Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Tether στρέφονται πολλοί Ρώσοι

Η προσπάθεια διάσωσης της περιουσίας εν μέσω της βουτιάς που καταγράφει το ρούβλι και της εκτόξευσης των επιτοκίων στο 20%. Πώς κινείται ο χώρος των κρυπτονομισμάτων από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Στο Tether στρέφονται πολλοί Ρώσοι

Στο Tether στρέφονται πολλοί Ρώσοι, προκειμένου να διασώσουν την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους, μετά την κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τους Δυτικούς εναντίον του τραπεζικού τους συστήματος. Το Tether είναι το πιο δημοφιλές από μια ειδική κατηγορία κρυπτονομισμάτων, τα λεγόμενα stablecoins.

Τα stablecoins είναι νομίσματα που έχουν κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο με σχετικά σταθερή αξία. Κάθε Tether ισοδυναμεί με ένα δολάριο.

Για αυτό και τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η τιμή του Tether έναντι στο Ρούβλι εκτινάχθηκε μέχρι και 30% σε σχέση με την τιμή που είχε την Παρασκευή. Για πρώτη φορά το ένα Tether έφτασε να αξίζει πάνω από 100 ρούβλια. Συγκεκριμένα έφτασε μέχρι και τα 106, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα. Η τιμή του Tether αυτή την ώρα βρίσκεται κοντά στα 96 ρούβλια, μετά την παρέμβαση που έκανε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, εκτοξεύοντας τα επιτόκια στο 20%, από 9,5% που ήταν προηγουμένως.


Τα πλεονεκτήματα να διαθέτει κάποιος σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες κρυπτονομίσματα, όπως Bitcoin, Tether και άλλα, αντί για δολάρια ή χρυσό, τα αναλύσαμε χθες εδώ

Μετοχές VS crypto

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε το ρωσικό χρηματιστήριο, ο χρόνος έναρξης της συνεδρίασης στην αγορά μετοχών, παραγώγων και τυποποιημένων OTC «θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω».

Εδώ αξίζει να κάνουμε μια σύγκριση του παραδοσιακού τρόπου διαπραγμάτευσης αξιών και του χώρου των κρυπτονομισμάτων. Στην αγορά των crypto για πρώτη φορά εφαρμόζεται με αρτιότητα στην πράξη το αόρατο χέρι της αγοράς του Adam Smith. Αναφέρουμε πρώτη φορά, επειδή συνθήκες τέλειου ανταγωνισμού δεν υπήρξαν ποτέ στην πράξη, παρά μόνο στη θεωρία. Γιατί; Επειδή ποτέ δεν υπήρχαν οι ιδανικές προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει καμία απολύτως κρατική παρέμβαση, ακόμα και αν υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, πάντα θα υπάρχουν εμπόδια που θα εμποδίζουν την εφαρμογή του πραγματικά ελεύθερου ανταγωνισμού. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί φούρνοι ή περίπτερα ή η νέα μόδα, τα διαγνωστικά κέντρα. Ακόμα και εκεί υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί. Δεν πρόκειται να πάω 10 τετράγωνα παρακάτω για να αγοράσω ψωμί ή τσίχλες ή σε άλλη πόλη να κάνω το μοριακό τεστ. Πόσο μάλλον σε άλλη χώρα ή ήπειρο.

Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν ισχύει αυτό. Δεν δεσμεύεσαι ούτε γεωγραφικά ούτε από τον χρόνο. Το trading δεν γίνεται όπως στις μετοχές. Δεν υπάρχουν συνεδριάσεις που ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το απόγευμα. Λειτουργούν 24/7/365. Δεν σταματάει η διαπραγμάτευση ούτε για Χριστούγεννα, ούτε για Πάσχα, ούτε για Ραμαζάνι.

Για να προστατέψουν τους επενδυτές, οι αρχές μπορούν ακόμα και να κλείσουν το χρηματιστήριο, όπως διαπιστώνουμε (και) σήμερα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Ρωσία λειτουργεί με την κεκτημένη ταχύτητα του κομμουνιστικού παρελθόντος της. Ακόμα και στην καρδιά της ελεύθερης αγοράς, του καπιταλισμού, αν πέσει 5% ο S&P, η συνεδρίαση σταματάει για 15’. Κι αν συνεχίσει να πέφτει, το διακόπτουν οριστικά για την επόμενη ημέρα. Επιπλέον, επεμβαίνουν οι αρχές είτε με δηλώσεις στήριξης είτε διοχετεύοντας ατελείωτα δισεκατομμύρια. Το είδαμε να συμβαίνει με όλη του τη μεγαλοπρέπεια στην πρόσφατη κρίση εξαιτίας της Covid-19.

Αυτές είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αν δεν φτάσουν, υπάρχουν και πιο δραστικά μέτρα, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση της επίθεσης στους δίδυμους πύργους (έκλεισε ολόκληρη Wall Street για μία εβδομάδα σχεδόν) ή στην Ελλάδα με τα capital controls (το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν κλειστό για 3 μήνες).

Για την προστασία ή «προστασία» του επενδυτή, μπορούν να είναι δεσμευμένα τα κεφάλαιά σου σε μετοχές ή παγωμένα μέσα στο τραπεζικό σύστημα. Στην αγορά των crypto αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη διαπραγμάτευση ή να επέμβει υπέρ τους κάποιος δημόσιος φορέας. Είναι η μοναδική ελεύθερη αγορά που υπάρχει, αλλά και που έχει υπάρξει ποτέ.

Η αγορά σήμερα

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που παρατηρούμε αυξημένη μεταβλητότητα στα crypto. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με τα άλλα χρηματιστήρια, ψύχραιμα δέχτηκε η αγορά των κρυπτονομισμάτων την αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις τους. Ο δείκτης TOTAL, που φανερώνει τη συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που είχε από την Παρασκευή, όπως φανερώνει το ωριαίο διάγραμμα.

Οι πιέσεις που υπήρξαν εκτονώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο δείκτης αυτός, όπως και η πορεία της τιμής του Bitcoin, χρησιμεύουν για να ανιχνεύει κάποιος το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές, όταν είναι οι συνεδριάσεις στις παραδοσιακές αγορές λόγω αργιών, Σαββατοκύριακου ή έκτακτων συνθηκών.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v