Ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών) και της Μεσογειακής ΑΕΕΔ κ. Γιάννης Πολυχρονίου μίλησε στο neoforum.gr και στο Euro2day.gr για μια σειρά «καυτών» χρηματιστηριακών ζητημάτων, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος του Grexit, τα σενάρια για την πορεία των τιμών του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ, καθώς και για την αγορά των εταιρικών ομολόγων μεγάλων ελληνικών εταιρειών.
Ο κ. Πολυχρονίου, αν και θεωρεί περιορισμένη την πιθανότητα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, πιστεύει πως μια παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας όχι μόνο θα πλήξει την ελληνική οικονομία, αλλά επίσης θα μπορούσε να βυθίσει το ΧΑ σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2012.
«Δεν αντέχει επαναληπτικές εκλογές η ελληνική οικονομία» τόνισε, συμπληρώνοντας πως σε περίπτωση ενός σύντομου απεγκλωβισμού από το πολιτικό ρίσκο, τότε ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
ΕΡ: Κύριε Πολυχρονίου, ποιες εξελίξεις είχαμε στο θέμα του «επαγγελματία επενδυτή»;
ΑΠ: Πριν από λίγες εβδομάδες είχα επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη το πόσο έντονες θα ήταν οι παρενέργειες από μια πιθανή εφαρμογή της διάταξης για τον «επαγγελματία επενδυτή», επισήμανση με την οποία ο κ. υπουργός συμφώνησε άμεσα. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ τον κ. Αλέξανδρο Μωραϊτάκη πιέσαμε ώστε η κατάργηση αυτής της παράλογης διάταξης να γίνει άμεσα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να μη γίνει η νομοθετική διόρθωση λόγω των πιθανολογούμενων (τότε) εκλογών και έτσι να κινδυνεύσουν να βρεθούν παράνομοι πολλοί συμπολίτες μας με τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων σε λίγους μήνες από σήμερα. Ευτυχώς, ο υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα, το θέμα ρυθμίστηκε και το πρόβλημα του «επαγγελματία επενδυτή» δεν υπάρχει πια.
ΕΡ: Παραμένει όμως ανοιχτό το ζήτημα της φορολόγησης της υπεραξίας. Μόνο αναβολή στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει δοθεί.
ΑΠ: Πράγματι. Αυτό που ο ΣΕΔΥΚΑ είχε προτείνει σε συνεργασία με τον ΣΜΕΧΑ ήταν ένα πλαίσιο ίδιο με αυτό που ισχύει στην Γερμανία, έτσι ώστε η τρόικα να μην μπορεί να το αρνηθεί. Προτείναμε λοιπόν, να φορολογείται ο επενδυτής που σημειώνει κεφαλαιακά κέρδη και κατέχει πάνω από το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας. Όσο και αν η εφαρμογή αυτής της διάταξης έχει αναβληθεί, υπάρχει ως νόμος στο ΦΕΚ και σε κάποια μελλοντική στιγμή θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο φόρος υπεραξίας δεν θα αφορά την πλειονότητα των επενδυτών.
ΕΡ: Κύριε Πολυχρονίου, υπάρχουν σήμερα υποτιμημένες μετοχές στο ΧΑ;
ΑΠ: Όντως οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών έχουν διορθώσει σημαντικά και υπάρχουν υποτιμημένες μετοχές, ωστόσο στις τιμές έχει ενσωματωθεί το πολιτικό ρίσκο. Αυτό άλλωστε δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματιστήριο, αλλά επεκτείνεται και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις τίτλων που έχουν εκδώσει μεγάλοι ελληνικοί Όμιλοι φτάνουν ακόμη και έως το 11,5%. Αναφέρομαι στην περίπτωση της ΔΕΗ.
ΕΡ: Κάποιοι στην αγορά φοβούνται το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠ: Το πολιτικό ρίσκο οφείλεται κυρίως στις δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι ξένοι θεσμικοί να περιορίσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Το ρίσκο υπάρχει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξανακυβερνήσει, δεν έχει «στημένο» οικονομικό επιτελείο και μέλη του κάνουν επικίνδυνες δηλώσεις. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως επειδή υπάρχουν πολλές λήξεις ομολόγων μέσα στο 2015 και επειδή είναι πολύ περιορισμένο το χρονικό διάστημα αντίδρασης και εφαρμογής νέας πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει κάτι πολύ διαφορετικό, στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, το ζήτημα δεν περιορίζεται στο λεγόμενο Grexit, που κατά τη γνώμη μου έχει μειωμένες πιθανότητες. Ένα πρώτο ερώτημα είναι το αν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, πράγμα πολύ πιθανόν και πράγμα που η ελληνική οικονομία δεν αντέχει. Αν για παράδειγμα επιμηκυνθεί η πολιτική αβεβαιότητα, τότε θα πάνε πίσω τα δημόσια έσοδα και στη συνέχεια θα αναγκαστούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα (φόροι, κ.λπ.) προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η οικονομία δεν αντέχει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Εκτιμώ λοιπόν πως αν πάμε σε διπλή εκλογική αναμέτρηση και έχουμε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, τότε απειλούμαστε με χαμηλότερο επίπεδο τιμών στις μετοχές, σε σύγκριση με το χαμηλό του 2012.
ΕΡ: Το θετικό σενάριο για το ΧΑ, ποιο θα μπορούσε να είναι;
ΑΠ: Πιστεύω πως αν βγει από τη μέση ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου, τότε οι τιμές των ελληνικών μετοχών θα ανεβούν κατά πολύ, καθώς μεγάλο ύψος κεφαλαίων περιμένει προκειμένου να επενδύσει στην ελληνική οικονομία γενικότερα.
ΕΡ: Βλέπουμε μέσα στο τελευταίο διάστημα, κάποιους οίκους του εξωτερικού να αποκτούν θέσεις σε ελληνικές μετοχές, όπως για παράδειγμα στην ΕΧΑΕ. Αυτό πώς μπορεί να ερμηνευθεί;
ΑΠ: Θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια funds και κυρίως κάποιες επενδυτικές τράπεζες, αγοράζουν μεν τίτλους, αλλά στη συνέχεια τις δανείζουν μέσω του stock lending σε θυγατρικές τους, οι οποίες στη συνέχεια προχωρούν σε short selling. Επίσης, υπάρχουν και ξένοι που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε υποτιμημένες κατά τη γνώμη τους εταιρείες. Ειδικότερα για την ΕΧΑΕ που αναφέρατε, είναι μια εταιρεία με μηδενικό δανεισμό που στο τέλος της φετινής χρονιάς θα έχει διαθέσιμα 180-190 εκατ. ευρώ και που η διοίκησή της έχει δηλώσει πως θα επιστρέψει στους μετόχους της 1,5 ευρώ ανά μετοχή μέσα στην επόμενη τριετία. Μιλάμε για μια συνολική απόδοση 33%, ή 11% κατ’ έτος. Επιπλέον, αρκεί ένας μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου η εταιρεία να μην καταγράφει ζημιές.
ΕΡ: Με δεδομένη την πολύ υψηλή απόδοση του ομολόγου της ΔΕΗ, θα το βλέπατε ως μια πρώτης τάξεως επένδυση;
ΑΠ: Θα προτιμούσα το ομόλογο του ΟΤΕ λήξης 2016. Ο ΟΤΕ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση με καταθέσεις σε γερμανικές τράπεζες και το ομόλογο είναι αγγλικού δικαίου. Πιστεύω ότι το ομόλογο του 2016 θα πληρωθεί ακόμη και με βάση το ακραίο αρνητικό σενάριο, ενώ η τρέχουσα απόδοσή του κυμαίνεται στο 3,8%-4%.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.