Το FSB τραβάει το αυτί στις χώρες για τα crypto

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημοσίευσε τις τελικές συστάσεις που ζήτησε η G20 σχετικά με την εποπτεία των εταιρειών που κάνουν trading κρυπτονομίσματα. Ολες οι χώρες πρέπει να τις εφαρμόσουν.

Το FSB τραβάει το αυτί στις χώρες για τα crypto

Οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί παγκοσμίως δεν αφήνουν στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων άλλη επιλογή από το να εισαγάγουν βασικές διασφαλίσεις για να αποτρέψουν χρεοκοπίες όπως αυτή που είδαμε στο ανταλλακτήριο FTX και άλλες απώλειες κρυπτονομισμάτων, δήλωσε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) της G20.

Οπως σημειώνει το Reuters, το FSB δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα τις τελικές συστάσεις που ζήτησε η G20 σχετικά με την εποπτεία των εταιρειών που κάνουν trading κρυπτοστοιχεία όπως το Βitcoin. Το Συμβούλιο αναθεώρησε επίσης τις υπάρχουσες συστάσεις του για stablecoins. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ισχυρή διακυβέρνηση για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, η σωστή διαχείριση κινδύνου και γνωστοποιήσεις για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των πελατών διαχωρίζονται από τα μετρητά της εταιρείας.

«Όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα, εάν οι δεσμοί με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω, οι μεταδόσεις από τις αγορές κρυπτονομισμάτων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσαν να αυξηθούν», ανέφερε το FSB.

Η κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο του 2022 ανέδειξε ευπάθειες σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων και η FSB είπε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις συστάσεις, ακόμη και εκείνες που δεν είναι μέλη του. Η FTX είχε έδρα στις Μπαχάμες, που δεν είναι μέλος της FSB.

«Ως εκ τούτου, οι παίκτες κρυπτονομισμάτων πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν εκτός της ρυθμιστικής περιμέτρου ή σε μη συμμόρφωση με τους υπάρχοντες κανόνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του FSB Τζον Σίντλερ.

Το FSB αποτελείται από εκπροσώπους Αρχών, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

«Αυτοί οι παίκτες δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ότι υπάρχει έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας, καθώς το πλαίσιό μας καθιστά σαφή τα πρότυπα που πρέπει να ισχύουν», είπε ο Σίντλερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων στον κόσμο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, αλλά τα ελάχιστα πρότυπα «παγκόσμιας βάσης» του FSB έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τις χώρες που θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω.

Το FSB, τα μέλη του οποίου δεσμεύονται να εφαρμόζουν τους συμφωνημένους κανόνες, θα επανεξετάσει τον τρόπο εφαρμογής τους μέχρι το τέλος του 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v