Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια ξανά η αγορά crypto

Πώς μεταφράζεται το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή τιμή του Bitcoin διέσπασε ανοδικά την «πραγματική» τιμή. Ποια είναι τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, το θετικό και το αρνητικό σενάριο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια ξανά η αγορά crypto

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης, με τη συνολική κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει και πάλι το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η τιμή του Bitcoin συνεχίζει να κινείται μέσα στον παράλληλο σχηματισμό συσσώρευσης (πορτοκαλί γραμμές), βρίσκοντας εμπόδιο στη μεγάλη δοκιμασία των 23.000 δολαρίων.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η τιμή κινήθηκε με ακρίβεια… χιλιοστών!

Επίσης ενθαρρυντικό σημάδι είναι πως η χρηματιστηριακή τιμή του Bitcoin διέσπασε ανοδικά την «πραγματική» (realized) τιμή.

Βρέθηκε από κάτω μόλις ελάχιστες ημέρες. Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα για αυτόν τον δείκτη. Πότε άλλοτε συνέβη αυτό; Ανακάμπτοντας από τη μεγάλη πτώση του Μαρτίου του 2020.

Τι έγινε τότε; Εκτινάχθηκε η τιμή του Bitcoin από τις 4.000 δολάρια στις 65.000 μέσα σε ένα χρόνο.

Στο Ethereum οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο ευνοϊκές, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του merge (συγχώνευση). Η πολυαναμενόμενη μετάβαση από τον μηχανισμό συναίνεσης proof of work (απόδειξη εργασίας), στο Proof of Stake (απόδειξη συμμετοχής), όπου η συνεισφορά στο δίκτυο γίνεται με δέσμευση κεφαλαίων.

Με αυτή την αλλαγή, η κατανάλωση ενέργειας που θα απαιτείται για να λειτουργεί το δίκτυο του Ethereum θα μειωθεί κατά 99,95%. Για να συμμετέχει κάποιος ως επικυρωτής θα αρκεί ένας σέρβερ, όχι τα ενεργοβόρα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Με αυτή την εξέλιξη το Ethereum θα προσελκύσει τους διαχειριστές κεφαλαίων που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), αλλά και θα επιτρέψει στο δίκτυο να πετύχει την πολυπόθητη επεκτασιμότητα.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα

Από ό,τι φαίνεται, το αρνητικό σενάριο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με την αύξηση των επιτοκίων και την ενδεχόμενη ύφεση, δείχνει να έχει προεξοφληθεί. Όχι όμως του τρόμου. Μέχρι πριν λίγους μήνες, δεν υπήρχε η προοπτική να φτάσουμε σε μια επισιτιστική κρίση, σε ένα κρίσιμο επίπεδο πληθυσμού που βρίσκονται σε υπό ανάπτυξη χώρες ή να μπει δελτίο στην ενέργεια στην Ευρώπη. Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, στη σκιά του γεωπολιτικού εφιάλτη που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία.

Ωστόσο υπάρχει και το καλό σενάριο. Να αρχίσει σταδιακά η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από την πτώση των τιμών της ενέργειας και να μη χρειαστεί οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε υφεσιακά μέτρα όπως της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων.

Για ποιο λόγο μπορεί να πέσει ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού; Επειδή οι αποπληθωριστικοί παράγοντες συνεχίζουν να υπάρχουν, αν εξαιρέσουμε την παγκοσμιοποίηση. Κατ' αρχάς έχουμε το δημογραφικό, την τάση να αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας. Αυτό σημαίνει πως λιγότεροι εργαζόμενοι θα αναλογούν σε περισσότερους συνταξιούχους στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, οι οποίοι κατά κανόνα ξοδεύουν λιγότερο. Μια τάση που ενισχύεται από τη δυναμική που υπάρχει να μην επιθυμούν οι άνθρωποι να κάνουν παιδιά.

Κατόπιν, η πρόοδος της τεχνολογίας αυξάνει την παραγωγικότητα, κάνοντας τα προϊόντα φτηνότερα. Από την αυτοματοποίηση παραγωγής με μηχανικά μέσα που αντικαθιστούν ανθρώπους, μέχρι τη μετάβαση σε τρόπους παραγωγής ενέργειας που δεν θα είναι απαραίτητα τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτό το μίγμα θα πρέπει να προσθέσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, τη νανοτεχνολογία, την εκμετάλλευση της αποκωδικοποίησης του DNA, το blockchain.

Καμία οικονομική κρίση δεν πρόκειται να σταματήσει την τεχνολογική πρόοδο. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, να μειώσει λίγο τον ρυθμό ανάπτυξης. Ούτε πρόκειται να αλλάξει τη δημογραφική τάση. Η βασική παράμετρος που δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι οικονομική. Είναι πολιτισμική. Κι αυτό δεν αλλάζει σε μήνες. Ούτε καν χρόνια.

Συμπέρασμα

Να είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν ή απαισιόδοξοι; Η εμπειρία του 2018, όταν από τις 20.000 δολάρια βρέθηκε στις 3.200, μας έχει δείξει πως δεν πρέπει ποτέ να υποτιμήσεις το πόσο μπορεί να σε απογοητεύσει το Bitcoin, πριν αναρριχηθεί πάλι σε νέα υψηλά.

Επενδυτικά το κριτήριο αφορά το ποια θα είναι η τιμή του Bitcoin σε 2-3-5 χρόνια από τώρα. Όχι αναγκαστικά πού θα βρίσκεται αύριο ή μια εβδομάδα. Αν πιστεύεις πως τα χαρακτηριστικά του θα αναγνωριστούν, τοποθετείς ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό των διαθεσίμων σου, ανάλογα με την ανοχή σου στη βραχυχρόνια μεταβλητότητα. Αν δεν θεωρείς πως έχει προοπτικές επειδή πρόκειται για έναν κερδοσκοπικό τίτλο που έχει πραγματοποιήσει τον κύκλο του, τότε παύει να σε απασχολεί. Απλά δεν ασχολείσαι.

Κανείς δεν έχει την κρυστάλλινη σφαίρα που δείχνει το μέλλον. Ο καθένας αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει την πραγματικότητα με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει. Ωστόσο όσο διορατικός ή ικανός και αν είναι, πάντα μπορούν να συμβούν νέα απρόβλεπτα, που να ανατρέψουν την προδιαγεγραμμένη πορεία.

Απόλυτη βεβαιότητα δεν υπάρχει, για αυτό οφείλουμε να είμαστε ταπεινοί στις εκτιμήσεις μας, ειδικά σε μια εποχή που κυοφορεί τεκτονικές αλλαγές. Ποιος πριν από δύο χρόνια θα μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση της πανδημίας και αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία;

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v