Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραθυράκια για αφορολόγητες επενδύσεις στα crypto

Το δίλημμα της αλλαγής έδρας από μεγάλους παίκτες εάν επιβληθούν εξοντωτικοί φορολογικοί συντελεστές και οι αντίθετοι άνεμοι στον ανταγωνισμό για προσέλκυση επενδύσεων διεθνώς. Το παράδειγμα της εταιρείας Plan B Passport, με το δεύτερο διαβατήριο. Τι γίνεται στην Ελλάδα.

Παραθυράκια για αφορολόγητες επενδύσεις στα crypto

Ένας από τους φόβους που αφορά στα όπλα περιορισμού των κρυπτονομισμάτων που διαθέτουν τα κράτη είναι η επιβολή υπερβολικών φόρων. Οι σκεπτικιστές ή οι αρχές αντιλαμβάνονται πως είναι όντως ουσιαστικά αδύνατο να παρεμποδίσουν τη διακίνηση και την κατοχή Bitcoin, όμως πιστεύουν πως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ασύμφορη την ενασχόληση μαζί τους.

Ωστόσο και αυτό στην πράξη έχει αποδειχθεί αδύνατο. Τα κρυπτονομίσματα έχουν για χαρακτηριστικό την εύκολη και άμεση μετακίνησή τους. Αν μια χώρα επιβάλλει εξοντωτικούς φορολογικούς συντελεστές, τότε -τουλάχιστον αυτοί που διαθέτουν μεγάλα ποσά στην κατοχή τους- θα αλλάξουν έδρα. Πιο εύκολα από όσο οι εφοπλιστές αλλάζουν σημαία στα καράβια τους. Οπότε τι θα μείνουν για τις φορολογικές αρχές; Τα ψίχουλα από τους μικρούς.

Είναι εντελώς απίθανο όλα, μα όλα τα κράτη να συμφωνήσουν σε ενιαία υψηλή φορολογία. Ίσα ίσα που διαπιστώνουμε να κυριαρχεί η αντίθετη νοοτροπία. Πολλές περιοχές, από πόλεις μέχρι κράτη, προωθούν ευνοϊκή νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο έδαφός τους.

Ο ανταγωνισμός της προσέλκυσης επενδύσεων

Για ποιο λόγο προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες; Το blockchain αποτελεί μια τεχνολογία αιχμής, οπότε θα συμβάλει στη μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας. Εκτός όμως από αυτό, θα εγκατασταθούν και θα εργάζονται άνθρωποι με ανεβασμένο πνευματικό και οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη υποδομή από μέρους τους, εκτός από γρήγορο και αξιόπιστο Internet. Και βέβαια, είναι ένας κλάδος που δεν μολύνει. Πολύ βασικό στην εποχή μας.

Δείτε για παράδειγμα τι έχει γίνει με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία στις Σκουριές. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε δημιουργώντας εμπόδια για χρόνια. Γιατί διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι; Δεν ήθελαν επενδύσεις στην περιοχή τους; Δεν ήθελαν να δουλέψουν; Προφανώς δεν ήταν αυτός ο λόγος. Το πρόβλημά τους ήταν η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, η παραγωγή «ψηφιακού χρυσού» μπορεί να επιτευχθεί με καθαρές μορφές ενέργειας. Όχι μόνο δεν μολύνουν, αλλά ευνοούν τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, επειδή επιλύεται ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας: η μεταβλητότητα της ζήτησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρόβλημα είναι πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας. Αποτέλεσμα; Τεράστιες ποσότητες ενέργειας κυριολεκτικά χάνονται αναξιοποίητες, επειδή απλά η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, επειδή η παραγωγή έχει χρονικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα ο ήλιος εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άρα αν η ζήτηση είναι χαμηλή τις ώρες που η παραγωγή κορυφώνεται, η πλεονάζουσα ενέργεια χάνεται.

Εξαιτίας του Bitcoin, όμως, μπορούν πλέον να διοχετεύσουν αυτή την πλεονάζουσα ενέργεια προς τα εκεί, κάνοντας mining. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται βιώσιμες κάποιες από τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας που διαφορετικά θα έκλειναν ως ασύμφορες ή θα υπολειτουργούσαν. Κι όχι μόνο αυτό. Δίνεται το κίνητρο να λειτουργήσουν παραπάνω μονάδες, επειδή το δίκτυο του Bitcoin τις υποστηρίζει οικονομικά. Καθίστανται κερδοφόρες με μικρότερο ρίσκο, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις που μπορούν πλέον να διοχετευτούν αλλού, όπως για παράδειγμα στα συστήματα υγείας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την υδροηλεκτρική ενέργεια, την οποία και προτιμά η πλειονότητα των miners.

Το σημερινό φορολογικό καθεστώς

Ας γυρίσουμε όμως στη φορολογία. Σύμφωνα με την έρευνα του φοροτεχνικού κ. Φίλιππου Κορφιάτη, παρότι δεν υπάρχει έως τώρα στην ελληνική φορολογική νομοθεσία συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς που να αφορά στα κέρδη από υπεραξία πώλησης κρυπτονομισμάτων, αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για να μη δηλωθούν. Θεωρείται αδίκημα αν κάποιος δεν δηλώσει τα κέρδη του και δεν φορολογηθεί.

Ελλείψει ρητών νομοθετικών διατάξεων, θεωρείται ότι τα εισοδήματα, είτε από επενδύσεις είτε από mining, θεωρούνται κέρδη από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και φορολογούνται με συντελεστή 15%. Τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται και σε εισφορά αλληλεγγύης. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ένας συντελεστής 15% δεν είναι αποτρεπτικός όσον αφορά στην παραμονή σου στη χώρα. Ποιος μας λέει όμως ότι αύριο η κυβέρνηση δεν θα τον αυξήσει σε 50% ή 80%; Μήπως όσοι έχουν μεγάλα ποσά σε κρυπτονομίσματα χρειάζονται κάποιο Plan B;

Η εταιρεία Plan B

Μια αμερικανική εταιρεία με το όνομα Plan B Passport, που διευθύνει η 26χρονη ρωσικής καταγωγής Katie Ananina, εδώ και τρία χρόνια βοηθάει όσους έχουν πολλά χρήματα σε κρυπτονομίσματα να αποφύγουν τους φόρους. Σε αντίθεση με τη φοροδιαφυγή, στην οποία κάποιος δεν φανερώνει σκόπιμα το εισόδημά του, η φοροαποφυγή είναι απολύτως νόμιμη, αν και όπως αντιλαμβανόμαστε θεωρείται ηθικά μεμπτή.

Οι δουλειές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο για την Ananina. Από ό,τι αναφέρει η ίδια, η μόνη πηγή προβολής της δραστηριότητάς της είναι το Twitter. Δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα δολάριο για marketing. Όπως υποδηλώνει το όνομα της εταιρείας, προσφέρει ένα δεύτερο διαβατήριο σε έναν από επτά φορολογικούς παράδεισους: Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Δομίνικα, Βανουάτου, Γρενάδα, Αγία Λουκία και Πορτογαλία.

Για παράδειγμα στην Αγία Λουκία μπορεί κάποιος να αποκτήσει υπηκοότητα είτε κάνοντας μια δωρεά 100.000 δολαρίων, είτε αγοράζοντας κρατικά ομόλογα αξίας 250.000, είτε αποκτώντας ένα ακίνητο τουλάχιστον 300.000 δολαρίων. Όπως δήλωσε η Ananina στο CNBC, ο μέσος όρος που πληρώνουν οι πελάτες της κυμαίνεται από 130.000 έως 180.000 δολάρια. Η εταιρεία της χρεώνει περίπου 20.000 για την παροχή συμβουλών και για διάφορα νομικά έξοδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια διαδικασία διάρκειας ενός μηνός με αρκετή γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και ιατρικών ελέγχων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC.

Το μειονέκτημα για τους πελάτες της Plan B Passport είναι πως ο φορολογούμενος οφείλει φόρο στη χώρα που έχει υπηκοότητα, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής ή πού βρίσκονται τα κρυπτονομίσματά του. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, ακόμα και αν έχουν διπλή υπηκοότητα, υποχρεούνται να πληρώσουν φόρο στις ΗΠΑ για το εισόδημά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από τους πελάτες της σχεδιάζουν να παραιτηθούν από την υπηκοότητα των ΗΠΑ.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας Nayib Bukele δήλωσε πως οποιοσδήποτε επενδύσει 3 Bitcoin θα μπορεί να αποκτήσει άδεια παραμονής. Φυσικά εκεί δεν υπάρχει φόρος από την υπεραξία σε Bitcoin, αφού αποτελεί το επίσημο νόμισμα της χώρας και όχι κάποια χρηματιστηριακή αξία.

* Στο χθεσινό άρθρο αναφερθήκαμε σε κομπίνες που συμβαίνουν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.  Προσοχή σε άλλη μία καινούργια, που κάποια ύποπτα site εμφανίζουν πως προσφέρουν το νέο κρυπτονόμισμα της Amazon. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ούτε η Amazon έχει βγάλει κρυπτονόμισμα, ούτε η Κινεζική κυβέρνηση. Το υποτιθέμενο επίσημο νόμισμα της Κίνας είναι παλαιότερη απάτη, αλλά συνεχίζει να διακινείται. Προσοχή!

Σεμινάρια

* Τα σεμινάρια που αφορούν το Bitcoin θα συνεχιστούν ξανά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από εδώ. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v