Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο δουλεύει το Bitcoin ως εργαλείο αντιστάθμισης πληθωρισμού

Ανάβει το debate για τη δυνατότητα του κρυπτονομίσματος να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις πιέσεις του τιμάριθμου. Η κακή πορεία στη συγκυρία και οι ενστάσεις. Η σύγκριση με τον ρόλο του χρυσού.

Πόσο δουλεύει το Bitcoin ως εργαλείο αντιστάθμισης πληθωρισμού

Με αφορμή την πρόσφατη υποχώρηση έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η πεποίθηση πως το Bitcoin έχει αποτύχει ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού. Έχουμε τις ενστάσεις μας σε αυτόν τον ισχυρισμό, ξεκινώντας από το αυτονόητο. Ότι αν ένα περιουσιακό στοιχείο διαθέτει ή όχι αυτές τις ιδιότητες, δεν είναι δυνατόν να κρίνεται με χρονικό ορίζοντα ημερών ή εβδομάδων ή ακόμα και μηνών.

Μακροχρόνια το Bitcoin έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί αποτελεσματικά. Τα τελευταία 2 ή 5 ή 10 χρόνια, επιβράβευσε τους πιστούς του με τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιοδήποτε άλλο παγκόσμια αναγνωρισμένο περιουσιακό στοιχείο. Όχι όμως αναγκαστικά σε μικρότερα χρονικά πλαίσια. Αν ο χρονικός ορίζοντας είναι το τρίμηνο ή μια εβδομάδα, πράγματι αποτελεί έναν ευμετάβλητο, άρα και υψηλού κινδύνου τίτλο.

Μια άλλη ένσταση αφορά τις ιδιαιτερότητες της περιόδου. Ζούμε σε μια εποχή οικονομικού και νομισματικού χάους όπου η αξία όλων ταυτόχρονα των περιουσιακών στοιχείων καταρρέει. Τα μετρητά διαβρώνονται με ρυθμό που δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 40-50 χρόνια, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες. Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα βρίσκονται σε έντονη καθοδική τάση για αρκετούς βασανιστικούς μήνες.

Ο χρυσός δεν πρόσφερε την ανακούφιση που ανέμεναν πολλοί. Βρίσκεται και αυτός 10% κάτω από τα υψηλά του Μαρτίου και σχεδόν στην ίδια τιμή που είχε πριν 2 χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που απογοητεύει το πολύτιμο μέταλλο σε περιόδους κρίσεων. Στη μεγάλη αναταραχή του 2008 υποχώρησε συγχρονισμένα μαζί με τις μετοχές για διάστημα 6 μηνών. Έφτασε από την τότε τοπική κορυφή στο -35%. Θα πείτε πως το Bitcoin το τελευταίο 6μηνο έχασε το διπλό ποσοστό. Σύμφωνοι, αλλά ο χρυσός έχει την δεκαπλάσια κεφαλαιοποίηση. Είναι λογικό να είναι πιο «βαρύ».

Στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει πρώτο, σε σχέση με τον S&P 500, μέχρι την κορυφή του 2011. Κατόπιν, για να ξαναφτάσει στην ίδια τιμή, έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια. Το ημερολόγιο να γράψει 2020. Επίσης αν κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πως όποιος είχε την ατυχία να αγοράσει χρυσό στην κορυφή της δεκαετίας του 1980, σε αποπληθωρισμές τιμές, για να φτάσει στα χρήματα του έπρεπε να περάσει μισός αιώνας!

Πρόσφατα βάλαμε το διάγραμμα του χρυσού έναντι του γερμανικού μάρκου την δεκαετία 1914-1923. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 1 τρισεκατομμύριο φορές έναντι του μάρκου. Ωστόσο δεν έγινε σε μια ευθεία. Υπήρξαν αρκετά διαστήματα που η ποσοστιαία υποχώρηση του χρυσού έναντι του μάρκου έφτασε το 50%. Με άλλα λόγια σε αυτή τη δεκαετία, κάποιοι αγόρασαν χρυσό πληρώνοντας τον με μάρκα… και έχασαν!

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμα και χρυσό να αποκτήσει κάποιος, η ιστορία έχει δείξει πως μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί χαμένος. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πως η τοποθέτηση σε χρυσό είναι κακή ιδέα. Το συμπέρασμα όμως είναι πως δεν έχει τη σιγουριά που νομίζουν πολλοί.

Όπως και να έχει, σήμερα έχουμε εισέλθει στην εποχή όπου κυριαρχεί όλο και περισσότερο ο ψηφιακός χώρος. Εκεί κινούμαστε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας πλέον. Ο χρυσός ήταν το καλύτερο δυνατό, το πιο σπάνιο, στην αναλογική εποχή. Την δεκαετία του 80 δεν υπήρχε e-mail. Οι υπεραστικές κλήσεις γινόντουσαν δύσκολα και με μεγάλο κόστος. Για να στείλεις δεδομένα και φωτογραφικό υλικό χρησιμοποιούσες το φάκελο, το γραμματόσημο και τον ταχυδρόμο με το ποδήλατο. Μάλλον έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστούμε και στις επενδύσεις.

Αν σου λέγανε θα επιλέξεις ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα έπρεπε να κρατήσεις για τα επόμενα 10 χρόνια, ιδανικά, τι στοιχεία θα ήθελες να έχει; Καταρχάς να μην μπορεί να στο παγώσει ή το κατασχέσει κανένα τραπεζικό ίδρυμα ή κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε τι περίεργες ιδέες μπορεί να έχει όποιος βρεθεί στην εξουσία το επόμενο διάστημα ή αν δεχτεί η χώρα που κατοικείς επίθεση από κάποια γειτονική. Συνεπώς τι άλλο χρειάζεσαι; Να έχεις τη δυνατότητα να το μεταφέρεις και το αποθηκεύσεις εύκολα, με ασφάλεια, χωρίς έξοδα συντήρησης, οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν τα πράγματα χειροτερέψουν απότομα, ειδικά στις ταραχώδεις εποχές που διανοίγονται μπροστά μας. Συνεπώς θα ήθελες αυτό το περιουσιακό στοιχείο να έχεις την ευχέρεια να το κουβαλήσεις ανεμπόδιστα μαζί σου αν χρειαστεί να εγκαταλείψεις τη χώρα σου, η οποία μπορεί να έχει υποστεί φυσική καταστροφή ή οι συνθήκες να είναι απαγορευτικές για την ευημερία της οικογένειας σου.

Και βέβαια θα προτιμούσες να κατέχεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο που το δέχονται δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, για να έχεις τη δυνατότητα να το πουλήσεις όποτε και όπου επιθυμείς. Και να μην μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος την αυθεντικότητα του.

Τι άλλο θα ήθελες να διαθέτει; Εγγυημένη σπανιότητα. Να μην μπορεί κάποιος, όσο ισχυρός και να είναι, να αυξήσει την προσφερόμενη ποσότητα. Το Bitcoin είναι αντιπληθωριστικό σε επίπεδο πρωτοκόλλου. Το προστατεύει η προαποφασισμένη όσο και σταθερή έκδοση νομισμάτων, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να υπερβούν τα 21 εκατομμύρια. Ευρώ, δολάρια, στερλίνες, πέσος, πετρέλαιο, χαλκός, μπορούν να βγουν σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες. Ακόμα και για την ποσότητα του χρυσού δεν γνωρίζουμε πόση υπάρχει στη γη.

Πιο παλιά δεν υπήρχε περιουσιακό στοιχείο που να συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Τώρα υπάρχει. Το Bitcoin διαθέτει όλα αυτά που αναφέραμε. Όλα! Με μια καλή (ή λιγότερο καλή, ανάλογα την οπτική) πιθανότητα να συνεχίσει να τα διαθέτει. Πιθανότητα, όχι βεβαιότητα. Αν και εφόσον γίνει βεβαιότητα, η τιμή του θα είναι απλησίαστη και η μεταβλητότητα σίγουρα μικρότερη.

Εκτός από το κακό σενάριο που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, όπου ας μην ξεχνάμε έχουν έρθει πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, υπάρχει και το καλό. Αν οι Bitcoiners έχουν δίκιο, ακόμα και αν η τιμή υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, όταν τα πράγματα καλυτερεύσουν, το Bitcoin θα τρέξει με πολλαπλάσιο ρυθμό από όσο οι μετοχές, τα ομόλογα, τα ακίνητα. Ίσως λοιπόν προσφέρει μια καταπληκτική ευκαιρία που θα την θυμόμαστε στο μέλλον και θα νοσταλγούμε που δεν την εκμεταλλευτήκαμε όσο θα θέλαμε. Επαναλαμβάνουμε ΑΝ.

Κάτι τελευταίο. Είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία η απότομη υποχώρηση της τιμής του. Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα η Amazon μετά το σκάσιμο της φούσκας του dot.com είχε υποχωρήσει 95% από τα τότε υψηλά της. Ωστόσο σε λιγότερο από μια εικοσαετία έφτασε να διαθέτει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.

Έχουμε και ένα πιο πρόσφατο και ίσως καλύτερο παράδειγμα. Την ναυαρχίδα των ETFs της ARK, το ΑΡΚ Innovation (ARKK), η οποία βρίσκεται κοντά στο -80% από την κορυφή του 2021.

Παρά την πολύ σημαντική υποχώρηση, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, πιστεύει στα αλήθεια κανείς πως οι τεχνολογίες αιχμής που εστιάζει, όπως ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αποθήκευση ενέργειας, νανοτεχνολογία, αξιοποίηση του DNA, δεν έχουν μέλλον;

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Έχουν μείνει ελάχιστες θέσεις για τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr και αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Όσοι το επιθυμείτε να συμμετάσχετε μην αμελήσετε να κλείσετε θέση διότι θα διακόψουμε για το καλοκαίρι.

Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v