Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «αυτογκόλ» του ευρωκοινοβουλίου στα κρυπτονομίσματα

Πώς η Ευρώπη κινδυνεύει να... μείνει πίσω στον αγώνα υιοθέτησης των τεχνολογιών blockchain. Το σκεπτικό των νέων περιορισμών που θέτει το ευρωκοινοβούλιο, το σενάριο ανατροπών και οι επιπτώσεις για την αγορά crypto.

Το «αυτογκόλ» του ευρωκοινοβουλίου στα κρυπτονομίσματα

Απογοητευτική και κατώτερη των περιστάσεων η Ευρωπαική Ένωση, βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο.

Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά της blockchain τεχνολογίας. Δεν της έφτανε που έχασε τον αγώνα δρόμου για το Web 2, τώρα κάνει και ό,τι μπορεί για να χάσει και το Web 3, την εξέλιξη του Internet. Την αποκεντρωμένη φάση που ευνοεί την αποδοτικότητα των ψηφιακών εφαρμογών και την ενδυνάμωση του χρήστη έναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Πριν από λίγες ημέρες κάποιοι άσχετοι με τον χώρο και τις ιδιαιτερότητες των κρυπτονομισμάτων επιχείρησαν να περάσουν νόμο που θα απαγόρευε το mining αλλά και το trading κρυπτονομισμάτων που λειτουργούν με τη μέθοδο συναίνεσης PoW (Proof-of-Work ή Απόδειξη Εργασίας), όπως το Bitcoin, το Ethereum και αρκετά άλλα, με τη δικαιολογία ότι είναι ενεργοβόρα.

Ευτυχώς αυτό δεν πέρασε. Όχι πως θα πάθαινε κάτι το Bitcoin και το Ethereum. Απλά θα έκανε πιο δύσκολη τη συμμετοχή των κατοίκων της ΕΕ σε μια τεχνολογία αιχμής, αφήνοντας όλο τον χώρο στους Αμερικανούς, που επέλεξαν τον συνετό δρόμο της ρύθμισης, όχι της απαγόρευσης.

Αυτή τη φορά δεν ήμασταν τόσο τυχεροί. Οι επιτροπές ECON (Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής) και LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν νέους κανόνες περιορισμού της ανωνυμίας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.

Η απόφαση

Αν επιχειρούσαμε να συνοψίσουμε την απόφαση με μια φράση, θα λέγαμε πως κάθε συναλλαγή που δεν είναι peer-to-peer (P2P) θα πρέπει να συνοδεύεται από κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών. Αυτό σημαίνει πως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τα ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής και τα ψηφιακά πορτοφόλια, θα πρέπει να μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Η υπερβολή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν απαιτείται μόνο η συλλογή προσωπικών δεδομένων συναλλαγών από και προς ένα «μη φιλοξενούμενο» (unhosted) ψηφιακό πορτοφόλι, τώρα προβλέπεται και η επαλήθευση των πληροφοριών.

Αυτό προκαλεί τρεις βασικές όσο και ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Πρώτον, τα κεντροποιημένα ανταλλακτήρια θα πρέπει να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και να επαληθεύουν τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων του πορτοφολιού του παραλήπτη, ο οποίος μπορεί να μην είναι καν πελάτης του. Ωστόσο οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα ή να μην επιθυμούν να συναλλάσσονται με μη φιλοξενούμενα πορτοφόλια για να μην έχουν νομικές επιπλοκές. Εξωθούν με άλλα λόγια τους χρήστες στα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια, που δεν έχουν KYC και είναι πιο δύσχρηστα στους μη εξοικειωμένους, κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων.

Δεύτερον, το κόστος επαλήθευσης θα αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς η διαδικασία εκτός από προβληματική γίνεται περίπλοκη. Τρίτον, αντί να αποτρέψει τις εγκληματικές δραστηριότητες και την προστασία του καταναλωτή, πετυχαίνει το αντίθετο. Προσφέρει στο «πιάτο» των χάκερ τις βάσεις δεδομένων.

Τυχόν διαρροή θα αποκαλύψει τα χρήματα που διαθέτει κάποιος, καθιστώντας τον άμεσα στόχο επιθέσεων. Θα υποστεί από hacking ή phishing, μέχρι ληστεία υπό την απειλή φυσικής βίας.

Κανονικά οι απαιτήσεις για κάθε συναλλαγή σε κρυπτονομίσματα (ίσως με την εξαίρεση των private νομισμάτων όπως το Monero) θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικές, καθώς μέσω του blockchain υπάρχει η δυνατότητα να επαληθευτεί η διαδρομή των χρημάτων, αν υπάρχει βάσιμη υποψία εγκληματικών δραστηριοτήτων. Κι όμως τα έκαναν πιο αυστηρά!

Επίσης ο όρος «unhosted», έχουνε καταλάβει όσοι τον επινόησαν και την χρησιμοποιούν τι ακριβώς σημαίνει; Ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων από τη φύση του σημαίνει πως δεν απαιτείται θεματοφυλακή ή ενδιάμεσος. Το αντίστοιχο των κρατικών νομισμάτων, είναι σαν να έχεις τα χρήματα σου σε μετρητά, όχι σε τραπεζικές καταθέσεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Markus Ferber που ψήφισε κατά, «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τους κινδύνους AML στο crypto, αλλά αν απαγορεύσουμε τα πορτοφόλια, αυτό θα ισοδυναμούσε με την απαγόρευση μετρητών. Τέτοιες προτάσεις δεν είναι ούτε δικαιολογημένες ούτε αναλογικές. Με αυτή την προσέγγιση της ρύθμισης των νέων τεχνολογιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μείνει πιο πίσω από άλλες, πιο ανοιχτόμυαλες περιοχές».

Η απόφαση θα αργήσει να γίνει νόμος. Κατ' αρχάς θα πρέπει να ανακοινωθεί στην ολομέλεια τις επόμενες εβδομάδες. Σε αυτό το στάδιο μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει την ορθότητα της απόφασης και να ζητήσει ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Κατόπιν θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις «τριλογίας», δηλαδή ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αυτή η νομοθετική διαδικασία διαρκεί μήνες, οπότε συχνά σημειώνονται αλλαγές.

Ακόμα και αν ανατραπεί όμως, η απόφαση αυτή καταφέρνει να κάνει ζημιά. Θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες για τις επενδύσεις, την προσέλκυση ταλέντων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά και εκείνοι που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην τεχνολογία blockchain θα αναζητήσουν την τύχη τους εκτός ΕΕ. Για αυτό αναφέραμε στην αρχή πως πρόκειται για αυτογκόλ.

Το σκεπτικό της απόφασης

Για λόγους δεοντολογίας, παρουσιάζουμε το σκεπτικό όπου βασίζονται οι νομοθέτες, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ των περιορισμών στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τη σελίδα που μας ενημερώνει για τα νέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι αυτό είναι προς υπεράσπιση όσων ψήφισαν υπέρ.

Από ό,τι αναφέρεται, «οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας του καταναλωτή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάνουν χρήματα. Η ευρεία και άναρχη χρήση των κρυπτοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα. Δεδομένης της ανωνυμίας των περισσότερων συναλλαγών, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για εγκληματικές δραστηριότητες. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού, αφήνοντας μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin ισοδυναμεί με εκείνη μιας μικρής χώρας».

Αμέσως πιο κάτω, μας εξηγούν τι είναι κρυπτονομίσματα: Τα πρώτα κρυπτοστοιχεία ήταν τα bitcoins (σ.σ. bitcoins, όχι Bitcoin) τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2008 ως κρυπτονόμισμα, παρέχοντας μια εναλλακτική μέθοδο πληρωμής και συναλλαγών. Το 2020 υπήρχαν 5.600 διαφορετικά κρυπτονομίσματα των οποίων η συνολική αγοραία αξία ανερχόταν στα 250 δισ. ευρώ. Αυτή η γενιά κρυπτοστοιχείων δεν βασίζεται, γενικά, σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν εγγενή αξία και η αξία τους είναι συχνά μεταβαλλόμενη, κάτι το οποίο περιορίζει την πρακτική τους χρήση ως νομίσματος και τα καθιστά αρκετά επικίνδυνη επένδυση».

Όπως αντιλαμβάνεστε, το σκεπτικό βασίζεται σε λογικές και ιδεοληψίες που επικαλούνταν οι σκεπτικιστές των κρυπτονομισμάτων πριν από αρκετά χρόνια. Τα επιχειρήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί και διαψευστεί από τις εξελίξεις. Η κεφαλαιοποίηση των 250 δισεκατομμυρίων που αναφέρουν, ήταν πριν 3, 4, 5 χρόνια.

Όσο και αν ακούγεται σαν κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο, αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν για μια τεχνολογία αιχμής, χωρίς καν να κάνουν τον κόπο να ενημερωθούν για τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Και με τον ρυθμό που κινείται η τεχνολογία στον χώρο των crypto, είναι σαν να έχουν περάσει αιώνες.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v