ΧΑ: «Κουρασμένα» τα τεχνικά σήματα για το ΓΔ

Τα επόμενα ορόσημα για την αγορά και τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές. Πού οφείλεται η αδυναμία των τελευταίων συνεδριάσεων και ποιες είναι οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις. Γράφει ο Σ. Παπαθανασίου της Solidus.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
ΧΑ: «Κουρασμένα» τα τεχνικά σήματα για το ΓΔ

Κοινός τόπος είναι ότι η ικανότητά μας για πρόβλεψη παραμένει στο ναδίρ. Η ουκρανική κρίση και η ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat λειτούργησαν ως αφορμή για διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Γενικά επικρατεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, στη βάση της προηγούμενης άντλησης 3 δισ. ευρώ περίπου από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα η ανωτέρω αισιοδοξία παραμένει και για την επιτυχή κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής.

Συνολικότερα, θετικό στοιχείο είναι το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσουμε στη διαμόρφωση της επενδυτικής μας τακτικής είναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές και ο πολιτικός κίνδυνος που ενυπάρχει, το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, αλλά και τα επερχόμενα rebalancing (αναδιαρθρώσεις σταθμίσεων) στις ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στους ευρωπαϊκούς δείκτες εξαιτίας των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.

Ωστόσο στην αγορά αποτυπώνεται στις διακυμάνσεις των τιμών ανησυχία αναφορικά με την απορρόφηση της ρευστότητας, λόγω των μεγάλων αντλήσεων κεφαλαίου σε μια σχετικά ρηχή αγορά.

H ελληνική οικονομία μετά από πολυετή βαθιά ύφεση δείχνει σημεία ανάκαμψης, ενώ αρκετοί αναλυτές θεωρούν το πρώτο εξάμηνο του 2014 πάτο σχετικά με τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα.

Οι ξένοι οίκοι αισιοδοξούν και αυτό φαίνεται από τις διαρκώς βελτιούμενες τιμές-στόχους που θέτουν οι αναλυτές στις εταιρίες που εξετάζουν καθώς μειώνεται το επασφάλιστρο κινδύνου (προεξοφλητικό επιτόκιο) της χώρας μας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κινείται κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων των 30, 50 και 90 ημερών. Παραμένει, όμως, άνω του κινητού μέσου των 200 ημερών.

Η διατήρηση του ορίου του κινητού μέσου των 200 ημερών (1.125 μονάδων) είναι κομβικής σημασίας.

Η διαγραμματική εικόνα του Γ.Δ.

Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στο κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης των Bollinger Bands, ενώ για τον τεχνικό δείκτη ΜACD (Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων) αν και έχει δοθεί σήμα πώλησης, αυτό τείνει να αντιστραφεί.

Ο ταλαντωτής RSI (Δείκτης Σχετικής Ισχύος) κινείται στην «γκρίζα» περιοχή (περίπου στο 39) και αυτό ερμηνεύεται ως σημάδι βραχυπρόθεσμης απαισιοδοξίας για τον Γενικό Δείκτη.

Σε γενικές γραμμές, βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα πώλησης από τις 23 Απριλίου (stop loss στις 1.257 περίπου μονάδες).

Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 1.220, 1.170, 1.140, 1.115, 1.108, 1.076 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 1.270, 1.320, 1.345 μονάδων.

Εν όψει ενός κρίσιμου χρονικού διαστήματος ας σκεφτούμε τα λόγια του Erich Fromm που αναφέρει ότι «η αναζήτηση για σιγουριά εμποδίζει το δρόμο για το νόημα. Η αβεβαιότητα είναι εκείνη η κατάσταση που ωθεί τις δυνατότητές μας να ξεδιπλωθούν».

* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου PhD είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ. Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v