Μετά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, που κινείται προς τον ανερχόμενο χώρο των κρυπτονομισμάτων, έχουμε ακόμα πιο τολμηρά βήματα από άλλη μια γειτονική χώρα που αποφάσισε να κινηθεί προς τον συνεχώς αναπτυσσόμενο χώρο των κρυπτονομισμάτων, τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το money.bg, το βουλγαρικό Χρηματιστήριο (Bulgarian Stock Exchange ή BSE) ανοίγει τις πόρτες του στα κρυπτονομίσματα, προσφέροντας τη δυνατότητα επένδυσης σε Bitcoin και Ethereum. Το χρηματιστήριο κατέστησε σαφές ότι οι επενδυτές δεν θα είναι σε θέση να αγοράσουν άμεσα κρυπτονομίσματα, αλλά τίτλους με τη μορφή ETPs (ехсhаngе-trаdеd nоtе) και ЕТСs (ехсhаngе-trаdеd соmmоdіtу), οι οποίοι θα έχουν crypto ως υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.
Τα ETPs υπολογίζεται να έχουν 2% ετήσια έξοδα διαχείρισης, όμως έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα που δεν διαθέτουν τα ETFs τα οποία διαπραγματεύονται στη Wall Street. Παρακολουθούν και κινούνται μαζί με τη spot αγορά σε πραγματικό χρόνο. Δεν βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).
Η κίνηση του BSE δεν φαίνεται να είναι απομονωμένη από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Assen Vassilev, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διερευνήσει τις τεχνικές πληρωμής με κρυπτονομίσματα.
Η Βουλγαρία έχει ιστορία με το Bitcoin
Η σχέση της Βουλγαρίας με τα κρυπτονομίσματα έχει μία μυστηριώδη ιστορία που ξεκινάει από τον Μάιο του 2017. Ήταν τότε που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 213.519 Bitcoin από εξορύκτες που λειτουργούσαν παράνομα, συλλαμβάνοντας 23 Βούλγαρους υπηκόους. Το περίεργο είναι πως παρόλο που το κέντρο επιβολής του νόμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SELEC) επιβεβαίωσε την είδηση, ο Γενικός Εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ αρνήθηκε ότι υπήρξε κατάσχεση. Η δήλωσή του υποστηρίχθηκε από τον Ivailo Spiridonov, τότε διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας.
Ο Γκέσεφ δεν φαίνεται να είναι ο πιο αξιόπιστος άνθρωπος στον κόσμο. Τη χρονιά που πέρασε, χιλιάδες Βούλγαροι πλημμύρισαν τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά, κατονομάζοντάς τον ως υπεύθυνο και απαιτώντας την παραίτησή του από το αξίωμα που κατείχε.
Από τότε που καταγράφηκε το περιστατικό, αγνοούνται τα ίχνη των Bitcoin που φέρεται ότι κατασχέθηκαν.
Μόνο φήμες υπάρχουν ότι πουλήθηκαν. Νωρίτερα φέτος, ο βουλευτής Ivaylo Marchev ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το θέμα από τον υπουργό Εσωτερικών, χωρίς όμως ακόμα να έχει λάβει απάντηση. Η μόνη επίσημη πληροφορία που υπάρχει είναι πως ο υπουργός Οικονομικών Asen Vasilev διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων και την Εθνική Υπηρεσία Τελωνείων να διενεργήσουν ελέγχους.
Αν οι αρχές της Βουλγαρίας εξακολουθούν να τα έχουν στην κατοχή τους, αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες «φάλαινες». Η αξία τους αυτή τη στιγμή ισούται με περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Καθόλου μικρό ποσό, ειδικά αν μιλάμε για ένα κράτος με ΑΕΠ 60 δισεκατομμυρίων.
Πορτογαλία
Μια άλλη μεσογειακή χώρα που έχει απλώσει τα πλοκάμια της για να προσελκύσει ανθρώπους από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων στο έδαφός της είναι η Πορτογαλία. Οι αρχές έχουν εμφανιστεί φιλικές ήδη από το 2016, καθώς οι φορολογικές αρχές έκριναν πως επειδή τα κρυπτονομίσματα δεν θεωρούνται νομίσματα, είναι αφορολόγητα. Το αποτέλεσμα είναι να εισρεύσουν αρκετοί κάτοχοι Bitcoin, οι οποίοι απολαμβάνουν τον ήλιο και ξοδεύουν τα χρήματά τους στην τοπική κοινωνία.
Μάλιστα ένας bitcoiner, ο Tiago Vasconcelos, εμπνεύστηκε από το Ελ Σαλβαδόρ και έχει βάλει στόχο να γίνονται πληρωμές με Lightning Network ευρέως αποδεκτές στην πατρίδα του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το συνέδριο του Solana, όπου μαζεύτηκαν όλοι οι συντελεστές του, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβρη που μας πέρασε στη Λισαβόνα.
Γιατί διάφορες περιοχές, μέχρι και ολόκληρες χώρες, επιχειρούν να μαζέψουν στο έδαφός τους όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα; Γιατί αποσκοπούν να γίνουν φορολογικός παράδεισος για τα κρυπτονομίσματα; Επειδή θα καρπωθούν τις παράπλευρες ωφέλειες. Νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Νέοι κάτοικοι με υψηλό οικονομικό επίπεδο που μπορεί να μην πληρώνουν φόρο υπεραξίας από τα κέρδη τους στα κρυπτονομίσματα, αλλά μεταφέρουν τεχνογνωσία σε μια τεχνολογία αιχμής που ούτε μολύνει ούτε απαιτεί από μέρος της κάποια ιδιαίτερη υποδομή.
Πού είναι η Ελλάδα; θα αναρωτηθείτε. Τι προσπάθειες έχει κάνει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, προκειμένου να προσελκύσει ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ψηφιακό χώρο του blockchain; Τους ψηφιακούς νομάδες που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν από μακριά; Την απάντηση δεν χρειάζεται να σας την πούμε. Την έχετε φανταστεί ήδη από μόνοι σας…
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.
Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.