Τα διδάγματα του 2022 και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

Οι μεγάλες απογοητεύσεις, ο πικρός επίλογος στη χρονιά για τα crypto και τα συμπεράσματα. Το ερώτημα του timing και πώς μπαίνουν στη νέα χρονιά Bitcoin και Ethereum.

Τα διδάγματα του 2022 και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

Δύο νέες απογοητεύσεις είχαμε από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων στο τέλος του 2022. Η πρώτη αφορά την επενδυτική εταιρία Midas, η οποία διαψεύδοντας το όνομα της, κλείνει την πλατφόρμα της.

Αιτία, οι σημαντικές απώλειες που σημειώθηκαν όλη τη χρονιά, κυρίως από την κατάρρευση των Celsius και FTX.

Η δεύτερη είναι η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας εξόρυξης Bitcoin Argo Blockchain από το χρηματιστήριο του NASDAQ.

Πρόκειται για ένα κακό επίλογο σε μια επίσης άσχημη χρηματιστηριακή χρονιά. Το 2022 αποδεικνύεται για τα κρυπτονομίσματα η εποχή των μεγάλων διαψεύσεων. Μετά την κορυφή των 69.000 δολαρίων, ότι μπορούσε να πάει άσχημα, πήγε.

Καταρχάς με το πρωτόκολλο Terra, το οποίο ενέπνευσε πολλούς. Όχι μόνο χρηματιστηριακά αλλά και ιδεολογικά, καθώς επιχειρούσε να δημιουργήσει με αξιώσεις ό,τι πιο κοντά σε αποκεντρωμένο stablecoin είχαμε δει μέχρι τότε, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα. Με τη βοήθεια αλγορίθμων και της τεχνολογίας των έξυπνων συμβολαίων έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής στις διακυμάνσεις των τιμών και να κατορθώνει να διατηρεί κλειδωμένη την ισοτιμία με τα μεγάλα εθνικά νομίσματα, όπως το δολάριο (UST), το ευρώ (EUT) και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο το Terra μηδένισε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, παρασέρνοντας όσους είχαν στηριχθεί πάνω του. Μικρούς και μεγάλους. Από ότι φάνηκε αργότερα, η κατάρρευση του δεν οφείλεται σε αδυναμία του κώδικα. Αυτό που έφταιξε ήταν η διαχείριση των κεφαλαίων. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα χρήματα από αυτά που διέθετε το Terra. Απλά ένα έξυπνο χτύπημα που αποτέλεσε το πρώτο πλακάκι στο ντόμινο που ακολούθησε.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάλαμε; Ότι όσο έξυπνος κι να είναι ο αλγόριθμος, όσο εξελιγμένος και να είναι ο μηχανισμός arbitrage (εξισορροπητική κερδοσκοπία), τελικά επικρατεί ο κανόνας που ισχύει σε κάθε νόμισμα στον κόσμο. Είναι πολύτιμο όσο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πολύτιμο και έχουν πίστη στη μακροπρόθεσμη αξία του.

Η δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι όπως αποδείχτηκε, τα μεγάλα funds και οι πλατφόρμες δανεισμού ήταν περισσότερο διασυνδεμένοι από όσο θα έπρεπε. Το Terra ήταν η πρώτη (μεγάλη) κορίνα, της οποίας το πέσιμο άρχισε σιγά σιγά να παρασύρει και τις υπόλοιπες. Πάνω στις αποδόσεις του UST (το stablecoin δολαρίου του Terra) βασίστηκε μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού και επενδυτικού πλάνου της Celsius. Σε συνδυασμό με την μόχλευση που χρησιμοποιούνταν, όπως αποδείχτηκε χωρίς σωστή διαχείριση ρίσκου, επέφερε αποφασιστικό πλήγμα στην Three Arrows Capital, στην Voyager Digital και ένα σωρό άλλους, μικρότερους ή μεγαλύτερους.

Οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις από το κλείσιμο margin θέσεων και οι χρεοκοπίες έριξαν τις τιμές, με αποτέλεσμα να φανεί αργότερα το κενό που υπήρξε στην FTX. Το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο που έστρεψε την προσοχή των αρχών προς το νομοθετικό κενό που καλούνται να καλύψουν, με την μεριά των crypto αυτή τη φορά να βρίσκεται σε αδύναμη θέση, απολογούμενη.

Οι υπερβολικές προσδοκίες ήταν εκείνες που εκτόξευσαν τις τιμές και λίγο αργότερα τις γκρέμισαν. Αυτό βέβαια δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό. Κάθε κύκλος φέρνει στο σκάφος ένα νέο σύνολο αληθινών πιστών. Όμως αποτελεί ανασφαλή ένδειξη για το μέλλον. Ωστόσο για να αναπτυχθεί κάτι, πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, όχι πάνω στην άμμο.

Από την άλλη, οι επιχειρηματικές και τεχνολογικές επαναστάσεις δεν γίνονται εν μία νυκτί. Το οικοσύστημα του blockchain απολαμβάνει την τύχη να έχει προσελκύσει δυνατά μυαλά, πολύ ταλέντο και μια κοινότητα χρηστών που αριθμεί εκατομμύρια, η οποία διαρκώς εξαπλώνεται. Όλοι αυτοί αποτελούν την εγγύηση ότι μας περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον. Είναι θέμα χρόνου να βρει διέξοδο στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον χώρο.

Νέες χρήσιμες εφαρμογές εμφανίζονται, οι υπάρχουσες βελτιώνονται, περισσότερος κόσμος ενημερώνεται, εμβαθύνει στην τεχνολογία μελετώντας, εργαζόμενοι, κεφάλαια, τεχνογνωσία προστίθενται στον κλάδο. Η αναβάθμιση του Ethereum και οι παραπάνω δυνατότητες του, δεν είναι παρά μια απόδειξη για αυτό.

Η ανταμοιβή για τους εναπομείναντες πιστούς, οι οποίοι ακόμα και τώρα είναι περισσότεροι από όσοι ήταν πριν 2-3 χρόνια, αν φυσικά επιτύχει το πείραμα, θα είναι υψηλή. Οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της ζωής τους συναντούν ευκαιρίες, αλλά λίγοι έχουν το ταλέντο ή τις ικανότητες να τις αναγνωρίσουν. Ακόμα λιγότεροι θα βρουν το θάρρος να τολμήσουν να τις εκμεταλλευτούν. Είναι εύκολο να διαβάζεις τις εξελίξεις. Το δύσκολο είναι να τις καταλάβεις.

Το Bitcoin και το Ethereum μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια, να σκαρφαλώσουν ξανά στα υψηλά τους. Κανείς δεν γνωρίζει, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία για εκείνον που πραγματικά πιστεύει στην προοπτική τους. Ίσα ίσα που θεωρεί τη συγκυρία ως μια ανέλπιστη ευκαιρία να μαζέψει παραπάνω νομίσματα, ειδικά αν έχει χάσει τα πρώιμα στάδια της πορείας. Τα πρώτα χρόνια όπου διαπραγματευόντουσαν για μια χούφτα δολάρια.

Αν όντως το Bitcoin αναγνωριστεί ευρέως ως ψηφιακός χρυσός μετά από χρόνια, δεν θα έχει σημασία αν το αγόρασε κάποιος στις 15.000 ή 20.000 ή 25.000 δολάρια. Όπως δεν έχει σήμερα σημασία αν είχε αγοράσει στα 200 ή 300 ή 400. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ethereum. Αν όντως εξελιχθεί στο νέο βελτιωμένο λειτουργικό του Internet, δεν θα έχει σημασία αν το απόκτησε στα 1.000 ή 1.500. Φτηνά είναι σε οποιαδήποτε τιμή.

Όπως δεν είχε σημασία για όποιον απέκτησε μετοχές της Amazon στα 50 ή 100 ή 200 δολάρια ή της Google κατά τα πρώτα χρόνια της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Ποια ήταν η κατάλληλη τιμή για να αγοράζεις μετοχές αυτών των εταιριών; Πρόκειται για την λάθος ερώτηση. Η σωστή είναι αν έχεις πιστέψει στην δυναμική του Internet την περίοδο που η διείσδυση στην κοινωνία ήταν σχετικά μικρή. Σήμερα μπορεί κάτι τέτοιο να θεωρείται αυτονόητο, όμως πριν 20 χρόνια πάρα πολλοί ήταν αυτοί που αμφέβαλαν για την εξάπλωση του Internet. Ανάμεσα τους και έξυπνοι άνθρωποι, μορφωμένοι, ακόμα και νομπελίστες.

Κάθε νεότερη τεχνολογία υπόκειται σε δοκιμασία. Επιβιώνει ή χάνεται ανταγωνιζόμενη για την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή, όσον αφορά στην ταχύτητα, στην αξιοπιστία. Το Bitcoin δεν είναι πια τόσο καινούργιο, έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία 12 χρόνια. Τα έχει καταφέρει χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους ή την κυκλοφορία του μέσα από το τραπεζικό δίκτυο.

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια από τότε που ιδρύθηκε για να διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει κάποιο λάθος στον μηχανισμό του. Τώρα όμως ξέρουμε. Επίσης οι πηγές γνώσης είναι πλέον άπειρες. Σίγουρα χρειάζεται μια επιλογή και προσοχή στην αξιολόγηση τους, να ξοδέψεις αρκετές ώρες μαθαίνοντας για αυτό, έτσι ώστε να αντιληφθείς την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του. Εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τον καθένα. Τα εμπόδια ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο και στην γνώση είναι περισσότερο ψυχολογικά, παρά πραγματικά.

Όπως ισχυρίζονται οι Bitcoiners, αν κάποιος ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του, το μόνο που χρειάζεται είναι αριθμητική. Ο χρηματοοικονομικός κόσμος διαθέτει απεριόριστη προσφορά fiat νομισμάτων για να αγοράσει περιορισμένη προσφορά Bitcoin. Μόλις 21 εκατομμύρια προβλέπεται να παραχθούν, από τα οποία ήδη πάνω από τα 19 εκατομμύρια βρίσκονται στην κυκλοφορία. Λιγότερα από 2 εκατομμύρια μένουν ακόμα.

Δεν υπάρχει λόγος να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί. Η χρονιά ήταν άσχημη για το οικοσύστημα, καθώς όλο το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Ωστόσο ο χώρος και στο παρελθόν έχει αφομοιώσει πολλαπλά γεγονότα και σκάνδαλα, αλλά άντεξε.

Παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, τα εσωτερικά προβλήματα και τη δυσμενή μακροοικονομική συγκυρία που όχι μόνο δεν ευνοούν τις επενδύσεις σε πιο καινοτόμους τομείς, αλλά και πλήττουν σε επίπεδα ρεκόρ όλα τα περιουσιακά στοιχεία, το οικοσύστημα των crypto συνεχίζει να αξιολογείται γύρω στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν το Bitcoin ήταν «τουλίπα», όπως ισχυρίζονται οι σκεπτικιστές, αν δεν υπήρχε πραγματική χρησιμότητα, θα είχε φτάσει από καιρό το μηδέν.

Κι όχι μόνο αυτό. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες (εμπόλεμες ζώνες ή συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας), το Bitcoin έχει αποδείξει πως μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα. Όλοι οι χρήστες εξακολουθούν να στέλνουν, να δέχονται και να φυλάσσουν τα νομίσματα τους ανεμπόδιστα. Όπως ακριβώς είναι σχεδιασμένο να γίνεται.

Αντίθετα το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όταν αντιμετωπίζει κρίσεις, παύει να λειτουργεί ομαλά. Μπαίνουν capital controls, δεσμεύονται κεφάλαια, άνθρωποι χάνουν τα χρήματα τους. Αυτό δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί κάποια στιγμή.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v