Πώς οι κεντρικές τράπεζες... κλέβουν τον χρόνο

Η αποτυχία όλων των παραδοσιακών νομισμάτων να λειτουργήσουν ως μέσον αποθήκευσης αξίας, γιατί οι κεντρικές τράπεζες κλέβουν συστηματικά τον χρόνο και η επανάσταση που φέρνει το Bitcoin.

Πώς οι κεντρικές τράπεζες... κλέβουν τον χρόνο

Ο Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη τα χρήματα τα ονόμαζε «φτερά». Το μέσο για να πετάξεις σε μια καλύτερη ζωή. Σε ένα λιγότερο λογοτεχνικό ορισμό, θα λέγαμε πως το χρήμα αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο χρόνο.

Θυσιάζουμε τον χρόνο μας για να αποκτήσουμε χρήματα, για να τα ανταλλάξουμε με τον χρόνο άλλων. Το χρήμα είναι ένα εργαλείο, μια τεχνολογία, από τότε που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος τα κοχύλια ή τον χρυσό.

Η πραγματική καινοτομία στη νομισματική ιστορία πραγματοποιήθηκε όταν οι άνθρωποι έδειξαν εμπιστοσύνη σε χρήματα που δεν είχαν σύμφυτη αξία. Δεν χρησίμευαν ως τροφή, ως ρουχισμός, ως πηγή ζέστης, αλλά ήταν ευκολότερο να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν. Το χρήμα δεν είναι μια υλική πραγματικότητα, είναι μια ψυχολογική κατασκευή, με πρώτη ύλη την εμπιστοσύνη.

Το χρήμα απελευθέρωσε εκείνους που καλλιεργούσαν ντομάτες από την ανάγκη να ψάχνουν για τσαγκάρηδες που τους αρέσουν οι ντομάτες. Γιατί; Επειδή όλοι πάντα θέλουν χρήματα. Αυτή είναι ίσως η πιο βασική ιδιότητά τους. Όλοι επιθυμούν να τα αποκτήσουν επειδή τα θέλουν και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να ανταλλάξεις χρήματα με οτιδήποτε θέλεις ή χρειάζεσαι.

Το χρήμα ως διαφύλαξη αξίας

Το χρήμα εκτός από τεχνολογία, είναι και αγαθό. Αυτό που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αγαθά είναι ότι δεν το θέλουμε για αυτό που είναι, αλλά για αυτό που αντιπροσωπεύει. Στην πραγματικότητα, δεν θέλουμε χρωματιστά χαρτάκια, αλλά την αγοραστική δύναμη που συνεπάγεται η κατοχή των χαρτονομισμάτων. Αυτά που μπορούμε να αποκτήσουμε με αυτά, όπως ένα αυτοκίνητο, διαμονή σε ξενοδοχείο, ένα πιάτο φαγητό. Αυτό που επιθυμούμε δεν είναι το χρήμα, είναι η δυνατότητα να αγοράζουμε πράγματα στο μέλλον.

Τα ιδανικά είδη χρημάτων δεν επιτρέπουν απλώς στους ανθρώπους να πραγματοποιούν εύκολα ανταλλαγές, αλλά και να αποθηκεύουν πλούτο. Να τον έχουν διαθέσιμο να ξοδευτεί αργότερα, χωρίς να έχει διαβρωθεί η αξία του. Να μας δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσουμε πράγματα ίδιας αξίας στο μέλλον. Να τα μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας ή να τα έχουμε διαθέσιμα για τις δύσκολες ημέρες.

Τα κρατικά νομίσματα έχουν αποτύχει σε αυτό τον σκοπό. Το πιο επιτυχημένο νόμισμα θεωρείται ότι είναι η βρετανική λίρα. Το μοναδικό που έχει επιβιώσει επί 370 χρόνια. Όταν ιδρύθηκε, ήταν ισοδύναμη με μια λίβρα (pound) ασήμι. Σήμερα, για να αγοράσεις την ίδια ποσότητα ασημιού, χρειάζεσαι 270 στερλίνες. Τι άλλαξε από τότε; Οι χημικές ιδιότητες, το βάρος, τα χαρακτηριστικά του ασημιού; Σίγουρα όχι. Η στερλίνα είναι αυτή που έχει χάσει πάνω από το 99% της αξίας της, σε σύγκριση με το ασήμι. Πόσο μάλλον αν τη συγκρίνουμε με τον χρυσό.

Ακόμα πιο απογοητευτικά αποτελέσματα έχουμε όταν εξετάζουμε λιγότερο επιτυχημένα νομίσματα. Όλα, μα όλα, έχουν αποτύχει στο να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για έναν κανόνα χωρίς εξαίρεση.

Ο παράγοντας του χρόνου

Ο χρόνος κυλά εξίσου για πλούσιους και φτωχούς. Όλοι έχουμε τον ίδιο, άσχετα αν τον αξιοποιούμε διαφορετικά. Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό μας στοιχείο. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί, να αντιστραφεί ή να σταματήσει. Αν δουλεύεις όλη μέρα για να αποκτήσεις χρήμα του οποίου η αγοραστική αξία διαβρώνεται, τότε σου κλέβουν τον χρόνο σου. Δουλεύεις 10 ώρες και όταν αποφασίσεις μετά από ένα χρόνο να εξαργυρώσεις αυτό τον χρόνο, με οδύνη διαπιστώνεις πως είναι λιγότερος. Ίσως πολύ λιγότερος.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην αδιαφάνεια των κανόνων που διέπουν την ύπαρξη των νομισμάτων. Δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα θα δημιουργηθούν. Η ποσότητα καθορίζεται από μια ομάδα ανθρώπων, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, την ιδεολογία, τη λανθασμένη ή σωστή κρίση τους. Τα δωρεάν χρήματα που εκτυπώνουν και διαμοιράζουν κατά το δοκούν έχουν συνέπειες. Επειδή ακριβώς δεν είναι δωρεάν.

Η κεντρική τράπεζα είναι ένας θεσμός συστηματικής κλοπής χρόνου που ενισχύει την ανισότητα. Αν η περιουσία σου είναι 10.000€ ή λιγότερα, δηλαδή ουσιαστικά ο ετήσιος μισθός σου, τότε το 90-100% βρίσκεται σε μετρητά. Αν έχεις περιουσιακά στοιχεία αξίας ενός εκατομμυρίου, τότε τα μετρητά είναι το πολύ 10-20%. Σε καμία περίπτωση 90-100%. Συνεπώς ο ένας έχει ένα περιουσιακό στοιχείο που εσκεμμένα υποτιμάται, ενώ του πιο εύπορου το μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου του εσκεμμένα ανατιμάται. Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη αδικία.

Παραδίδοντας την κυριαρχία μας σε ιδρύματα όπως οι τράπεζες, παραχωρούμε συνειδητό έλεγχο στις περισσότερες πτυχές της ζωής μας. Τα κρατικά νομίσματα που εκδίδονται χωρίς αντίκρισμα είναι ένα πολιτικό εργαλείο που διευκολύνει το θεσμοθετημένο σύστημα κλοπής χρόνου. Το φαινόμενο το συναντάμε σε όλα τα αξιοσέβαστα επαγγέλματα, όπως της ιατρικής. Μια εγχείριση δεν είναι ποτέ άχρηστη. Μπορεί να μην ωφελήσει τον εγχειριζόμενο, αλλά ωφελεί πάντα τον χειρουργό.

Όπως είπαμε, τα χρήματα αντιπροσωπεύουν χρόνο. Όποιος τα εκδίδει και τα διαμοιράζει, κυβερνάει τον ανθρώπινο χρόνο. Κανείς, όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις του, δεν πρέπει να διαθέτει τόση δύναμη. Ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος για να αντισταθεί στην κατάχρηση. Γι' αυτό, ενστικτωδώς ο άνθρωπος πάντοτε προσπαθούσε να κατευθύνει τον πλούτο του σε όσο το δυνατόν πιο «σκληρό» χρήμα. Πάντοτε υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ χρημάτων, με το αποτέλεσμα να είναι γνωστό σε βάθος χρόνου. Τα πιο σκληρά χρήματα, εκείνα που διαβρώνονται όσο γίνεται λιγότερο, αυτά επικρατούν.

Η διέξοδος του Bitcoin

Τι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην αυθαιρεσία της εξουσίας; Ένα ευρέως αποδεκτό Bitcoin. Γιατί το Bitcoin; Επειδή συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που δεν έχουν υπάρξει μαζεμένα σε κανένα νομισματικό σύστημα στο παρελθόν. Όπως το ότι ο ρυθμός δημιουργίας των νέων νομισμάτων δεν καθορίζεται από ανθρώπους. Είναι προαποφασισμένος, δημόσιος, διαφανής, προασπίζεται τη σπανιότητα. Πρόκειται για ένα ουδέτερο και τεχνολογικά ανώτερο νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων.

Με τον ίδιο τρόπο που οι αποκαλύψεις του Γαλιλαίου για τα ουράνια σώματα διάβρωσαν την πολιτική επιρροή της εκκλησίας με την πάροδο του χρόνου, το Bitcoin εξαλείφει τον πολιτικό έλεγχο στα χρήματα, επειδή πρόκειται για μια ανακάλυψη της απόλυτης σπανιότητας, που βρίσκεται υπεράνω των ανθρώπινων αδυναμιών.

Το Bitcoin δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα κρατικά νομίσματα, αλλά να λειτουργεί παράλληλα. Έχοντας ως αντίπαλο δέος ένα ισχυρό Bitcoin, δεν θα μπορεί καμία κεντρική τράπεζα να διαβρώνει την αγοραστική αξία του νομίσματος, τυπώνοντας αυθαίρετα. Δεν θα μπορεί να το υποτιμάει μια κυβέρνηση με την πρώτη ευκαιρία, ως εύκολη λύση για να ανακτήσει η οικονομία την ανταγωνιστικότητά της.

Δεν θα μπορεί κανείς εύκολα να επιβάλλει capital controls ή να προβαίνει σε κουρέματα καταθέσεων, θυσιάζοντας τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων, για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα. Κατέχοντας Bitcoin δεν μπορεί καμία εξουσία να δημεύει τον πλούτο των απλών ανθρώπων.

Η προάσπιση της ελευθερίας

Γνωρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν εναλλακτική να μετατρέψουν τα χρήματά τους, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να σκύψουν στα προβλήματα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Να θέσουν σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, που να προωθεί στην καινοτομία.

Το Bitcoin είναι αμερόληπτο και δίκαιο στον διαμοιρασμό του πλούτου. Δεν ευνοεί όποιον έχει τα περισσότερα χρήματα ή διαθέτει τις καλύτερες διασυνδέσεις. Ανταμείβει τους πιο διορατικούς. Εκείνους που θα επιδείξουν σωστή κρίση, επάρκεια στις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και αποφασιστικότητα να ενεργήσουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Bitcoin κερδίζει έδαφος. Σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνονται τη σημασία να κατέχουν ένα περιουσιακό στοιχείο που να μη βρίσκεται υπό τον έλεγχο οποιασδήποτε κυβέρνησης. Το Bitcoin είναι το ειρηνικό μας όπλο άμυνας έναντι στις κεντρικές τράπεζες. Έναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας που έχει τη νομιμοποίηση να μας κλέβει τον χρόνο. Οι άνθρωποι είναι πιο ελεύθεροι όταν διαθέτουν εναλλακτική, ακόμα και αν δεν ενδιαφέρονται να τη χρησιμοποιήσουν.

Τι κοινό έχουν οι πιστοί στον χριστιανισμό, στον βουδισμό, στον σοσιαλισμό, στον καπιταλισμό; Πιστεύουν σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους, προς όφελος της ανθρωπότητας, για αυτό είναι περήφανοι. Αυτό το ανώτερο κίνητρο τους μετατρέπει σε πιστούς.

Για αυτό παρά το ότι το Bitcoin τα βάζει με τόσο ισχυρά συμφέροντα -τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε-, δεν είναι εύκολο να τιθασευτεί. Πέρα από την αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του, που αποτελεί ασπίδα προστασίας, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που θα θελήσουν να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματά τους. Την ελευθερία της οικογενείας τους, της κοινωνίας που ζουν.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v