμήμα του κύκλου εργασιών τους εκτός Δυτικής Ευρώπης. Και δεύτερον, οι θυγατρικές δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών εκτός Δυτικής Ευρώπης. Οι θυγατρικές αυτές μπορεί να βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, την Ελλάδα, την Ασία, τις ΗΠΑ, παντού.

Άρα αυτό εξηγεί και την επένδυση του HGM Globetrotter στη Νexans Hellas.

Ακριβώς. Η Νexans Hellas είναι θυγατρική του γαλλικού ομίλου Νexans και, όπως προανέφερα, είμαστε «επενδυτές αξίας» (value investors), συχνά με μια αντίθετη προσέγγιση σε σχέση με τους πολλούς. Προσπαθούμε λοιπόν να εφαρμόσουμε αυτή τη στρατηγική μας σε αναδυόμενες αγορές.

Έχετε αρνητικές εμπειρίες από κάποια επένδυσή σας στην Ελλάδα;

Αλήθεια είναι πως πριν από μερικούς μήνες απογοητεύτηκα, όταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής εξαγοράστηκε και μετά ακολούθησε δημόσια πρόταση, με αποτέλεσμα την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η τιμή που δόθηκε στους μετόχους μειοψηφίας πιστεύω ότι δεν ήταν δίκαιη. Και αυτό γιατί βασίστηκε μόνο στην πορεία του τίτλου κατά το τελευταίο εξάμηνο και όχι σε μια προσέγγιση της δίκαιης τιμής, είτε με βάση την καθαρή αξία του ενεργητικού της, είτε με βάση την προεξόφληση των ταμειακών ροών, ή έστω με βάση μια αποτίμηση που έγινε από ανεξάρτητο αξιολογητή.

Έχουν εκδηλωθεί πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις δημόσιες προτάσεις εταιρειών που θέλουν να αποχωρήσουν από το Χ.Α. Τι προβλέπει το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο στη Γαλλία;

Σύμφωνα με το γαλλικό θεσμικό πλαίσιο, απαιτείται η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης νομικής ή ελεγκτικής εταιρείας που θα προχωρήσει στο έργο της αποτίμησης. Η αποτίμηση αυτή θα βασιστεί σε ένα μίγμα τριών-τεσσάρων εναλλακτικών προσεγγίσεων, όπως για παράδειγμα η προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών ροών (DCF), η καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) και οι δείκτες άλλων συγκρίσιμων εισηγμένων εταιρειών.

Θεωρείτε τη Νexans Hellas μια ενδιαφέρουσα επενδυτική περίπτωση; Γιατί;

Φαίνεται πως λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, η Νexans Hellas διαθέτει κάποιο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα του κόστους, έναντι άλλων θυγατρικών της Νexans. Άρα πιστεύω πως θα αναλάβει περισσότερες εργασίες από τον όμιλο Νexans. Επίσης, η Νexans Hellas έχει δημιουργήσει μια δεύτερη γραμμή παραγωγής για καλώδια μεσαίου βολτάζ, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει και να εκμεταλλευθεί μια ενδεχόμενη αύξηση των δραστηριοτήτων της.

Με βάση το υψηλό ποσοστό που διαθέτει ο γαλλικός όμιλος στη Νexans Hellas, πολλοί φοβούνται το σενάριο του delisting. Πιστεύετε πως υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος;

Ο κίνδυνος υπάρχει. Θέλω να ελπίζω όμως ότι δεν θα γίνει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v