Πόσο πιθανό είναι το Ethereum να ξεπεράσει το Bitcoin

Tα ακριβά τέλη στο Ethereum και πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που στέλνει πολλούς σε εναλλακτικά δίκτυα. Γιατί γίνεται πιο σπάνιο και πώς αλλάζει τις ισορροπίες με τη νέα αναβάθμιση. Τα νεότερα για τους περιορισμούς στο ανταλλακτήριο Binance.

Πόσο πιθανό είναι το Ethereum να ξεπεράσει το Bitcoin

Ξεκινάμε με τα νεότερα όσον αφορά στους περιορισμούς στα εμβάσματα σε ευρώ μέσω SEPA που επιβλήθηκαν στην Binance. Το ανταλλακτήριο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Ευρωπαίους πελάτες του, δέχεται χρήματα μέσω κάρτας, χωρίς χρέωση. Κανονικά όλα τα ανταλλακτήρια χρεώνουν 4-5% κάθε φορά που κάνεις κατάθεση με κάρτα. Αρκετοί το προτιμούν από την κλασική μέθοδο του εμβάσματος, επειδή μπορεί να είναι πιο ακριβή ως διαδικασία αλλά είναι πιο εύκολη και τα ευρώ εμφανίζονται άμεσα διαθέσιμα για αγορές κρυπτονομισμάτων.

Ο επικεφαλής της Binance Changpeng Zhao παραδέχτηκε χθες στο CNBC ότι δεν έχουν κάνει τα πάντα σωστά, αλλά μαθαίνουν και βελτιώνονται καθημερινά. Δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η επιχείρηση αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε ένα χώρο καινούργιο. «Η συμμόρφωση είναι ένα ταξίδι, ειδικά σε νέους τομείς όπως τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε τη δέσμευση της Binance να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές και ότι έχει λάβει πολλά μέτρα προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση των προσλήψεων και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. 

Το πρόβλημα των ακριβών τελών στο Ethereum

Όπως στο Bitcoin, έτσι και στο Ethereum, οι miners λαμβάνουν αμοιβή από το ίδιο το πρωτόκολλο, επειδή φροντίζουν για τον έλεγχο και την επικύρωση των συναλλαγών. Επιπλέον, αμείβονται και από κάθε συναλλαγή που περιλαμβάνει τέλη (gas fees). Το πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό είναι πως τα τέλη είναι υψηλά, κάνοντας κάθε συναλλαγή να κοστίζει πολύ. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Επειδή κάθε μπλοκ έχει πεπερασμένη χωρητικότητα. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι, επειδή δεν χωράνε όλες οι συναλλαγές στο μπλοκ. (Εδώ θα βρείτε τι είναι το Ethereum)

Με ποιο κριτήριο επιλέγονται; Το κόστος του «εισιτηρίου» επιβίβασης στο μπλοκ. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια αυτοματοποιημένη δημοπρασία. Όποιος πληρώσει τα περισσότερα, ανήκει στους προνομιούχους που επιλέγονται ώστε να επικυρωθεί η συναλλαγή τους. Όποιος αποκλειστεί, περιμένει κάποιο από τα επόμενα μπλοκ. Αυτό σημαίνει πως τα τέλη δεν είναι σταθερά. Για την ακρίβεια, είναι και απρόβλεπτα. Αν θες να είσαι σίγουρος πως θα συμπεριληφθεί η συναλλαγή σου, ειδικά σε περιόδους μεγάλης συμφόρησης του δικτύου, θα πρέπει να πληρώσεις αρκετά.

Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, που έχει στείλει πολλούς σε εναλλακτικά δίκτυα που χρεώνουν λιγότερο; Με την EIP-1559 αναβάθμιση του Ethereum, η οποία συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλες βελτιώσεις στο London Hard Fork. Μια πρόταση για αναβάθμιση που μειώνει τα τέλη, πάνω στην οποία δουλεύουν οι προγραμματιστές του Ethereum για πάνω από δύο χρόνια. Η EIP-1559 εγκαταλείπει τη λογική της δημοπρασίας. Τα τέλη θα καθορίζονται αυτόματα από το δίκτυο. Οι συναλλαγές θα επιβαρύνονται με κάποια βασική χρέωση και θα επιλέγονται στη βάση της χρησιμότητας και της ζήτησης.

Με άλλα λόγια, το δίκτυο του Ethereum θα έχει ένα στόχο χρέωσης ανά μπλοκ και τα τέλη θα αυξάνονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω, με βάση τη ζήτηση. Επειδή θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το μέγιστο και το ελάχιστο ποσό ύψους των τελών, πλέον θα είναι αρκετά προβλέψιμα. Συνεπώς, η χρήση του Ethereum είναι πιο φιλική και προσιτή στον μέσο χρήστη.

Το Ethereum γίνεται σπάνιο

Η EIP-1559 αναβάθμιση δεν είναι η μοναδική αλλαγή. Με την «αναβάθμιση του Λονδίνου» τα τέλη των συναλλασσόμενων θα «καίγονται». Ο miner θα αμείβεται μόνο από το πρωτόκολλο και όχι από τον συναλλασσόμενο, εκτός αν ο ίδιος θελήσει να του αφήσει κάποιο «φιλοδώρημα», το οποίο όμως δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Τι σημαίνει αυτό για τη συνολική κυκλοφορία του Ethereum; Ότι αρχίζει και γίνεται πιο σπάνιο. Μέχρι τώρα, ο μόνος περιορισμός που υπήρχε όσον αφορά στην παραγωγή του Ethereum ήταν ετήσιος. Όμως δεν είχε οροφή, όπως το Bitcoin. Κάθε χρόνο προστίθενται νέα νομίσματα. Με τη νέα αναβάθμιση δεν θα προστίθενται μόνο, αλλά και θα αφαιρούνται από την κυκλοφορία, επειδή θα «καίγονται» (διαγράφονται).

Με αυτό τον τρόπο, η συνολική ποσότητα όχι μόνο θα αποκτά οροφή, αλλά και θα μειώνεται! Δεν θα φτάσει ποτέ στο μηδέν, αλλά θα συρρικνώνεται η συνολική ποσότητα κατά 1% με 2% κάθε χρόνο, ανάλογα με τη χρήση του δικτύου. Από αυτό το site μπορούν όλοι να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πόσα νομίσματα θα καίγονται. 

Πότε θα γίνουν όλες αυτές οι θαυμαστές εξελίξεις; Σύμφωνα με τον πυρήνα των προγραμματιστών, αν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο πρόβλημα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έναρξη στις 4 Αυγούστου, στο μπλοκ με αριθμό 12.965.000. Ήδη την 1η Ιούλη πέρασαν στο δοκιμαστικό στάδιο με επιτυχία. Μένουν ακόμα δύο πειραματικά στάδια και μετά θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή. Βέβαια οι καθυστερήσεις είναι κάτι μάλλον συνηθισμένο στην πορεία του Ethereum, συνεπώς δεν θα εκπλαγούμε αν τελικά ενεργοποιηθούν οι αλλαγές τέλος Αυγούστου.

Όλα αυτές οι αλλαγές δεν είναι η μεγάλη αναβάθμιση που περιμένουν όλοι σε Ethereum 2, η οποία θα μετατρέψει το δίκτυο από Proof of Work σε Proof of Stake. Αποτελούν απλά μικρούς σταθμούς προς τον τελικό προορισμό. Εκεί οι βελτιώσεις θα είναι ακόμα θεαματικότερες. Γι' αυτό αρκετοί αναλυτές ισχυρίζονται πως αν πετύχει η αναβάθμιση, δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση ακόμα και τον ίδιο τον βασιλιά Bitcoin

Επικαιροποιημένα στατιστικά

Τέλος, να αναφέρουμε δύο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία που συντείνουν προς το αισιόδοξο σενάριο. Το πρώτο είναι πως η ποσότητα των Ethereum που είναι στα ανταλλακτήρια βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό ετών. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοχοί τους δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται, τουλάχιστον για την ώρα, να ρευστοποιήσουν. Εδώ να τονίσουμε πως παρόμοια εικόνα έχουμε και για το Bitcoin τις τελευταίες ημέρες.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην ποσότητα που έχει δεσμευτεί για staking, τα οποία θα απελευθερωθούν όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση στο Ethereum 2. Το δέλεαρ για να κλειδώσει κάποιος τα νομίσματά του είναι το επιτόκιο 5%-7% που λαμβάνει.

Υπάρχουν τώρα πάνω από 6 εκατομμύρια νομίσματα, η δεκαπλάσια ποσότητα νομισμάτων που είχε τεθεί ως προϋπόθεση πριν ένα εξάμηνο από το Ethereum Foundation, για να μπορεί να δουλέψει το Ethereum 2.

Μάλιστα αυτές τις ημέρες αποκαλύφθηκε πως μια «φάλαινα» κατάθεσε 258.000 Ethereum για staking, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Όσο πιο πολλά χρήματα δεσμεύονται, τόσο αυξάνει η πεποίθηση πως το εγχείρημα της μετάβασης θα στεφθεί από επιτυχία.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v