Σοφοκλέους: Επιστροφή στο... 2006!

Λίγες συνεδριάσεις φαίνεται ότι ήταν αρκετές για να επιδεινώσουν δραστικά το κλίμα στη Σοφοκλέους. Ο Γ.Δ. από τις αρχές του έτους χάνει περισσότερο από 12%. Επιπροσθέτως, 93 τίτλοι κατέγραψαν χαμηλά 52 εβδομάδων ενώ 184 μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από τη μέση τιμή διετίας.

Σοφοκλέους: Επιστροφή στο... 2006!
** Ο αναλυτικός πίνακας με τις ελληνικές μετοχές που καταγράφουν απώλειες πάνω από 10% σε σχέση με τη μέση τιμή διετίας δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Λίγες συνεδριάσεις φαίνεται ότι ήταν αρκετές για να επιδεινώσουν δραστικά το κλίμα στη Σοφοκλέους και να προκαλέσουν τον έντονο προβληματισμό των μικροεπενδυτών.

Το παράδοξο είναι ότι, λίγο μετά ουσιαστικά από μία πενταετή συνεχή άνοδο του Γενικού Δείκτη, επαναλαμβάνονται περιστατικά που κατά το παρελθόν θα συνέβαιναν έπειτα από πολύμηνη ή και πολυετή πτώση.

Ο Δείκτης από τις αρχές του έτους χάνει περισσότερο από 12%, ενώ παραδόξως ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ”κράτησε” πιο πολύ, με πτώση γύρω στο 9,5%, την ίδια στιγμή που στους δύο δείκτες της Σοφοκλέους, οι οποίοι διαθέτουν τη μεγάλη συμμετοχή των ξένων, οι τιμές ουσιαστικά ”εξαερώθηκαν”.

Οι επιμέρους απώλειες των εταιρειών είναι σημαντικές, αφού 93 τίτλοι κατέγραψαν χαμηλά 52 εβδομάδων, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι 184 μετοχές, με βάση το κλείσιμο της 16ης Ιανουαρίου, κινούνται κάτω από τη μέση τιμή της τελευταίας διετίας. Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις αυτές, κατά μέσο όρο, οι επενδυτές που αγόρασαν μέσα στην τελευταία διετία καταγράφουν απώλειες και όχι κέρδη...

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις 184 συμμετέχουν και οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το συμπέρασμα από τη μετάβαση από το υψηλό του Οκτωβρίου 2007 στο σημερινό επίπεδο είναι ότι ο Γ.Δ. έχασε 15%, αλλά για την πλειονότητα των μετοχών οι τιμές ”εξαερώθηκαν”.

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση που δημιουργείται από τους τίτλους οι οποίοι κατάφεραν να ”κρατήσουν χαρακτήρα” στη λαίλαπα της τρέχουσας πτώσης είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από την αμυντική συμπεριφορά υπάρχει κάποιο δυνατό επιχειρηματικό στόρι ή φήμη, που στηρίζει και το ενδιαφέρον των επενδυτών, ή ο όγκος συναλλαγών ουσιαστικά είναι μηδενικός ή τέλος κάποια δημόσια πρόταση βρίσκεται σε ισχύ!

Αυτή η διαπίστωση είναι σημαντική σε όρους αξίας για τη Σοφοκλέους, η οποία φαίνεται ότι στις περιόδους πτώσεων δεν διαθέτει εκείνον τον αριθμό εταιρειών ή κλάδων που θα μπορούσαν να προσφέρουν ασφαλή καταφύγια σε περιπτώσεις ισχυρών κραδασμών από το εξωτερικό.

Από την 1η/1 του νέου έτους 19 τίτλοι κινούνται σε θετικό έδαφος, εκ των οποίων η Εβροφάρμα με 22,9% και αυξημένο όγκο συναλλαγών, ενώ από αυτές τις 19 μετοχές μόνο οι 11 κινήθηκαν με όγκο συναλλαγών άνω των 10.000 ευρώ ημερησίως.

Στις περιπτώσεις των Attica και Cosmote οι δημόσιες προσφορές ”έσωσαν” την παρτίδα.

Με μια πιο προσεκτική ματιά στους τίτλους με τις υψηλότερες απώλειες σε σχέση με τη μέση τιμή της τελευταίας διετίας διαπιστώνουμε ότι την πρώτη θέση καταλαμβάνει αυτός της Τεχνικής Ολυμπιακής, με απώλειες της τάξεως του 63%, ενώ ακολουθούν οι Lannet, Cardico και Newsphone.

Ωστόσο, το στοιχείο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι στη λίστα με τις μετοχές που διαπραγματεύονται στο ταμπλό σε τιμή χαμηλότερη από τη μέση τιμή της διετίας περιλαμβάνονται εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ με -11%, ενώ η μερισματική απόδοσή του για το 2008 προβλέπεται μεγαλύτερη από 8%, και ο Μυτιληναίος με -12,07%, με προβλεπόμενο P/E 9 μετά φόρων και μερισματική απόδοση πάνω από 4%.

Παράλληλα, όλες οι τράπεζες με εξαίρεση την Εθνική αλλά και τις Marfin Popular και Κύπρου (Εμπορική, Eurobank, ATE, Πειραιώς και Alpha Bank) ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και διαπραγματεύονται πλέον κάτω από τη μέση τιμή διετίας.

Πολλές φορές η πτώση φέρνει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες...

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 513 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 18/01 - 22/01/08.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις ελληνικές μετοχές που καταγράφουν απώλειες πάνω από 10% σε σχέση με τη μέση τιμή διετίας δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 514 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 25/01 - 29/01/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v