Υψηλές αποδόσεις από ...φως, νερό, τηλέφωνο!

Επτά επενδυτικά εργαλεία που υπόσχονται αποδόσεις από την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι 4 κλάδοι θεματικών επενδύσεων που επιλέγει η Eurocorp και ποια Αμοιβαία ή ETFs προτείνει ανά κατηγορία. Οι ιστορικές αποδόσεις, οι θέσεις και οι προοπτικές.

  • Της Έφης Χρυσοπουλου*
Υψηλές αποδόσεις από ...φως, νερό, τηλέφωνο!

Τα τελευταία έτη αυξάνεται σημαντικά το πλήθος των υποστηρικτών επενδυτικών στρατηγικών, οι οποίες εστιάζουν σε ιδιαίτερες θεματικές ενότητες. Οι θεματικές επενδύσεις παρέχουν τη δυνατότητα για μακροχρόνια ανάπτυξη και διαφοροποίηση, καθώς παρά τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις που μπορεί να παρουσιάζουν, βασίζονται περισσότερο στη δυναμική ευρύτερων οικονομικών τάσεων.

Παρακολουθώντας τέτοιες μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές τάσεις, στη Eurocorp A.E.Π.Ε.Υ εστιάζουμε σε αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας στοχευόμενα ισχυρές εταιρείες καθώς και αμοιβαία κεφάλαια που αφορούν έκθεση σε θεματικές επενδύσεις.

Με άξονα τον Έλληνα επενδυτή, παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και ενδεικτικά επενδυτικά μέσα από τον χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ETFs. Τα επιλεγμένα θέματα αφορούν τους ευρύτερους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας κινητών συσκευών, της βιομηχανίας ύδρευσης και τέλος των ιατρικών μηχανημάτων.

Θεματική Ενότητα: ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι έως το 2035, η ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 35%, με την Κίνα και την Ινδία να είναι οι βασικές χώρες που θα αυξήσουν σημαντικά το μερίδιό τους στη ζήτηση ενέργειας.

Αναπόφευκτα, αυτοί οι ρυθμοί κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με ειδικότερο βάρος να κατέχουν οι ανανεώσιμες πηγές που αφορούν πρωτίστως την ηλιακή καθώς και την αιολική ενέργεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι οι επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές θα φτάσουν τα $37 τρισ. το 2035, με τις επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να φθάνουν τα $9,7 τρισ., εκ των οποίων το 71% θα αφορά επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων ή πράσινων τεχνολογιών.

Για παράδειγμα, η Ιαπωνία μετά το ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα προχώρησε στο μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ενώ αντίστοιχα η γερμανική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο της το 55% - 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Εν κατακλείδι, η αύξηση των επενδύσεων προς νέες ενεργειακές τεχνολογίες αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της σύγκλισης πολιτικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δυνάμεων.

Υψηλές αποδόσεις με ανεκτό ρίσκο από το New Energy της BlackRock

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή για επενδύσεις στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το αμοιβαίο κεφαλαίο New Energy της BlackRock, το οποίο πρωταγωνιστεί σε επίπεδο επιδόσεων.

Με ενεργητικό που φτάνει πλέον το $1,3 δισ. κεφάλαια και δεκαετή σταθερή παρουσία της επενδυτικής ομάδας, το Α/Κ έχει πετύχει υπεραπόδοση σε βάθος δεκαετίας έναντι δεικτών όπως ο WilderHill New Energy Global Innovation, ο S&P Global Clean Energy και ο WilderHill Clean Energy, ενώ έχει διατηρήσει ελκυστικούς δείκτες μέτρησης μεταβλητότητας και ρίσκου.

Είναι ένα κατεξοχήν μετοχικό Α/Κ, με το 70% του ενεργητικού να είναι επενδυμένο σε τίτλους εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή καθώς και με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μερικές από τις βασικές θέσεις είναι σε εταιρείες όπως η Novozymes -εταιρεία που δημιουργεί ένζυμα που απαιτούνται για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων από άμυλο-, η Johnson Matthey -παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ανάπτυξης και κατασκευής τεχνολογιών για τον έλεγχο των βλαβερών εκπομπών ρύπων- καθώς και η Vestas Wind Systems - κορυφαίος παγκόσμιος κατασκευαστής ανεμογεννητριών.

Οι εναλλακτικές επιλογές των ETFs

Εναλλακτικές προτάσεις για άμεση έκθεση στο χώρο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας αποτελούν τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία κεφαλαία (ETFs) Guggenheim Solar (TAN) και First Trust Global Wind (FAN). Το TAN ETF ως επενδυτικό σκοπό έχει την αναπαραγωγή της απόδοσης του δείκτη MAC Global Solar Energy και μέσω του εν λόγω ETF, ο επενδυτής αποκτά έκθεση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας (όπως η Sunedison, η Solacity και η First Solar).

Παράλληλα ο επενδυτής διατηρεί διασπορά σε επίπεδο γεωγραφικής έκθεσης, με το ETF να έχει τρέχουσα βαρύτητα σε Αμερική, Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Στα θετικά προστίθεται και η υψηλή εμπορευσιμότητά του.

Αντίστοιχα το SAN ETF είναι ένα «παθητικό» διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που ακολουθεί τον δείκτη SE Global Wind Energy. Επενδύει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη μεγαλύτερη γεωγραφική έκθεση να καταλαμβάνει η Ευρώπη. Βασικές του είναι γνωστές εταιρείες στον χώρο της αιολικής τεχνολογίας όπως η Vestas Wind Systems, η Iberdrola, η Nordex και η EDP Renovaveis S.A. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται η χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Θεματική Ενότητα: ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η νέα γενιά κινητής τεχνολογίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βασικών θεμάτων, ωστόσο το mobile computing καθώς και η συνδεσιμότητα αποτελούν τις πιο καθοριστικές τάσεις της εποχής μας. Η αύξηση των smartphones και των tablets είναι ταχεία, δημιουργώντας εξίσου αύξηση της συνδεσιμότητας με συστήματα και νέες εφαρμογές.

Η Cisco προβλέπει ότι ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών, παγκοσμίως, θα αγγίξει τα 25 δισ. συσκευές το 2015, και θα φτάσει τα 50 δισ. μέχρι το 2020, από μόλις 500 εκατ. το 2013.

Αναπόφευκτα η ανάπτυξη της κινητής τεχνολογίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την επιχειρησιακή κοινότητα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι αγορές μέσω κινητού τηλεφώνου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 63% το 2013, ενώ τα έσοδα από τις mobile εμπορικές συναλλαγές αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν 4 φορές στα 27 δισ. δολάρια μέχρι το 2018 και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από επικοινωνία M2M (μηχανή με μηχανή) αναμένεται να φτάσουν το $ 1,2 τρισ. το 2022.

Ακολούθως, η δραματική αύξηση των δεδομένων που παράγονται οδηγεί σε καινοτόμες, cloud-based λύσεις για χρήση και διαχείριση δεδομένων σε απομακρυσμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες η αγορά του cloud computing αναμένεται να αυξηθεί σε 235 δισ. δολάρια μέχρι το 2017, από 78 δισ. το 2011.

Ξεχωρίζει το track record του ETF First Cloud Computing

Το Επενδυτικό Εργαλείο: Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση για να αποκτήσει ένας επενδυτής άμεση θέση στον χώρο του cloud computing είναι μέσω του ETF First Cloud Computing.

Σκοπός του είναι η αναπαραγωγή της σύνθεσης του δείκτη ISE Cloud Computing (TM) αποκτώντας έκθεση σε κυρίως αμερικάνικες εταιρείες οι οποίες αποτελούν άμεσους φορείς παροχής υπηρεσιών cloud και σε εταιρείες ευρείας βάσης που χρησιμοποιούν ή έμμεσα στηρίζουν τη χρήση της τεχνολογίας cloud computing.

Κύριες θέσεις είναι σε εταιρείες όπως η RedHat - αμερικανική πολυεθνική λογισμικού, η Akamai Technologies – ο μεγαλύτερος πάροχος λύσεων για το Internet CDN στον κόσμο- και η VMware - ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής του λογισμικού virtualization για τα λειτουργικά συστήματα διακομιστή. Αν και το συγκεκριμένο ETF έχει μόνο τρία χρόνια ιστορίας, ξεχωρίζει για τη θεματική του έκθεση, σημειώνοντας αποδόσεις το 2013 και το 2012 σε ποσοστό 33,62% και 15,54% αντίστοιχα.

Θεματική Ενότητα: ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Το συγκεκριμένο αγαθό που εμφανίζει μοναδικά χαρακτηριστικά σχέσης προσφοράς ζήτησης. Η έλλειψη καθώς και η κακή ποιότητα νερού συνεχίζουν να είναι κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη. Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο αυτού, ενώ η ζήτηση του -σε παγκόσμιο επίπεδο- αυξάνεται γεωμετρικά.

Σήμερα, το 70% των υδάτινων αποθεμάτων χρησιμοποιείται για τη γεωργία, το 22% από τις βιομηχανίες, και μόλις το 8% χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά. Σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η αύξηση ενεργειακής ζήτησης απειλεί τα αποθέματα νερού, χαρακτηρίζοντας νερό και ενέργεια «αλληλένδετους και αλληλοεξαρτώμενους» πόρους.

Περίπου 768 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 2,5 δισ. στερούνται υποτυπώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα το 1/5 των υδροφορέων παγκοσμίως έχει στερέψει. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το 2030 περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε περιοχές με έλλειψη νερού, ενώ περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση σε επαρκή πόσιμο νερό μέχρι το 2025.

Είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη για κινητοποίηση επενδύσεων στις σχετικές υποδομές με βάση την αυξανόμενη ζήτηση και με τη διαθεσιμότητα του νερού να συρρικνώνεται, τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, υπάρχει η ανάγκη κατασκευής βασικών υποδομών δικτύων νερού και αποχετευτικών συστημάτων, ενώ στις ανεπτυγμένες αγορές, η πρόκληση είναι η συντήρηση ενός «παλαιού» δικτύου. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν περίπου 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια για τη συντήρηση του δικτύου νερού, ενώ σε μια παγκόσμια προοπτική, οι ανάγκες δαπανών για υποδομές ύδρευσης θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 11,7 τρισ. δολάρια μεταξύ 2013 και 2030.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η αστικοποίηση, η γήρανση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και η αύξηση των κανονισμών για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, οι προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανίας του νερού είναι σημαντικές.

Ισχυρή διασπορά από το «Water» της Pictet

Το Επενδυτικό Εργαλείο: H κλασική επιλογή είναι το αμοιβαίο κεφάλαιο Water της Pictet, το οποίο επενδύει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες παροχής, επεξεργασίας, τεχνολογίας νερού και περιβαλλοντικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δραστηριοποιείται από το 2000, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση να φτάνουν πλέον τα 2,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο Α/Κ επενδύει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας του νερού, διατηρώντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο τόσο σε επίπεδο γεωγραφικής έκθεσης όσο και κλαδικής.

Όσον αφορά την τρέχουσα γεωγραφική κατανομή, το 46% των κεφαλαίων είναι επενδεδυμένο στην Αμερική, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα και την Ιαπωνία να ακολουθούν.

Από τις 65 θέσεις που διατηρεί, τις μεγαλύτερες συμμετοχές τις καταλαμβάνουν εταιρείες όπως η Suez Environnement (γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στους τομείς της διαχείρισης επεξεργασίας νερού και αποβλήτων), η American Water Works (η μεγαλύτερη αμερικάνικη εταιρεία κοινής ωφελείας), η Xylem (παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο ο οποίος παρέχει ένα πλήρες φάσμα προϊόντων σχετικά με τη μεταφορά, την επεξεργασία και τον έλεγχο του νερού) αλλά και η Danaher (ένας καλά διαφοροποιημένος βιομηχανικός όμιλος).

Εναλλακτική πρόταση για μεγαλύτερη έκθεση στην Αμερική είναι το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο της Invesco Powershares Water Resources Portfolio (PHO US). Το PHO ETF ως επενδυτικό σκοπό έχει την αναπαραγωγή της απόδοσης του δείκτη NASDAQ OMX US Water Index και επενδύει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εξοπλισμού επεξεργασίας νερού, ενώ περίπου το 1/5 του ενεργητικού είναι επενδεδυμένο σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Η έκθεση στην αμερικανική αγορά είναι 86,50%.

Θεματική Ενότητα: ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Ο κλάδος της βιομηχανίας ιατρικών συσκευών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κύκλο από τη διάγνωση έως και τη θεραπεία με εφαρμογή σε όλους του κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών συσκευών, οδοντιατρικού εξοπλισμού, διαγνωστικών συσκευών, οφθαλμικών, ορθοπεδικών βοηθημάτων, αναπνευστικών συσκευών και χειρουργικού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι εξελίξεις στην ιατρική ρομποτική με τα παγκόσμια ετήσια έσοδα να εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 4 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% ετησίως στα 18 δισ. δολάρια έως το 2018 και πάνω από $20 δισ. το 2020. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη αγορά για το 2013 αποτιμάται μόλις στο 1,7 δισ. δολάρια.

Συνολικά, η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (καρδιαγγειακά, διαβήτης), οι αυξανόμενες ιατρικές δαπάνες σε αναδυόμενες αγορές, η μείωση του κόστους και η τεχνολογική πρόοδος είναι μόνο μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη γήρανση, το 2050, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση θα φτάσει τα 80 χρόνια σε σχεδόν το 60% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού.

Επένδυση σε κολοσσούς μέσω του ishares Medical Devices ETF

Το Επενδυτικό Εργαλείο: Οι επιλογές για να επενδύσει κανείς σε αυτήν τη θεματική ενότητα είναι περιορισμένες, με εξαίρεση τις απευθείας μετοχές. Στον χώρο των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, υπάρχει το ishares US Medical Devices ETF (ΙΗΙ), τηs BlackRock.

To συγκεκριμένο ETF ακολουθεί τον δείκτη Dow Jones U.S. Select Medical Equipment και επενδύει σε εταιρείες που κατασκευάζουν και διανέμουν ιατρικές συσκευές όπως MRI scanners, βηματοδότες, μηχανήματα ακτίνων Χ, με βασικές θέσεις του ενεργητικού να καταλαμβάνουν εταιρείες όπως Medtronic -παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, με εξιδικευση στις θεραπευτικές ιατρικές συσκευές για χρόνιες ασθένειες, η Abbot Labatories – διεθνής φαρμακευτική με 60% των πωλήσεων εκτός Αμερικής, και με εξειδίκευση στα διαγνωστικά προϊόντα, όπως και η Thermo Fisher. Σε επίπεδο αποδόσεων το ETF δραστηριοποιείται από το 2006 και έχει θετικό ιστορικό σε βάθος πενταετίας αλλά και σε δείκτες μέτρησης ρίσκου και μεταβλητότητας (όπως sharpe ratio, standard deviation).

*Η Έφη Χρυσοπούλου είναι Investment Manager της Εurocorp Investment Services.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v