Έχει ειπωθεί πως η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να αντικρούσεις την παραπληροφόρηση είναι μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για την παραγωγή της. Η περίπτωση του Bitcoin επιβεβαιώνει πλήρως τη φράση.
Κατ' αρχάς το Bitcoin είχε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του ότι αποτελεί χρήμα των παρανόμων και των φοροφυγάδων. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των συναλλαγών σε Bitcoin που χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες είναι λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με τη μελέτη της chainalysis. Για το δολάριο, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο!
Αυτός ο ισχυρισμός ίσχυε στην αρχή της εμφάνισής του, όταν όντως το εκμεταλλεύθηκαν ορισμένοι για να διευκολύνουν τις ύποπτες δραστηριότητές τους. Οι πρώτες συστηματικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν το 2011 στο επονομαζόμενο «σκοτεινό Internet», το οποίο χρησιμοποιούσαν για να προμηθεύονται ναρκωτικές ουσίες και όπλα.
Ωστόσο εκείνη την περίοδο ούτε οι παράνομοι ούτε οι διωκτικές αρχές γνώριζαν επαρκώς τις ιδιότητές του. Τώρα όμως που έχουν ενημερωθεί για την ιδιότυπη διαφάνειά του, έχουν αντιληφθεί πως για κάποιους που επιδιώκουν να μην αφήνουν ίχνη, το Bitcoin δεν είναι η κατάλληλη νομισματική μορφή.
Οι έξυπνοι παράνομοι δεν χρησιμοποιούν Bitcoin. Αν το χρησιμοποιούν, μπορεί να είναι παράνομοι, αλλά δεν είναι έξυπνοι. Υπάρχουν τόσα άλλα νομισματικά μέσα με τα οποία μπορείς να κάνεις ξέπλυμα, με καλύτερο από όλα το δολάριο, όπως μας απέδειξαν τα Pandora και Panama Papers. Όλες αυτές οι κινήσεις τρισεκατομμυρίων πραγματοποιήθηκαν με δολάρια, ευρώ, στερλίνες, όχι με Bitcoin.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Το δεύτερο αρνητικό αφήγημα που όσο περνάει ο καιρός καταρρέει με πάταγο αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλεί το Bitcoin. Και εδώ οι υπερβολές κυριαρχούν. Ίσως η πιο αποτυχημένη απόπειρα δυσφήμισης να έγινε από το World Economic Forum. Το 2017 είχαν υπολογίσει πως το Bitcoin μέχρι το 2020 θα καταναλώνει τόση ηλεκτρική ενέργεια όση χρησιμοποιεί ολόκληρος ο κόσμος. Στην πραγματικότητα, καταναλώνει περίπου το 0,1% της παγκόσμιας ισχύος σήμερα.
Είναι φανερό πως πολλές από αυτές τις εκτιμήσεις, αν δεν είναι εσκεμμένα δυσφημιστικές, προέρχονται από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί το Bitcoin.
Το βασικό πρόβλημα όσων το θεωρούν πολύ δεν είναι το 0,1%. Και 0,01% ή 0,001% να ήταν, πάλι θα τους ενοχλούσε. Ο λόγος δεν είναι το αποτύπωμα, που έτσι και αλλιώς είναι ασήμαντο και συνεχώς μειούμενο. Είναι πως δυσκολεύονται να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν να έχει οποιαδήποτε αξία το Bitcoin.
Δεν αντιλαμβάνονται πως εκτός από ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, αποτελεί τον πιο ασφαλή, τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια πληροφορία δεν μπορεί να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί. Αν αυτό δεν έχει αξία στην εποχή της πληροφορίας, τότε τι μπορεί να έχει; Πόση κατανάλωση ενέργειας θα ήταν αποδεκτή για μια τεχνολογία με αυτές τις ιδιότητες;
Η μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε νομισματική
Τελικά αποδεικνύεται πως το Bitcoin βοηθάει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικών πόρων. Δεν τους σπαταλάει. Για να το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής 100 μεγαβάτ που λειτουργεί έξω από μία πόλη. Η πόλη αυτή μπορεί σε μια ώρα αιχμής να καταναλώνει και τα 100 μεγαβάτ, αλλά μόλις σβήσουν τα φώτα και η κατανάλωση πέσει στο 20, το εργοστάσιο δεν έχει πουθενά να στείλει την ηλεκτρική του ενέργεια. Δυνατότητα αποθήκευσης δεν υπάρχει ή είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Επίσης η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις έχει μεγάλο κόστος, άρα δεν μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε άλλη πόλη.
Συνεπώς η πλεονάζουσα ενέργεια χάνεται. Αυτό τι σημαίνει; Ότι για να είναι οικονομικά βιώσιμη η μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, ή θα πρέπει να περιορίσει την παραγωγική της δυνατότητα, συνεπώς να μην έχουν διαθέσιμη ενέργεια σε ώρες αιχμής και να προβεί σε διακοπές ρεύματος (black out), ή να χρεώνουν παραπάνω την κιλοβατώρα στους καταναλωτές.
Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση η εξόρυξη Bitcoin. Οι miners έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια, με αποτέλεσμα το δίκτυο να γίνεται πιο οικονομικό και πιο σταθερό. Όση και να είναι η παραγωγή του εργοστασίου μπορεί να αξιοποιηθεί. Πιθανότατα να μη χρεώνει τους miners την ίδια τιμή που χρεώνει ένα νοικοκυριό, αλλά σίγουρα κερδίζει παραπάνω από την ενέργεια που σε άλλες συνθήκες θα χανόταν αναξιοποίητη.
Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από απομακρυσμένες τοποθεσίες, η εκμετάλλευση της αναξιοποίητης παραγόμενης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Επειδή είναι δύσκολο να καταστούν βιώσιμες, αυτές οι μονάδες επιδοτούνται από το κράτος. Αν όμως μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την περισσευούμενη ενέργεια μετατρέποντάς την σε χρήμα, δηλαδή Bitcoin, οι επιδοτήσεις αυτές θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες, όπως η χρηματοδότηση νοσοκομείων.
Επίσης ευνοεί φτωχές περιοχές, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν χρήματα από αναξιοποίητους φυσικούς πόρους, όπως υδροηλεκτρική ή γεωθερμική ενέργεια. Κάτι τέτοιο επιδιώκει να κάνει το Ελ Σαλβαδόρ, παρά τις διεθνείς πιέσεις. Άραγε με ποιο ηθικό δικαίωμα ισχυροί όπως το ΔΝΤ επιδιώκουν να εμποδίσουν λιγότερο ευνοημένες περιοχές να αναζητήσουν τον δρόμο τους προς την ευημερία παράγοντας καθαρή ενέργεια;
Το mining λειτουργεί ως μετατροπέας αναξιοποίητης ηλεκτρικής ενέργειας σε νομισματική, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Όπως ακριβώς τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως σε καύσιμο μέσω της φωτοσύνθεσης.
Το Bitcoin μπορεί να έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο όχι επειδή οι Bitcoiners και οι miners αναγκαστικά διακατέχονται από ευγενή αισθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης. Το κάνουν έχοντας οικονομικό κίνητρο. Ως βιομηχανία, η εξόρυξη Bitcoin έχει μια μοναδική ιδιότητα: είναι γεωγραφικά ανεξάρτητη. Οι εξορύκτες μπορούν να επιλέξουν την έδρα τους με βάση το φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια συνήθως προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές που διαφορετικά θα χανόταν.
Το παράδειγμα του Τέξας
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μόνο θεωρίες ή ευσεβείς πόθους. Τα είδαμε να εφαρμόζονται στην πράξη, σε μεγάλη κλίμακα, στο Τέξας αυτές τις ημέρες. Η τωρινή σφοδρή κακοκαιρία ανέσυρε δυσάρεστες μνήμες. Οι κάτοικοί του φοβούνταν πως θα ζήσουν μια επανάληψη του Φεβρουαρίου 2021, όταν η κατάρρευση του δικτύου άφησε 10 εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο φόβος τους ενισχύθηκε από την αθρόα εισροή και λειτουργία miners στο έδαφός τους, καθώς απορροφούν μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι miners, για όσο καιρό η κατανάλωση ρεύματος από τα νοικοκυριά θα είναι αυξημένη λόγω ψύχους, θα διακόψουν οικειοθελώς τη λειτουργία τους. Φυσικά δεν επιλέγουν αλτρουιστικά να χάνουν χρήματα, προκειμένου να αποδεσμεύσουν ηλεκτρική ενέργεια για όσους έχουν ανάγκη. Η συμφωνία που έχουν κάνει με τον ERCOT (Συμβούλιο για την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας), τους δίνει το προνόμιο να αποζημιωθούν για όσο καιρό κρατούν τα μηχανήματά τους κλειστά, όταν υπάρχει ανάγκη. Κι αυτό επειδή έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν τη δραστηριότητά τους άμεσα, σε ένα λεπτό, και να συνεχίσουν αργότερα. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν συγκεκριμένα ωράρια, ούτε τα μηχανήματά τους φθείρονται από την τακτική απενεργοποίηση και ενεργοποίηση. Φανταστείτε τι αποζημίωση θα ζήταγε η Amazon, η Google ή οποιαδήποτε άλλη ενεργοβόρα επιχείρηση της ψηφιακής οικονομίας, αν τους έλεγαν πως επειδή υπάρχει υπερβολική ζήτηση για ηλεκτρισμό στα νοικοκυριά, θα έπρεπε να απενεργοποιήσουν τα κέντρα δεδομένων τους!
Από ό,τι έχουν υπολογίσει οι Τεξανοί, η αποζημίωση που θα δώσουν δεν είναι μεγάλη, ακόμα και αν τους δώσουν ακριβώς τα χρήματα που χάνουν οι miners. Ο χρόνος που θα διακόψουν τη λειτουργία τους θα είναι λιγότερος από το 3% κατά τη διάρκεια ενός έτους, το οποίο εκτιμάται σε περίπου πέντε με δέκα ώρες τον μήνα. Τους κοστίζει πολύ λιγότερο από το να χρέωναν τους καταναλωτές περισσότερο ή να αναγκάζονταν να κλείσουν εργοστάσια παραγωγής ρεύματος επειδή θα ήταν ζημιογόνα.
Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ του πλέγματος ηλεκτρισμού του Τέξας που σταθεροποιείται και των εξορυκτών Βitcoin. Μια κατάσταση καθαρά win win για όλους!
Τελικές σκέψεις
Δεν έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα μόνο στο Τέξας. Η Παραγουάη χρησιμοποιεί μόνο το 1/3 της ενέργειας που παράγει. Απολαμβάνει το υψηλότερο κατά κεφαλήν πλεόνασμα στον κόσμο και όλη η παραγωγή γίνεται από πράσινες πηγές ενέργειας. Για αυτό η Γερουσία τους ψήφισε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για να επιτρέψει την εξόρυξη Bitcoin.
Ο Καναδάς από μόνος του διαθέτει αρκετή υδροηλεκτρική καθαρή ισχύ για να λειτουργήσει ολόκληρο το δίκτυο Bitcoin. Διαθέτει στο σύνολό του 400 TWh υδροηλεκτρικής παραγωγικής δυνατότητας. Ολόκληρος ο κλάδος του Bitcoin mining χρειάζεται μόλις το 1/3 από αυτή.
Το Bitcoin δεν ανατρέπει μόνο τη δημιουργία και διαμοιρασμό του χρήματος, αλλά ακόμα και τα οικονομικά της ενέργειας. Η ενδυνάμωση και η ανάπτυξή του αναβαθμίζει φτωχές περιοχές, οδηγώντας τες στην ευημερία και ενισχύει πράσινες τεχνολογίες στις ανεπτυγμένες. Αναβαθμίζει τον κόσμο σε ένα πιο δίκαιο, πιο αποδοτικό, πιο καθαρό μέρος για να ζούμε.
Όσοι συνεχίζουν να το υποτιμούν θεωρώντας το τζόγο ή έστω ένα απλό χρηματιστηριακό τίτλο, χωρίς να έχουν αντιληφθεί την ανατρεπτική τεχνολογία που βρίσκεται από πίσω του, αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν από τις εξελίξεις.
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.
Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.