3+1 τεχνάσματα για να αποκτήσετε ρευστότητα

Mεγάλες εκπτώσεις, περικοπές τόκων και μια σειρά άλλα κίνητρα δίνονται στην αγορά προκειμένου να εισπραχθεί χρήμα «εδώ και τώρα» - Οι μέθοδοι και τα τεχνάσματα που
χρησιμοποιούνται. Στο «παιχνίδι» και το Δημόσιο!

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
3+1 τεχνάσματα για να αποκτήσετε ρευστότητα
Mάχες... ομηρικού τύπου με στόχο την εξασφάλιση πολυπόθητης ρευστότητας διεξάγονται καθημερινά στην οικονομία, όπου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και τα «καλύτερα σπίτια» προσπαθούν να μπαλώσουν όπως-όπως τις ταμειακές τους τρύπες.

Φυσικά, από την όλη διαδικασία δεν απουσιάζει και ο μεγαλύτερος οφειλέτης της αγοράς, το ελληνικό δημόσιο.

Πέρα από τις κλασικές μεθόδους, όπως η επιμήκυνση των περιθωρίων αποπληρωμής των προμηθευτών, η νέα μεταχρονολόγηση επιταγών, η προσφυγή στο factoring ή στον πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό μέσω προσημείωσης ακινήτων, πολλές νέες μέθοδοι εφαρμόζονται πλέον στην αγορά.

1. Μια ενδεικτική πρακτική των χονδρεμπόρων είναι να απευθύνονται στα εμπορικά καταστήματα-πελάτες τους και να ζητούν από αυτούς την προεξόφληση των επιταγών τους έναντι μιας πολύ σημαντικής έκπτωσης.

Στον χώρο της ένδυσης, για παράδειγμα, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έδιναν έκπτωση έως και 10% στις αρχές του έτους, προκειμένου να εισπράξουν «εδώ και τώρα» από τους πελάτες-καταστηματάρχες τις επιταγές που θα έληγαν το Πάσχα. Μια έκπτωση όμως 10% για τέσσερις μήνες αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο επιτόκιο 30%! Μάλιστα, μεταξύ των χονδρεμπόρων που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη τακτική συγκαταλέγεται και εισηγμένη εταιρεία μικρομεσαίου μεγέθους.

2. Ανάλογα ή και μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις από τον χώρο του αυτοκινήτου, αγορά η οποία είχε χρησιμοποιήσει έντονα την πολιτική των δόσεων. Σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν εταιρείες που καλούν τους πελάτες τους να αποπληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους τώρα και σε αντάλλαγμα να λάβουν όχι μόνο τον μηδενισμό των τόκων αλλά και μια γενναία έκπτωση επί της αρχικής τιμής!

3. Με δεδομένο επίσης ότι οι προσπάθειες για πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στις μέρες μας λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις δίνουν μεγάλη έμφαση στη διαχείριση των αποθεμάτων τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν ρευστότητα. Γίνεται μεγάλος αγώνας για την προώθηση περισσότερο κινήσιμων προϊόντων, ενώ για πολλά από τα υπόλοιπα συχνά απαιτείται πλέον η προΰπαρξη παραγγελίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέλος, επιλέγεται η πολιτική των περισσότερων παραγγελιών από τους προμηθευτές, όπου ναι μεν αυξάνεται σε κάποιον βαθμό το μεταφορικό κόστος, αλλά μειώνεται η μέση χρονική διάρκεια παραμονής του εμπορεύματος μέσα στην επιχείρηση μέχρι να πουληθεί.

--- Το Δημόσιο, τα ταμεία και οι πολύπαθες κλινικές

1. Από την όλη διαδικασία μη νομίζετε, βέβαια, ότι απουσιάζει το ελληνικό δημόσιο, και μάλιστα μέσα από νέους νόμους.

Συγκεκριμένα, με βάση την πολιτική απόφαση 3746/09, όσες επιχειρήσεις έχουν βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31/12/2008 μπορούν:

* Να εξοφλήσουν εφάπαξ και να απαλλαγούν πλήρως από τόκους, από προσαυξήσεις και από πρόστιμα.

* Να καταβάλουν αμέσως το 5% και το υπόλοιπο ποσό σε 24 δόσεις. Σε αυτήν την περίπτωση χαρίζεται το 60% των προσαυξήσεων.

* Να καταβάλουν αμέσως το 5% και το υπόλοιπο ποσό σε 18 δόσεις. Τότε χαρίζεται το 70% των προσαυξήσεων.

* Να καταβάλουν αμέσως το 5% και το υπόλοιπο σε 6 δόσεις, οπότε σε αυτήν την περίπτωση χαρίζεται το 90% των προσαυξήσεων.

* Αναδημοσίευση από το 571ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 27/2 - 3/3/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v