Γιατί συνεχίζεται η άνοδος στα κρυπτονομίσματα

Κέρδη 31% για το Bitcoin μέσα σε μία εβδομάδα. Οι μαζικές αγορές από Ρώσους και Ουκρανούς λόγω κυρώσεων και πώς... ξεκόλλησε από τον Nasdaq. Τι δείχνει η σύγκριση του χρυσού με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Γιατί συνεχίζεται η άνοδος στα κρυπτονομίσματα

Συνεχίζεται η αυτόνομη ανοδική πορεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων σε σχέση με τον Nasdaq, που δείχνει να ταλαιπωρείται. Από το τοπικό χαμηλό στις 24 Φεβρουαρίου η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει 31%, προσεγγίζοντας την προηγούμενη κορυφή στις 15 του ίδιου μήνα. Από την άλλη μεριά, ο Nasdaq (μπλε γραμμή) έχει ανέβει λιγότερο από 7%, αρκετά πιο κάτω από την προηγούμενη κορυφή του.

Η πρώτη ένδειξη για τη δυναμική που κρύβει το Bitcoin σε σχέση με τον Nasdaq είχε διαφανεί στο γεγονός ότι στις 24 Φεβρουαρίου ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε χαμηλότερο χαμηλό. Ωστόσο, το Bitcoin όχι. Ο πυθμένας στο γνωστό κρυπτονόμισμα ήταν πιο ψηλά σε σχέση με τον προηγούμενο, όπως μας δείχνουν τα μοβ βελάκια στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα. Μια σαφής ένδειξη ότι η τάση είχε ξεκινήσει να μεταβάλλεται σε ανοδική.

Άλλο ένα δεδομένο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η σύγκριση του χρυσού με το Bitcoin, από την έναρξη των εχθροπραξιών. Στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα παρατηρούμε πως ο χρυσός (πορτοκαλί γραμμή) ξεκίνησε έντονα ανοδικά σε ποσοστό 4%, ενώ το σοκ της εισβολής βύθισε το Bitcoin, παρασυρόμενο από την πορεία των παραδοσιακών αγορών.

Η άνοδος του χρυσού όμως δεν είχε συνέχεια. Επέστρεψε πολύ γρήγορα στο σημείο που βρισκόταν πριν την εισβολή. Για λίγες ημέρες και τα δύο περιουσιακά στοιχεία κινήθηκαν σχετικά σταθερά, αν και σε αυτό σίγουρα έπαιξε ρόλο πως μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και οι παραδοσιακές αγορές ήταν κλειστές. Ωστόσο από τις 28 Φεβρουαρίου και μετά, το Bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει αφήνοντας πολύ πίσω τον χρυσό.

Σε σχέση με την τιμή που είχαν μία ημέρα πριν τα γεγονότα, ο χρυσός έχει ανέβει 2% (πιο κάτω από το ανοδικό του ξεκίνημα), ενώ ο «ψηφιακός χρυσός» όχι μόνο ανέκαμψε σβήνοντας τις απώλειες της πρώτης ημέρας, αλλά σημειώνει απόδοση 14% μέχρι αυτή την ώρα. Κάτι εντυπωσιακό, αν σκεφτούμε πως σε έκτακτες συνθήκες που προκαλούν παγκόσμια αναταραχή, ενστικτωδώς οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό.

Οι λόγοι της ανόδου

Τι συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου, ώστε να είναι τόσο σημαντική ημερομηνία; Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ο πόλεμος είναι αναμφισβήτητα ένα θλιβερό γεγονός, αλλά μέσα από έκτακτες συνθήκες αναδεικνύονται οι ξεχωριστές ιδιότητες του Bitcoin και του οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί γύρω του.

Όπως η πανδημία ανέδειξε το χαρακτηριστικό της σπανιότητας, έτσι και κατά την τωρινή κρίση, ο κόσμος διαπιστώνει πως οι συναλλαγές σε Bitcoin δεν μπορούν να περιοριστούν κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ξεπερνάει με χαρακτηριστική ευκολία κυβερνητικές απαγορεύσεις και φυσικά εμπόδια.

Τι έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, που είναι η επόμενη σημαντική ημερομηνία; Ξεκίνησαν οι οικονομικές και νομισματικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ήταν η ημέρα που συνωστίζονταν Ρώσοι και Ουκρανοί να στείλουν τα εθνικά τους νομίσματα προς τα ανταλλακτήρια και να τα μετατρέψουν σε κρυπτονομίσματα. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από την Arcane Research παρουσιάζει μεταξύ άλλων στοιχεία από την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. 

Εκεί παρατηρούμε να έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες οι όγκοι συναλλαγών του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας ε κρυπτονομίσματα όπως το Tether και το Bitcoin. Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι σπεύδουν να μετατρέψουν τα ρούβλια τους σε ψηφιακά ισοδύναμα του δολαρίου και Bitcoin, για να μπορέσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των Δυτικών.

Ανάλογη εικόνα έχουμε και στο ουκρανικό εθνικό νόμισμα, το Γρίβνια (Hryvnia). Όπως αναφέραμε στα προηγούμενα άρθρα, πολλοί Ουκρανοί προτιμούν να διαθέτουν κρυπτονομίσματα, που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή ή ακόμα και χώρα, παρά να κινδυνεύουν κουβαλώντας μαζί τους δολάρια ή χρυσό ή Hryvnia.

Τα οφέλη της μακροχρόνιας διακράτησης

Ήταν τα κεφάλαια των Ουκρανών και των Ρώσων τόσο πολλά, έτσι ώστε να εκτοξεύσουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων τόσο ψηλά; Σίγουρα όχι. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια απλή τοπική διένεξη, τον παρακολουθούν με αγωνία δισεκατομμύρια άνθρωποι. Καθώς ενημερώνονται για τις πολεμικές συγκρούσεις και τις πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις, διαπιστώνουν τα πλεονεκτήματα του να κατέχεις σε έκτακτες συνθήκες Bitcoin, Ethereum ή έστω stablecoins, δηλαδή κρυπτονομίσματα που έχουν κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο ή τον χρυσό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Bitcoin σημείωσε χθες νέο ιστορικό υψηλό σε σχέση με το ρούβλι. Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, με ελάχιστο δημόσιο χρέος, που διαθέτει πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, έχει υποτιμηθεί 98% σε σχέση με το Bitcoin τα τελευταία 5 χρόνια.

Τι μας δείχνει αυτό το στοιχείο; Αποδεικνύει την ανωτερότητά του έναντι σε όλα τα παραδοσιακού τύπου νομίσματα. Σε νομίσματα δηλαδή όπου αρκεί μια πολιτική απόφαση για να αρχίσουν να «τυπώνονται» ανεξέλεγκτα, σε αντίθεση με το Bitcoin, το οποίο διαθέτει προαποφασισμένο ρυθμό παραγωγής και εξασφαλισμένη σπανιότητα.

Επίσης μας δείχνει ότι το Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο προσφέρεται για μακροχρόνια διακράτηση. Το επόμενο στοιχείο που θα παρουσιάσουμε, καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι το Bitcoin προσφέρεται για γρήγορο πλουτισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Glassnote, η πλειοψηφία όσων είχαν αγοράσει Bitcoin όσο εκείνο βρισκόταν πάνω από τις 60.000 δολάρια, έχουν πουλήσει τα νομίσματά τους μεταξύ 35.000 και 38.000 δολαρίων.

Ο λόγος που οι άνθρωποι αυτοί έχασαν χρήματα είναι προφανής. Αγόρασαν βιαστικά, παρασυρόμενοι από τις σειρήνες της κερδοσκοπίας, χωρίς πρώτα να μάθουν τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του. Για αυτό και στις δύσκολες στιγμές πούλησαν έντρομοι, δεν πίστεψαν στη μακροχρόνια προοπτική του. Αντίθετα, οι παλαιότεροι και ωριμότεροι κάτοχοι επέλεξαν να το κρατήσουν. Να μην κάνουν ούτε trading. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο το 15,5% έχει μετακινηθεί από τους λογαριασμούς το τελευταίο τρίμηνο.

Τελικές σκέψεις

Λένε πως στον πόλεμο η πρώτη που σκοτώνεται είναι η αλήθεια. Όπως ισχυρίζεται ο οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεν είναι τόσο μακρινό πια το ενδεχόμενο να οδεύουμε σε μια εποχή που δεν έχει απολύτως καμία σημασία να αναζητείς την αλήθεια ή το δίκιο. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τα κυρίαρχα αφηγήματα, θα αντιμετωπίζονται ως προδότες ή τρομοκράτες. Σε μια τέτοια δυστοπική κοινωνία, ίσως αποδειχτεί σωτήριο να διαθέτεις Bitcoin. Όχι για να πλουτίσεις, αλλά για να επιβιώσεις, στην περίπτωση που βρεθείς στη «λάθος» πλευρά.

Το Bitcoin έχει κανόνες, αλλά δεν έχει κυβερνήτες. Είναι το μοναδικό παγκόσμιο σύστημα πληρωμών που δεν θα κάνει διακρίσεις. Δεν το ενδιαφέρει η εθνικότητα, η φυλή, το φύλο, το χρώμα, η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί, ειδικά σε περιόδους όπου τα ατομικά δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου δεν βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v