Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι… κέρδισε από την πτώση η αγορά των crypto

Εξαϋλώθηκε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ από την αγορά των crypto κατά τη διάρκεια της πτώσης. Σε τι κέρδος ή ζημιά άλλαξαν χέρια 1,2 εκατομμύρια Βitcoin. Η μεταβλητότητα, οι αντοχές που έδειξε το σύστημα και οι συγκρίσεις.

Τι… κέρδισε από την πτώση η αγορά των crypto

Τα χρήματα που χάθηκαν στην πρόσφατη διόρθωση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι συγκλονιστικά. Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο, σχεδόν η μισή χρηματιστηριακή αξία των νομισμάτων, εξαϋλώθηκε.

Πρόκειται για ρεκόρ απωλειών, όπως φαίνεται με ιδιαίτερα εμφανή τρόπο από το παρακάτω διάγραμμα.

Σχεδόν 1.200.000 Bitcoin άλλαξαν χέρια, με τους κατόχους τους να τα πουλάνε 5 μέχρι 25% χαμηλότερα από την τιμή που τα απέκτησαν, ενώ 120.000 πωλήθηκαν με ζημιά πάνω από 25% την περασμένη εβδομάδα. Νομίσματα που είχαν αγοραστεί 4 με 13 εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με την Chainalysis. Ως απόλυτος αριθμός σε Bitcoin ήταν μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό που άλλαξαν χέρια τα τέλη του 2017 ή τα μέσα Μαρτίου του 2020. Ωστόσο ήταν η χειρότερη εβδομάδα όλων των εποχών, αν ο υπολογισμός γίνει σε δολάρια.

Το σύστημα αποδείχτηκε ανθεκτικό

Τόσο σφοδρή υποχώρηση δεν μπορεί να μην προκάλεσε ζημιά. Κι όμως. Όσον αφορά στο οικοσύστημα των crypto, η απάντηση είναι ένα εμφατικό «όχι». Καμία εταιρεία δεν κήρυξε πτώχευση, έτσι ώστε να αναγκαστεί να επέμβει οποιαδήποτε Κεντρική Τράπεζα ή κάποια κυβέρνηση να τη διασώσει με χρήματα των φορολογουμένων. Κανένα stablecoin δεν έμεινε εκτεθειμένο, έτσι ώστε να ζητήσει κάποιος τα χρήματά του και να μην υπάρχουν. Κανένα από τα DeFi πρωτόκολλα που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ανέστειλε την λειτουργία του από τη μείωση της αξίας των ενυπόθηκων δανείων. Κάτι που φανερώνει την ιδιοφυή αρχιτεκτονική με την οποία είναι σχεδιασμένα.

Το ισχυρότερο υπολογιστικό δίκτυο στον κόσμο συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Μπορεί η τιμή του Bitcoin να έπεσε σχεδόν στο μισό μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αλλά οι συναλλαγές εξακολουθούσαν να διεξάγονται ανεμπόδιστα. Οι εξορύκτες, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, επικυρώνουν τις συναλλαγές παράγοντας το ένα μπλοκ μετά το άλλο, το δίκτυο παρέχει την αμοιβή τους χωρίς διακοπή, κανείς δεν αμφισβητεί πως το halving θα πραγματοποιηθεί κανονικά, τα nodes συνεχίζουν τον ρόλο τους, εξασφαλίζοντας απόλυτη αξιοπιστία στο σύστημα.

Με άλλα λόγια, έχουμε ένα νέο χρηματοοικονομικό σύστημα, με μηδενικό συστημικό κίνδυνο για την οικονομία, που δεν λυγίζει στις δοκιμασίες. Όπου η ιδιοκτησία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη. Ένα νομισματικό σύστημα του οποίου τυχόν απώλειες δεν απαιτείται να καλυφθούν από τους φορολογούμενους. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε η παραμικρή ρωγμή αλλά συνέχισε να αναπτύσσεται ακόμα και μέσα σε αυτή την πτώση.

Η σύγκριση

Αν επιχειρήσουμε να προβούμε σε σύγκριση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μας πιάσει κατάθλιψη. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν σημειώνονται κρίσεις στο χρηματιστήριο. Τις παράπλευρες απώλειες που συνεπάγονται για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα και τη διάβρωση της αξίας των ενυπόθηκων δανείων. Ότι αναγκάζονται να επέμβουν οι αρχές στηρίζοντας τα τραπεζικά ιδρύματα με περιορισμένη ή ακόμα και απεριόριστη ποσότητα χρημάτων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν.

«Whatever it takes», όπως είχε πει ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi το 2012. Κάτι που αντανακλά τις προθέσεις όλων των Κεντρικών Τραπεζών όλου του κόσμου, σε όλες τις έκτακτες συνθήκες. Μόνο που παραλείπουν να αναφέρουν πως τέτοιου τύπου διασώσεις συνοδεύονται από ένα δυσβάστακτο κόστος, το οποίο επίσης όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιον επιβαρύνει τελικά.

Ποιος είναι ο λόγος που είναι τόσο ανθεκτικό το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα των crypto; Επειδή πέρα από την ιδιοφυή αρχιτεκτονική του συστήματος που έχει δομηθεί, στηρίζεται στις γερές βάσεις του Bitcoin. Το Bitcoin, όπως και ο χρυσός, είναι περιουσιακά στοιχεία με εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Σπανιότητα. Δεν δημιουργούνται κατά το δοκούν, με μια πολιτική απόφαση. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση. Τα κρατικά νομίσματα έχουν ως πρώτη ύλη το χρέος.

Για αυτό το Bitcoin είναι το μοναδικό νομισματικό σύστημα που αυτορυθμίζεται. Μπορεί να μειωθεί κατά 50% σε μία ημέρα και για να σταθεροποιηθεί, δεν χρειάζεται κρατική παρέμβαση ή πόρους που θα στερηθούν οι πολίτες. Να γιατί η πρόσφατη υποχώρηση δημιουργεί ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στους υποστηρικτές του χώρου των crypto.

Οι λόγοι της μεταβλητότητας

Για μισό λεπτό. Αν είναι τόσο ανθεκτικό ως σύστημα και αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, γιατί υπόκειται σε τόσο μεγάλες διακυμάνσεις όσο αφορά την τιμή του;

Δεν είναι ένας ο λόγος αλλά αρκετοί, οι οποίοι λειτουργούν συνδυαστικά. Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει καθολικά παραδεκτό μοντέλο αποτίμησης για το Bitcoin, που υπάρχει για άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα ακίνητα. Το γεγονός αυτό αφήνει πολλές αβεβαιότητες και περιθώρια για αποκλίνουσες ερμηνείες. Οι πιθανότητες της προοπτικής επικράτησής του αυξομειώνονται ανάλογα με τις συνθήκες και την υποκειμενική οπτική. Αν τελικά επιτύχει καθολική αποδοχή ως ένα ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις χρήμα, όπως δηλαδή λειτουργεί ο χρυσός επί αιώνες, θα οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις. Αν όχι, ίσως υπάρξουν οδυνηρές απώλειες.

Δεύτερον, πρόκειται για την πιο ελεύθερη αγορά που υπάρχει. Οι επενδυτές γνωρίζουν πως δεν μπορούν να υπολογίζουν σε καμία κρατική επέμβαση που να τους προστατεύει ή «προστατεύει». Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πακέτο στήριξης της αγοράς. Καμία ενέργεια ή έστω δήλωση από Κεντρικές Τράπεζες, κυβερνήσεις. Κανένα όριο στην ημερήσια διακύμανση (limit up ή limit down) δεν πρόκειται να σταματήσει την πτώση ή την άνοδο.

Αν συμβεί κάτι έκτακτο και δυσάρεστο, καμία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κανένα κυβερνητικό ή ανώτερο τραπεζικό στέλεχος δεν πρόκειται ποτέ να επέμβει για να διακόψει τη συνεδρίαση. Να την ξεκινήσει μετά από ημέρες, όπως έγινε στις ΗΠΑ όταν έπεσαν τα αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους ή μετά από μήνες, όπως έγινε στην Ελλάδα μετά την επιβολή των capital controls. Αυτή είναι η δομή της αγοράς των crypto και γι' αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της όσοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά σε αυτό τον χώρο.

Το τρίτο είναι η ανεπτυγμένη αγορά των παραγώγων. Η μεγάλη μόχλευση, κυρίως από Ασιάτες traders, οδήγησε σε ρευστοποίηση θέσεων στην πρόσφατη πτώση και άρα στην αυτοτροφοδότησή της. Ενδεικτικό είναι πως σε ορισμένα ανταλλακτήρια της Ασίας, το Ethereum -το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση και σημασία κρυπτονόμισμα- σημείωσε πτώση 40% μέσα σε μία ημέρα. Αυτό το ποσοστό θα προκαλούσε πανικό σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο. Θα είχε εγγραφεί στα βιβλία οικονομικών ως το πιο τρομακτικό γεγονός όλων των εποχών. Όμως δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Πολύ πριν θα έχουν επέμβει οι αρχές, «κατεβάζοντας τον διακόπτη» της συνεδρίασης ή διοχετεύοντας όσα δισεκατομμύρια κριθούν απαραίτητα.

Ένας τέταρτος λόγος είναι πως είναι δύσκολο να προβείς σε διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, όταν αυτό περιλαμβάνει μόνο κρυπτονομίσματα. Ειδικά σε στιγμές έντονης υποχώρησηςο, κινούνται με συγχρονισμό βορειοκορεατικού στρατιωτικού αγήματος. Και στο ανεπτυγμένο αμερικανικό χρηματιστήριο εμφανίζεται το φαινόμενο της ομαδικής υποχώρησης, αλλά εκεί υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις μεταξύ των μετοχικών κλάδων.

Στην κίνηση των μετοχών παίζουν ρόλο τα αίτια της διαμόρφωσης του δυσμενούς κλίματος. Αν για παράδειγμα ανέβει απότομα το πετρέλαιο, πλήττονται οι χημικές βιομηχανίες και όποιοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο ως πρώτη ύλη ή έχουν σημαντικά έξοδα μετακινήσεων. Ωστόσο οι πετρελαϊκές θα είναι ευνοημένες. Αντίθετα στα crypto δεν έχουμε κάποια κλαδική διαφοροποίηση αξιοσημείωτη.

Η μάχη των ETFs

Μπορεί βραχυπρόθεσμα να μη γνωρίζουμε προς τα πού θα κινηθεί η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς των crypto, όμως η αυτοπεποίθηση των υποστηρικτών πηγάζει και από τις ευνοϊκές προοπτικές. Βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία του Bloomberg, η οποία βασίζεται στα στοιχεία της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την άδεια ενός ETF που σχετίζονται με το Bitcoin. (Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή).

Κάποιες από αυτές τις αιτήσεις έχουν υποβληθεί από χρηματοοικονομικούς κολοσσούς, με χρήμα, τεχνογνωσία, διασυνδέσεις. Πιστεύει στα αλήθεια κανείς πως κάποιο από όλα αυτά δεν θα εγκριθεί; Πως όλοι αυτοί έκαναν τόσα έξοδα, διέθεσαν τόσους πόρους να προετοιμαστούν, γνωρίζοντας πως η μάχη είναι εκ των προτέρων χαμένη;

Γεγονός είναι πως υπήρξαν και στο παρελθόν αιτήσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου επενδυτικού σχήματος, αν και όχι σε τόση ένταση, αλλά αντιμετώπισαν τη σθεναρή άρνηση της SEC. Όμως τώρα έχουν αλλάξει πολλά. Κατ' αρχάς ο νέος Πρόεδρος της SEC. Στο τιμόνι πλέον βρίσκεται o Gary Gensler, που γνωρίζει πολύ καλά το Bitcoin και την τεχνολογία πίσω από αυτό. Μέχρι και μαθήματα έκανε για το blockchain στο MIT. Κυρίως όμως η πίεση προέρχεται από άλλες χώρες. Οι υπόλοιποι δεν κάθονται να περιμένουν τους Αμερικανούς. Ήδη προσθέτουν παρόμοιους τίτλους στα χρηματιστήριά τους.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, η έγκριση από πλευράς SEC δεν είναι θέμα του «αν» αλλά του «πότε». Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα τους λόγους που η έγκριση ενός ETF για crypto θα αποτελέσει «game changer» γεγονός. Θα μπορεί να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα ακόμα και ο αδαής πολύ εύκολα, χωρίς να απαιτείται να αγοράζει ή να κρατάει ο ίδιος τα νομίσματά του. Συνεπώς θα προσθέσει ρευστότητα στο σύστημα καθώς θα προσέλθουν πολλοί που μέχρι τώρα διστάζουν ή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή να ανοίξουν κωδικό σε κάποιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα συμβάλει στη νομιμοποίησή του στα μάτια όλων, αλλά θα αποτελέσει και παράγοντα σταθερότητας της τιμής.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v