Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο μπορεί να κρατήσει η περίοδος των αρκούδων στα cryptos

Τα αισιόδοξα και τα απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του bitcoin. Οι προηγούμενες μεγάλες πτώσεις του κρυπτονομίσματος. Η σύγκριση με τις παραδοσιακές αγορές. Η σχέση της realized και της χρηματιστηριακής τιμής.

Πόσο μπορεί να κρατήσει η περίοδος των αρκούδων στα cryptos

Έπρεπε να περάσουν τέσσερις ολόκληροι βασανιστικοί μήνες για να εμφανιστούν δύο συνεχόμενες εβδομάδες με θετικό πρόσημο στο Bitcoin.

Συγκεκριμένα είχε να συμβεί ξανά από τον Μάρτιο που μας πέρασε, όταν η τιμή βρισκόταν στις 46.800 δολάρια. Παρόμοια εικόνα είχαμε και στο Ethereum. Από τον Μάρτιο και για 11 συνεχόμενες εβδομάδες η τιμή του έκλεινε στα «κόκκινα».

Η εικόνα άρχισε να αλλάζει τον τελευταίο μήνα, όπου κατόρθωσε να φτάσει και πάλι στα υψηλά του 2017. Από τη χαμηλότερη τιμή της 18 Ιουνίου, το δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα έχει σκαρφαλώσει 62% και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 1.380 δολάρια.

Η σύγκριση με τις παραδοσιακές αγορές

Παρόλο που οι τωρινές μακροοικονομικές συνθήκες είναι αναμφίβολα μοναδικές, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στις χρηματιστηριακές αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων, η πορεία της τιμής του Bitcoin δεν παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες πτωτικές περιόδους.

Πριν ένα μήνα ακριβώς, στις 18 Ιουνίου, το διάσημο κρυπτονόμισμα βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του μετά την κορυφή των 69.000 δολαρίων του περασμένου Νοέμβρη. Σημείωσε δηλαδή μια πτώση της τάξης του 71,86% από τα υψηλά όλων των εποχών. Τέτοιου επιπέδου ποσοστιαία πτώση έχει συμβεί στο παρελθόν 5 φορές την τελευταία δεκαετία, όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα. Το 2011 το Bitcoin γκρεμίστηκε 93,1%, το 2015 έπεσε 84,8%, το 2018 το ποσοστό ήταν 83,5%, και το 2020 ήταν 75,2%.

Αντίθετα, στις παραδοσιακές αγορές, η ποσοστιαία πτώση αυτής της περιόδου ήταν ασυνήθιστη. Ο κυριότερος μετοχικός χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο S&P 500, το εξάμηνο που μας πέρασε σημείωσε ποσοστιαία πτώση που είχε να συμβεί για πάνω από 50 χρόνια.

Τα κρατικά ομόλογα μέχρι στιγμής καταγράφουν την μεγαλύτερη ετήσια υποχώρηση από το 1865, σύμφωνα με την Bank of America.

Οι απώλειες στα ευρωπαικά εταιρικά ομόλογα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Για να μην μιλήσουμε για τα μετρητά, όπου ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική τους δύναμη σε επίπεδα ρεκόρ.

Κι όχι μόνο αυτό. Οι παραδοσιακού τύπου επενδυτές και διαχειριστές, συνήθως επιλέγουν την στρατηγική του χαρτοφυλακίου 60-40, σε ομόλογα και μετοχές. Κι αυτό γιατί όταν ανέβαινε η μία κατηγορία, συνήθως έπεφτε η άλλη. Και αντίστροφα. Τώρα βλέπουμε να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με πρωτοφανή σφοδρότητα. Σύμφωνα με το Bloomberg συνδυαστικά καταγράφουν μέχρι τώρα τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία!

Η πραγματική τιμή

Ένας από τους βασικότερους δείκτες που χρησιμοποιούν οι αναλυτές αφορά την μέτρηση της «πραγματικής» (realized) τιμής σε σχέση με την τιμή που διαπραγματεύεται στα ανταλλακτήρια. Η realized τιμή υπολογίζει την κεφαλαιοποίηση με βάση την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης κάθε νομίζματος ξεχωριστά. Με τον συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού, τα νομίσματα που μετακινήθηκαν το 2012 για τελευταία φορά, συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στην συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2020 και ακόμα λιγότερο από το 2022. Για αυτό το λόγο θεωρείται από πολλούς η αποτίμηση πιο «δίκαιη». 

Όταν η χρηματιστηριακή τιμή βρίσκεται πιο πάνω από την realized, θεωρείται πως η τάση είναι ανοδική και το αντίστροφο. Αυτός ο δείκτης χρησιμεύει και σε κάτι άλλο. Όταν η απόσταση μεταξύ τους αυξάνεται αρκετά, αυτό δεν κρατάει πολύ. Τελικά τείνει να εξομοιωθεί, όπως παρατηρούμε και στις περιπτώσεις που είχε ξεφύγει προς τα πάνω.

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω διάγραμμα ούτε εδώ έχουμε κάτι ασυνήθιστο ή κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Η ποσοστιαία πτώση της πραγματικής τιμής ήταν 24% το 2011, 14,1% το 2015 και 16,5% το 2019. Σήμερα βρίσκεται κοντά στο 10%.

Εκτός από αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική περίοδος που η χρηματιστηριακή τιμή βρίσκεται κάτω από την «πραγματική». Κρατάει από 134 ημέρες μέχρι 384, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Glassnode. Κατ’ εξαίρεση οι ημέρες που διήρκησε το φαινόμενο ήταν ελάχιστες το Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωνα του πανικού για τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς η αναπήδηση ήταν γρήγορη.

Συνεπώς από την άποψη του χρόνου δεν είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις. Ο μέσος όρος των ημερών που βρίσκεται από κάτω είναι 244. Υποθέτοντας πως κάπου τόσο θα κρατήσει και αυτή την περίοδο, τότε η ανοδική τάση ίσως ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Ωστόσο ποσοστιαία τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, η υποχώρηση της χρηματιστηριακής τιμής σε σχέση με την πραγματική βαίνει μειούμενη όσο περνάει ο καιρός και το Bitcoin «ωριμάζει». Το 2012 έφτασε στο 60%, το 2015 στο 44%, το 2019 στο 29% και τώρα βρίσκεται στο 16%.

Πηγές: Bloomberg, Bank of America, Glassnode, Bitcoin Magazine PRO.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα σεμινάρια θα συνεχίσουν ξανά από Σεπτέμβρη. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars και στα βιβλιοπωλεία. Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να το παραγγείλουν από το Amazon.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v