Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο κρυπτονόμισμα βγήκε κερδισμένο από την πτώση

Μέσα στη βουτιά, κράτησε κεφάλι έξω από το νερό: πώς και γιατί. Τι δείχνει η πορεία της συνολικής κεφαλαιοποίησης των crypto σε σχέση με τον δείκτη Nasdaq. Η κυριαρχία του ενθουσιασμού για το μέλλον και πώς σχετίζεται με την πραγματική οικονομία σε υποχώρηση...

Ποιο κρυπτονόμισμα βγήκε κερδισμένο από την πτώση

Εξακολουθεί να ταλαιπωρείται η αγορά των κρυπτονομισμάτων, υπό την πίεση των δυσμενών προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα παρουσιάζεται η συνολική κεφαλαιοποίηση των crypto σε σχέση με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, από την ημέρα της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία.

Δύο παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε βλέποντας την εικόνα. Η πρώτη είναι πως ειδικά σε ορισμένες χρονικές περιόδους, η πορεία τους ταυτίζεται ολοκληρωτικά. Η δεύτερη είναι πως ακόμα και στα σημεία που διαφοροποιούνται, δεν τίθεται ζήτημα κατεύθυνσης αλλά έντασης.

Τις πρώτες ημέρες των μαχών, τα crypto υποχώρησαν πιο έντονα. Στις αρχές Απριλίου, όταν είχαν διαφανεί προοπτικές ανάκαμψης, όχι μόνο ξεπέρασαν σε απόδοση τον Nasdaq αλλά βρέθηκαν στο +10% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα της εισβολής. Το τελευταίο δεκαήμερο, πάλι η ένταση της υποχώρησης των crypto έγινε μεγαλύτερη, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο Terra, τα οποία ταρακούνησαν όλη την αγορά.

Παρ' όλα αυτά η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τον πυθμένα που σημειώθηκε στις 12 Μαΐου. Ενώ τα σημερινά futures δείχνουν πως ο αμερικανικός δείκτης θα καταγράψει νέο χαμηλό.

Το μέλλον

Για πολλούς, η προοπτική ενός οργανισμού, οντότητας ή κλάδου προδιαγράφεται από το αν κοιτάζει με περισσότερο ενθουσιασμό το μέλλον παρά το να αναπολεί τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Στον χώρο των crypto, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: κυριαρχεί ο ενθουσιασμός για το μέλλον.

Πώς αποδεικνύεται αυτό; Από την αγορά εργασίας. Ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες απολύουν προσωπικό και παγώνουν τις προσλήψεις, στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων απλώς εμφανίζονται ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης. Πιο συγκεκριμένα οι περικοπές προσλήψεων περιλαμβάνουν το Twitter, την Uber, την Amazon, τη Robin hood, τη Netflix και άλλες γνωστές εταιρείες. Η καταιγίδα στον κλάδο των νέων τεχνολογιών αποδίδεται στην ύφεση που έχει πλήξει την παραδοσιακή οικονομία και στη μείωση της ζήτησης για εφαρμογές που είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Dundon, που ειδικεύεται αποκλειστικά στην πρόσληψη εντός του χώρου του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, υπάρχει υψηλή ζήτηση στις αντίστοιχες ειδικότητες του χώρου σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη. Σε ανάλογο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του Kevin Gibson, ιδρυτή της Proof of Search. Ο Gibson ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας είχαν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, επειδή τα περισσότερα εγχειρήματα βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια του κύκλου ζωής τους και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital) που τα στηρίζουν. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο χώρος άντλησε 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021, είχαν μαζέψει 8,8 δισεκατομμύρια.

Μια μελέτη από το LinkedIn που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 395% στις ΗΠΑ από το 2020 έως το 2021. Τετραπλάσιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με τον κλάδο της τεχνολογίας την ίδια περίοδο. Οι θέσεις εργασίας με την μεγαλύτερη ζήτηση αφορούν προγραμματιστές και μηχανικούς blockchain.

Ο κερδισμένος της πτώσης

Χρηματιστηριακά πάντως η εικόνα δεν συνάδει με την αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Η κατάρρευση του πρωτοκόλλου Terra, η ισοπέδωση της τιμής των UST και Luna μέσα σε ελάχιστες ημέρες, κλόνισε όλο τον χώρο. Αποτέλεσε ήττα με προεκτάσεις σε όλη την αποκεντρωμένη οικονομία. Κι όμως κάποιος βγήκε κερδισμένος. Ποιος; Το ανταγωνιστικό stablecoin USDC, το οποίο έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο.

Το USDC, όπως και το Tether (USDT) σε αντίθεση με το UST που βασιζόταν σε έξυπνα συμβόλαια, αλγοριθμικούς μηχανισμούς και κώδικες υπολογιστών, διαθέτουν κάλυψη σε πραγματικά δολάρια ή ισοδύναμα αυτών, όμως αμερικανικά ομόλογα. Συνεπώς οι επενδυτές μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Επειδή όμως κατά το παρελθόν υπήρξαν ορισμένες σκιές όσον αφορά το Tether και κατά πόσο έχει πλήρη κάλυψη σε δολάρια, κάποιοι επενδυτές αποφάσισαν να «φυσήξουν και το γιαούρτι», κατευθύνοντας τα κεφάλαιά τους στο USDC. Αποτέλεσμα; Το χάσμα ανάμεσα στα δύο κυριότερα stablecoins από πλευράς κεφαλαιοποίησης να κλείσει. Το Tether παραμένει πρώτο με 76 δισεκατομμύρια δολάρια, υποχωρώντας 7 δισεκατομμύρια από το υψηλό του, αλλά το πλησίασε το USDC που πλέον έχει 53 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίηση, από 49.

Ποιος είναι ο λόγος που εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη το USDC, το νόμισμα σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο; Τον Αύγουστο του 2021, η Centre Consortium (https://www.centre.io/), η κοινοπραξία που ιδρύθηκε από τη Circle και την Coinbase για να βοηθήσει στη διαχείριση του USDC, ανακοίνωσε ότι το fund θα κατέχει μόνο μετρητά και κάποια αμερικανικά ομόλογα.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως για να είναι κανείς σίγουρος, απαιτείται συνεχής έλεγχος και εμπιστοσύνη στην εταιρεία που διαχειρίζεται τις καταθέσεις.

Διευκρινίσεις για το χθεσινό άρθρο

Στο χθεσινό βίντεο (το οποίο σας συνιστώ να δείτε αν δεν το έχετε δει, για εκπαιδευτικούς λόγους), ο Jim Tzel στα σχόλια έκανε κάποιες πετυχημένες ερωτήσεις στις οποίες αξίζει να δώσουμε κάποιες σύντομες απαντήσεις.

Το μήνυμά του είναι:

Πολύ ωραίο βίντεο, δάσκαλε. Με γοητεύει και μένα το Btc αλλά έχω τρεις ερωτήσεις.

Α) Λόγω μεταβλητότητας της τιμής του, πώς μπορούμε να μιλάμε για μέσο πληρωμής; Π.χ. αγοράζω έναν καφέ. Και δεν ξέρω αν θα πληρώσω 2 ή 3 ευρώ.

Β) Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα, εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο να το ξοδέψεις, επειδή προσδοκάς να ανέβει η τιμή του στο μέλλον.

Γ) Αν υποθέσουμε ότι το αποδεχτούν όλοι και το δίκτυο αναγκαστεί να επαληθεύει εκατό φορές πάνω από τις συναλλαγές που κάνει σήμερα, θα είναι τόσο γρήγορο όσο σήμερα; ή πολύ πιο αργό;

Απαντήσεις:

Α) Ό,τι νόμισμα διαθέτεις σε συνάλλαγμα έχει το πρόβλημα των διακυμάνσεων. Το εθνικό νόμισμα μας φαίνεται πιο σταθερό, επειδή αποτελεί ταυτόχρονα και λογιστική μονάδα. Όλα τα εμπορεύματα και υπηρεσίες με αυτό υπολογίζονται. Η μεταβλητότητα αναμένεται να γίνει πιο ήπια όταν ανέβει η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin πλησιάζοντας τα επίπεδα του χρυσού και αναδειχθεί κάποιο κοινά αποδεκτό μοντέλο αποτίμησης. Κάτι που συναντάμε σε μετοχές, ακίνητα, χρυσό, ομόλογα κ.λπ. Για την ώρα, δεν υπάρχει, επειδή το Bitcoin είναι καινούργιο περιουσιακό στοιχείο με ιδιαιτερότητες.

Β) Αυτό είναι όντως ένα θέμα. Το ίδιο αντιμετωπίζεις αν είσαι στην Τουρκία και κατέχεις δολάρια. Ωστόσο θα ξοδέψεις τα δολάριά σου, όταν τελειώσουν οι τουρκικές λίρες.

Γ) Με τις Layer 2 εφαρμογές όπως το Lightning Network δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι πιο γρήγορο και πιο φτηνό από τα σημερινά συστήματα πληρωμών, ελαχιστοποιώντας τους ενδιάμεσους. Η Visa κοστίζει σχεδόν 3% στους εμπόρους και η εφαρμογή της Strike που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία κοστίζει 0,05%.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v