Η νέα εποχή της ανάγνωσης

Το metaverse θα βοηθήσει οτιδήποτε μέχρι σήμερα δημοσιεύεται έντυπα και γενικότερα την παροχή πνευματικών ιδεών, να εξελιχθούν σε κάτι εντελώς νέο, συναρπαστικό.

Η νέα εποχή της ανάγνωσης

Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, ο βιομηχανικός πολιτισμός δημιούργησε από νέες μεθόδους καλλιέργειας μέχρι έξυπνες υπολογιστικές συσκευές στο μέγεθος της παλάμης. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα πλούτο, ελευθερία και την υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο.

Οι νέες γενιές, ίσως οι πιο τυχερές που έζησαν ποτέ στον πλανήτη, οφείλουν έναν ύμνο στην τεχνολογία που τους χάρισε ευημερία και ανέσεις. Η βιομηχανία των υπολογιστών, η τεχνολογία της πληροφόρησης, έχουν επιπτώσεις ασύλληπτες στην παγκόσμια οικονομία καθώς ανεβάζουν το οικονομικό επίπεδο και διαχέουν την ανθρώπινη γνώση.

Η βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση συνοδεύεται σχεδόν πάντα από βελτιώσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, της γης και του υφιστάμενου κεφαλαίου. Ατμομηχανή της ευημερίας αποτελούσε πάντοτε η τεχνολογική εξέλιξη. Στο παρελθόν αναζητούσαν πολύτιμα μέταλλα, μετάξι, μπαχαρικά. Στην νέου τύπου οικονομία, κύριες πηγές πλούτου είναι η γνώση και τα δεδομένα. Ο πλούτος της δικής μας εποχής είναι το σόφτγουερ, οι σύνθετοι αλγόριθμοι.

Δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε πως όλα ξεκίνησαν με την εφεύρεση της τυπογραφίας. Ο Gutenberg δεν είχε αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή ότι άλλαξε την μοίρα της ανθρωπότητας με τρόπους που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Η αποδοτικότερη μετάδοση της γνώσης υπήρξε ο βασικότερος λόγος της προόδου.

Τα βιβλία ήταν η πιο αποδοτική προσέγγιση στη μετάδοση γνώσης μέχρι πρόσφατα. Σήμερα δεν είναι και τόσο αποτελεσματική. Είναι σαν να κάθεσαι σε ένα θησαυροφυλάκιο γεμάτο χρυσό. Φυσικά και είναι πολύτιμο. Ωστόσο αν μπορώ να μετακινήσω χρυσό αξίας ενός δισεκατομμυρίου, με την ταχύτητα του φωτός, ένα εκατομμύριο φορές το δευτερόλεπτο, οπουδήποτε στον πλανήτη, είναι καλύτερο από το να τον κατέχω σε φυσική μορφή.

Ωστόσο η αλλαγή συμβαίνει ήδη στον χώρο του βιβλίου. Σύμφωνα με έρευνες, τα έντυπα βιβλία παραμένουν η πιο δημοφιλής μορφή ανάγνωσης, αλλά η μορφή που προτιμούν οι καταναλωτές αρχίζει να αλλάζει. Το επίπεδο αλληλεπίδρασης με τα ηλεκτρονικά βιβλία αυξάνεται αργά αλλά σταθερά.

Αυτό σημαίνει πως βαδίζουμε προς τον θάνατο του βιβλίου; Κι όμως όχι. Από ότι φαίνεται η ψηφιακή τεχνολογία δεν σκοτώνει τα βιβλία. Αντίθετα, τα καθιστά πιο προσιτά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα οι ακουστικοί τύποι θα μπορούν να αντιλαμβάνονται και να αφομοιώνουν καλύτερα το περιεχόμενο ακούγοντας το.

Τα εγχειρίδια του μέλλοντος θα συμπεριλαμβάνουν έτοιμες προσομοιώσεις. Σύγχρονα εργαλεία θα δώσουν τη δυνατότητα για ευκολότερη εκμάθηση γλωσσών, επιστημών και άλλων θεμάτων. Τα εξελιγμένα βιβλία θα διαθέτουν ενσωματωμένες δοκιμές με εξετάσεις και ένα σύστημα βαθμολόγησης που να είναι συνδεμένα πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Τα βιβλία φυσικά δεν θα εξαφανιστούν. Θα εξελιχθούν, θα αλλάξουν μορφή, θα συμβαδίσουν με την σύγχρονη ψηφιακή εποχή και τις διευκολύνσεις που προσφέρει. Όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πιο οπτικά και ακουστικά, δίνοντας νέους τρόπους στους αναγνώστες να βιώσουν ιστορίες. Κι όχι μόνο αυτό. Στο μέλλον θα μπορούν να εισέλθουν σε μια ιστορία, να δημιουργήσουν τους δικούς τους ήρωες, να αλληλεπιδράσουν με άλλους αναγνώστες ή χαρακτήρες, να επηρεάσουν την πλοκή. Όπως ακριβώς γίνεται με κάποια βιντεοπαιχνίδια σήμερα.

Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει. Στο περιβάλλον του Metaverse με την βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων και αισθητήρων, θα επιτρέψει στους αναγνώστες να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο με έναν ταξιδιωτικό οδηγό, να αλληλεπιδράσουν με χαρακτήρες της εποχής και να μαζεύουν αναμνηστικά αντικείμενα, φωτογραφίες και βίντεο από αυτές τις εμπειρίες. Ο γάμος του Metaverse και των εκδόσεων μπορεί να δημιουργήσει ατελείωτες ιδέες για συνεργασία.

Εκτός από τους συγγραφείς και γραφίστες που απαιτούνται για τη δημιουργία συνηθισμένων βιβλίων, η παραγωγή διαδραστικών βιβλίων απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Θα απαιτείται η συνδρομή προγραμματιστών, τρισδιάστατων μοντέλων, καλλιτεχνών κινούμενων σχεδίων, σκηνοθέτες ήχου και εικόνας και άλλες ειδικότητες επαυξημένης πραγματικότητας.

Το metaverse θα βοηθήσει οτιδήποτε μέχρι σήμερα δημοσιεύεται έντυπα και γενικότερα την παροχή πνευματικών ιδεών, να εξελιχθούν σε κάτι εντελώς νέο, συναρπαστικό. Θα οικοδομήσει έναν μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τους καταναλωτές πνευματικού περιεχομένου. Άραγε πόσο καιρό έχουν εκδότες, διευθυντές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, για να φιλοσοφούν αμέριμνοι στην πολυθρόνα με ένα ποτήρι ουίσκι στο χέρι, πριν τους προλάβουν οι εξελίξεις;

*Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v