Τα γενέθλια του Bitcoin και ο χρησμός δύο «κροίσων»

Η επέτειος 15 ετών από τη διάσημη «Λευκή Βίβλο» του κρυπτονομίσματος, οι πρώτες συναλλαγές και τι λένε για το Bitcoin οι δισεκατομμυριούχοι Stanley Druckenmiller και Paul Tudor Jones.

Τα γενέθλια του Bitcoin και ο χρησμός δύο «κροίσων»

Δύο από τα ιερά «τέρατα» της Wall Street, οι δισεκατομμυριούχοι Stanley Druckenmiller και Paul Tudor Jones, συζήτησαν σε συνέδριο επενδυτών που διοργάνωσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Robin Hood, με τον δεύτερο να παίρνει το ρόλο του δημοσιογράφου, απευθύνοντας ερωτήσεις.

Το ίδρυμα Robin Hood ιδρύθηκε από τον Paul Tudor Jones και χρηματοδοτείται από hedge funds.

Είναι πάντοτε ενδιαφέρον να παρακολουθείς θρυλικούς διαχειριστές hedge fund, με δεκαετίες επιτυχημένης παρουσίας, όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μοιράζονται τις γνώσεις τους για τις αγορές και την οικονομία. Πράγματι, οι ομιλητές δεν απογοήτευσαν, τουλάχιστον όσους ασχολούνται με τον χώρο των επενδύσεων. Αναφέρθηκαν στις παρούσες μακροοικονομικές συνθήκες, στην Fed και… στο Bitcoin.

Ο Stanley Druckenmiller ισχυρίζεται πως το χρέος των ΗΠΑ είναι πλέον τεράστιο, επειδή εκτός των άλλων επιβαρύνεται με πολλούς τόκους εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα έπρεπε να απολογηθεί, συνέχισε, γιατί έχασε μια μοναδική ευκαιρία να εκδώσει μακροχρόνια ομόλογα του Δημοσίου όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν μετά την Covid-19. Μάλιστα, την θεωρεί ακατάλληλη για την θέση, καθώς χαρακτήρισε το λάθος της ως την μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία του Υπουργείου Οικονομικών.

Όσο αφορά το Bitcoin, ο Druckenmiller εμφανίστηκε θετικός, βλέποντας ομοιότητες με τον χρυσό. Μου αρέσουν και τα δύο, ισχυρίστηκε. Είμαι 70 ετών για αυτό έχω χρυσό. Η πορεία του Bitcoin με εξέπληξε, αλλά είναι σαφές ότι οι νέοι το βλέπουν ως μέσο αποθήκευσης αξίας, επειδή είναι πολύ πιο εύκολο στην χρήση του.

Τα 17 χρόνια που υπάρχει (σ.σ. εδώ κάνει ένα μικρό λάθος, το 2009 εφευρέθηκε το Bitcoin) το έχουν μετατρέψει σε ένα καθιερωμένο εμπορικό σήμα (brand). Μου αρέσει ο χρυσός γιατί είναι 5.000 ετών. Ωστόσο οι νεότεροι έχουν πια τα χρήματα. Συνεπώς, μου αρέσουν και τα δύο. Αυτή τη στιγμή δεν κατέχω κανένα Bitcoin για να είμαι ειλικρινής, αλλά θα έπρεπε.

Τόνισε μάλιστα, ότι ο τομέας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πρόκειται να ανθίσει στην περίπτωση που οι άνθρωποι χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις κεντρικές τράπεζες. Εδώ να σημειώσουμε πως ο διάσημος διαχειριστής είχε αποκτήσει Bitcoin. Όμως, σε μια άλλη συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2022, αποκάλυψε ότι το είχε πουλήσει, καθώς ανέμενε να υποχωρήσει τη τιμή του εξαιτίας των πολιτικών σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.

Όταν δύο από τους σπουδαιότερους και πιο επιτυχημένους επενδυτές στην ιστορία εκφράζονται θετικά για τις προοπτικές του Bitcoin και το συγκρίνουν με τον χρυσό, δεν είναι κάτι που κανείς νουνεχής πρέπει να πάρει αψήφιστα. Ο Stanley Druckenmiller την περίοδο 1981-2010 κατά την οποία διεύθυνε την Duquesne Capital, είχε επιτύχει κατά μέσο όρο 30% ετήσια απόδοση, χωρίς ούτε μια χρονιά με ζημιά.

Ο Paul Tudor Jones αναγνωρίστηκε ως ευφυής διαχειριστής κεφαλαίων στο κραχ του 1987, όταν τριπλασίασε τα κεφάλαια του προβλέποντας την καταστροφή. Από τότε δεν έχει καταγράψει ούτε μια χρονιά με ζημιά. Ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους διαχειριστές που ενέταξε Bitcoin στο χαρτοφυλάκιο του τον Μάιο του 2020 και το υποστήριξε δημόσια.

Στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως γνωστοί οι Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones, Ray Dalio, Larry Fink. Οι παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτές που παρά την αρχική τους αρνητική στάση, είναι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του Bitcoin. Γνωρίζουμε μόνο τον Warren Buffett, ο οποίος είναι αρνητικός έναντι του Bitcoin. Ποιος άραγε έχει δίκιο; Η προφανής απάντηση είναι πως πρόκειται για υποκειμενικό ζήτημα, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως ο συμπαθής κατά τα άλλα Warren, όπως και ο συνέταιρος του Charlie Munger, έχουν δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι πως δεν έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους στις εταιρίες νέας τεχνολογίας και δεύτερον, δεν θεωρούν πως ο χρυσός έχει θέση στο χαρτοφυλάκιο τους. Για την ακρίβεια δεν είχε ποτέ.

Η σημερινή επέτειος

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως πριν ακριβώς 15 χρόνια, τότε που δημοσιεύτηκε το White Paper (Λευκή Βίβλος) του Bitcoin από τον Satοshi Nakamoto, το διάσημο πλέον κρυπτονόμισμα θα απολάμβανε την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των πιο επιτυχημένων διαχειριστών κεφαλαίων στον κόσμο. Πριν 15 χρόνια, 9 σελίδες με 3.192 λέξεις, άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας για πάντα.

Μια που αναφερόμαστε στην ιστορία, να σημειώσουμε πως η πρώτη συναλλαγή δολαρίων με Bitcoin πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα, πριν 14 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2009. Ένας Φιλανδός προγραμματιστής, ο Martti Malmi, πούλησε έναντι 5,02 δολαρίων 5.050 Bitcoin, τα οποία είχε παράξει από τον προσωπικό υπολογιστή του. Σημερινή τους αξία; 175 εκατομμύρια δολάρια.

Η αποτυχία των επικριτών του Bitcoin δεν φαίνεται μόνο από την σημερινή του χρηματιστηριακή αξία ή την αναγνώριση του από θρυλικούς διαχειριστές κεφαλαίων. Κυρίως το αντιλαμβανόμαστε από την εμπιστοσύνη που του δείχνουν όσοι ενημερώνονται για τις μοναδικές ιδιότητες του. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα όλο και περισσότεροι γίνονται μακροχρόνιοι επενδυτές. Η μαύρη καμπύλη είναι η τιμή του Bitcoin, ενώ στην πορτοκαλί απεικονίζονται όσοι κρατάνε τα νομίσματα τους χωρίς να τα μετακινήσουν, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Η απροθυμία των κατόχων Bitcoin να ρευστοποιήσουν τα νομίσματα τους, έχει σαν αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα αποθέματα Bitcoin που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια, όπως φανερώνει το επόμενο διάγραμμα. Η μειωμένη διαθέσιμη ποσότητα προς πώληση, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να έχουμε σοβαρά υπόψη μας, ειδικά στην περίπτωση που αυξηθεί η ζήτηση λόγω της έγκρισης των Bitcoin ETFs, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v