Ανακάμπτει η αγορά των κρυπτονομισμάτων από τη χθεσινή διόρθωση, ως αποτέλεσμα του σοκ της εισβολής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Όπως διαπιστώνουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανέκτησε γρήγορα σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας στο επίπεδο του 1,7 τρισεκατομμυρίου.
Η τιμή του Bitcoin, έστω και στη δεύτερη προσπάθεια, δεν δυσκολεύτηκε τελικά να περάσει την αντίσταση που είχαμε οριοθετήσει στις 36.300 δολάρια (μπλε γραμμή). Αν συνεχιστεί η άνοδος, το επόμενο δύσκολο σημείο είναι η μοβ γραμμή, κοντά στις 39.000, όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα.
Την πιο καλή εικόνα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα έχει το Terra (Luna), που είχαμε παρουσιάσει πριν λίγες ημέρες. Μπορεί η γενικότερη υποχώρηση της αγοράς να επανέφερε την τιμή μέσα στον τριγωνικό σχηματισμό, αλλά η αντίδρασή του ήταν άμεση, όταν άρχισε να αναστρέφεται το απαισιόδοξο κλίμα.
Σκαρφάλωσε 32% τις τελευταίες 24 ώρες, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του. Αν ξεπεράσει και το εμπόδιο των 69 δολαρίων, δεν είναι καθόλου απίθανο να κατευθυνθεί μέχρι τα 85.
Τα αίτια της ανόδου
Οι λόγοι που ανέκαμψαν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των ρωσικών στρατευμάτων. Από ό,τι φανερώνουν οι πληροφορίες από το πολεμικό μέτωπο, οι διαμάχες δεν θα κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάληψη ολόκληρης της χώρας και η παράδοση της κυβέρνησης είναι ίσως θέμα ακόμα και ωρών!
Για αυτό και τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκλεισαν θετικά χθες το βράδυ, παρά τη σημαντική υποχώρηση που είχαν τα futures των δεικτών τα ξημερώματα.
Το κλίμα βοήθησε πως τελικά δεν αποκλείστηκε η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών Swift, αν και είχε πέσει στο τραπέζι αυτό το ενδεχόμενο. Τελικά οι ΗΠΑ έκαναν πίσω, επειδή δεν βρήκαν πρόθυμους τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν. Επίσης διότι οι κυρώσεις δεν άγγιξαν την ενέργεια.
Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται δεδομένο πως από την αναστάτωση θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, εξαιτίας των ελλείψεων και του αυξανόμενου κόστους στην αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25% στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού. Αν λείψει αυτή η τεράστια ποσότητα σιταριού, οι τιμές σε βασικά προϊόντα διατροφής θα αυξηθούν. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται εκεί. Το κόστος των λιπασμάτων έχει ήδη εκτοξευθεί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Μάλιστα έχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις.
Ενός κακού μύρια έπονται. Σαν να μην έφταναν οι ανθρώπινοι χειρισμοί, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Νότια Αμερική, η παραγωγή των φασολιών σόγιας ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας πενταετίας. Τα φασόλια σόγιας είναι από τα σημαντικότερα αγροτικά εφόδια για τις ζωοτροφές αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Η τιμή τους από τον Νοέμβρη έχει ανέβει 35%, οδηγώντας προς τα πάνω το καλαμπόκι και άλλες βασικές πρώτες ύλες στην παραγωγή τροφίμων.
Σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, το μίγμα γίνεται εκρηκτικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο πληθωρισμός είναι απίθανο να συγκρατηθεί τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, καθώς μάλλον πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Αν το επιχειρήσουν τώρα και υπό αυτές τις συνθήκες οι κεντρικές τράπεζες, θα είναι σαν να ρίχνουν πετρέλαιο στη φωτιά.
Με αυτή την άποψη συντάσσεται και ο Mohamed El-Erian. Από ό,τι ισχυρίστηκε χθες στο CNBC, η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης έχει απομακρυνθεί. Μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμα και το ενδεχόμενο των 8 ή 9 αυξήσεων μέσα στη χρονιά, που ήταν το πλάνο. Δυστυχώς η Fed θα ανεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό, συνέχισε.
Χρυσός VS Bitcoin
Αναφερθήκαμε χθες στη σύγκριση Bitcoin και χρυσού, ισχυριζόμενοι πως αν κάποιος Ουκρανός θα ήθελε να διαφύγει από τη χώρα του και γνώριζε τις ιδιότητες του Bitcoin, θα προτιμούσε να κατέχει το γνωστό κρυπτονόμισμα παρά το μέταλλο. Πράγματι, από ό,τι φαίνεται, κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πράξη.
Ο όγκος συναλλαγών στο ουκρανικό ανταλλακτήριο Kuna έχει τριπλασιαστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας CoinGecko. Άλλο ένα ενδεικτικό της ζήτησης των απεγνωσμένων Ουκρανών ήταν πως το Bitcoin βρέθηκε κάποιες στιγμές να διαπραγματεύεται με premium μέχρι και 7% στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο σε σχέση με τις τιμές διεθνώς, καθώς οι εντολές αγορές ξεπέρασαν κατά πολύ τη διαθέσιμη προσφορά.
Επίσης χθες αναφέραμε πως ο χρυσός ανέβηκε ενώ το Bitcoin υποχώρησε. Πράγματι αυτό συνέβη τις πρώτες ώρες της εισβολής τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, αλλά από χθες το βράδυ τα δεδομένα ανατράπηκαν άρδην. Όπως βλέπουμε, το Bitcoin σκαρφάλωσε ψηλότερα ενώ ο χρυσός κατρακύλησε.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.