Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτει έκθεση της Goldman Sachs για τα crypto

Τι λέει ο διεθνής οίκος στους πελάτες του για το αν τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται κατάλληλη επένδυση για θεσμικούς. Τι δείχνει η σύγκριση του Bitcoin με τον χρυσό. Το επικείμενο δημοσιονομικό «hangover» και η εναλλακτική.

Τι αποκαλύπτει έκθεση της Goldman Sachs για τα crypto

Η Goldman Sachs μοίρασε μια μελέτη 41 σελίδων στους πελάτες της για τα crypto, στην οποία παρατίθενται γνώμες μιας δωδεκάδας γνωστών ειδικών, με το ερώτημα αν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων κατάλληλη για θεσμικούς. Από ό,τι αναφέρει στον πρόλογο η Allison Nathan, υπεύθυνη σύνταξης της έρευνας, το ενδιαφέρον από αξιόπιστους επενδυτές έχει αυξηθεί -συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Goldman Sachs.

Το αξιοσημείωτο ήταν πως όσοι δημοσίευσαν τις απόψεις τους ήταν καθαρά θετικοί ή έστω θετικοί υπό προϋποθέσεις προς τα crypto, εκτός από τον Ρουμπίνι. Άραγε δεν βρήκαν πρόθυμους επικριτές να μιλήσουν ή λαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο έμμεσα σαφή θέση; Το σίγουρο είναι πως η τωρινή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθαρά εχθρική προς τα crypto παρουσίαση προς τους πελάτες τους, που είχαν προβεί πριν μόλις ένα χρόνο, όπου είχαν χαρακτηρίσει τα crypto «Not an asset class»

Από όλες τις αναλύσεις, ελάχιστα μάθαμε που δεν γνωρίζαμε ή που δεν έχουμε παρουσιάσει από το Εuro2day.gr. Η παρουσίαση που προσέφερε μια διαφορετική οπτική ήταν αυτή του Zach Pandl, αναλυτή αγορών της Goldman Sachs, ο οποίος επιχείρησε να κάνει τη σύγκριση χρυσού και Bitcoin. Ίσως την πιο τίμια και ενδιαφέρουσα που έχουμε διαβάσει γύρω από αυτό το ζήτημα, από τη μακροοικονομική σκοπιά.

Ο Pandl θεωρεί πως αν και το Bitcoin απολαμβάνει πλέον ευρύτερη αποδοχή ακόμα και από θεσμικούς, πολλοί επενδυτές δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να έχει οποιαδήποτε αξία, πόσο μάλλον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι' αυτό αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ως μια κλασική κερδοσκοπική μανία ή «φούσκα».

Ωστόσο, όπως εξηγεί, το Bitcoin είναι ένα μέσο που αρχίζει να εξυπηρετεί τις λειτουργίες χρήματος -κυρίως ως «αποθήκευση αξίας». Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό, εφόσον απολαμβάνει ευρείας κοινωνικής συναίνεσης, με το Bitcoin να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτό τον δρόμο.

Η ανάγκη για μέσα διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε το Βitcoin, είναι να ξεκινήσετε με τον χρυσό. Ο χρυσός, σε αντίθεση με τα συμβατικά μέσα χρήματος, δεν εκδίδεται από μια κυβέρνηση και δεν εκφράζει συναλλαγές σε αγαθά ή περιουσιακά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, ο χρυσός χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση για δυσμενείς καταστάσεις. Όποτε οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια των συμβατικών περιουσιακών στοιχείων ή των χρημάτων τους (π.χ. λόγω του κινδύνου πληθωρισμού ή της κατάσχεσης).

Στις αγορές συναλλάγματος, ο χρυσός συμπεριφέρεται ως «αντίστροφο νόμισμα». Η τιμή του τείνει να υποχωρεί, όταν τα θεμελιώδη δεδομένα των μεγάλων νομισμάτων βελτιώνονται και τείνει να αυξάνεται, όταν χειροτερεύουν οι νομισματικές συνθήκες.

Επειδή ο χρυσός έχει το χαρακτηριστικό της σχεδόν σταθερής προσφοράς, η ονομαστική του αξία τείνει να αυξάνεται ανάλογα με τον ρυθμό πληθωρισμού. Αυτή η ιδιότητα επιτρέπει στον χρυσό να παίξει ένα πολύ χρήσιμο ρόλο όσον αφορά στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων.

Το χρήμα, όπως η γλώσσα, είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα. Εννοιολογικά βρίσκεται πιο κοντά προς μια αφηρημένη έννοια παρά σε ένα απτό αντικείμενο. Το χρήμα είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει το εμπόριο, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που μια γλώσσα είναι εργαλείο που διευκολύνει άλλες πτυχές της ζωής μας. Είναι χρήσιμο για μια κοινωνία να έχει ένα είδος χρημάτων που δεν εκδίδονται από μια κυρίαρχη κυβέρνηση. Σε όλη την ιστορία, μια ποικιλία αντικειμένων λειτουργούσαν ως χρήμα. Το ποια μορφή είχαν, εξαρτιόταν από τις ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας και του τόπου.

Ο χρυσός θεωρείται ως χρήμα σήμερα κυρίως λόγω της μακροχρόνιας παράδοσής του κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Όχι επειδή αποτελεί το καλύτερο δυνατό μέσο για την αποθήκευση αξίας και επειδή καλύπτει τις ανάγκες έκφρασης της αξίας της κοινωνίας.

Η επίσημη σύνδεση μεταξύ του δολαρίου και της τιμής του χρυσού διακόπηκε πριν από 50 χρόνια, όταν ο πρόεδρος Νίξον απελευθέρωσε τις ΗΠΑ από τη δέσμευσή τους να μετατρέπουν τα δολάρια σε χρυσό, τον Αύγουστο του 1971. Ως αποτέλεσμα, μια ολόκληρη γενιά κατόχων περιουσιακών στοιχείων έχει μεγαλώσει σε έναν κόσμο χωρίς στενή σύνδεση μεταξύ χρυσού και χρήματος. Έτσι, όταν υπάρξει η ανάγκη για ένα αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο αξίας, γιατί να μην μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο;

Η σημασία του χρυσού στην ψηφιακή εποχή

Εδώ μπαίνει το Bitcoin. Οποιοδήποτε εναλλακτικό μέσο θα πρέπει να είναι ασφαλές, ιδιωτικό, να έχει σταθερό ή σχεδόν σταθερό ρυθμό παραγωγής και να είναι εύκολα μεταβιβάσιμο, ιδανικά εκτός του παραδοσιακού συστήματος πληρωμών. Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου σημαντικό μέρος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του εμπορίου λαμβάνει χώρα διαδικτυακά (ειδικά μεταξύ νεότερων ατόμων), μπορεί επίσης να απαιτείται να είναι ψηφιακό. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να έχει τη δυνατότητα ευρείας κοινωνικής υιοθεσίας -οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήμα, αρκεί να διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Συνεπώς το Bitcoin είναι ένα εύλογο εναλλακτικό μέσο διαφύλαξης αξίας έναντι του χρυσού και, προς το παρόν, ο καλύτερος υποψήφιος μεταξύ των κρυπτονομισμάτων με παρόμοια δομή, λόγω της ευρύτερης κοινωνικής υιοθέτησής του.

Από την άλλη, ένα μέσο διαφύλαξης αξίας τόσο ασταθές όσο το Βitcoin δεν είναι πολύ χρήσιμο. Ωστόσο τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στα σπάργανα. Είναι καλύτερα να σκεφτείτε ότι οι σημερινές τιμές αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα ότι το Βitcoin ή κάποιο άλλο θα μπορούσε να επιτύχει μεγαλύτερη υιοθέτηση στο μέλλον, οπότε η τιμή θα ήταν εξαιρετικά υψηλότερη. Επομένως, ακόμα και μικρές αλλαγές σε αυτές τις πιθανότητες είναι ικανές να προκαλέσουν την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών που παρατηρούμε σήμερα. Οι υποστηρικτές του Bitcoin εικάζουν ότι τελικά θα επιτύχει σχεδόν καθολική αποδοχή ως μη κυβερνητικό χρήμα, κάτι που συνεχώς θα οδηγεί σε υψηλές αποδόσεις (και υψηλή μεταβλητότητα) μέχρι να το επιτύχει.

Σύμφωνα με τον Zach Pandl, οι σημερινές τιμές του Bitcoin αντικατοπτρίζουν τη δυνατότητα ότι τα crypto θα μπορούσαν να επιτύχουν μεγαλύτερη υιοθέτηση στο μέλλον.

Το Bitcoin ως μακροοικονομικό περιουσιακό στοιχείο

Ο χρυσός είναι ένα εμπόρευμα που λειτουργεί και ως χρήμα, για αυτό και συμπεριφέρεται ως νόμισμα. Το Bitcoin είναι ακριβώς το ίδιο, παρόλο που είναι ψηφιακό εμπόρευμα, δημιουργημένο μέσω κρυπτογραφίας. Όχι κάποιο φυσικό υλικό που βρέθηκε στον φλοιό της Γης. Από επενδυτικής σκοπιάς, η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο περιουσιακών στοιχείων είναι ότι το Βitcoin διέρχεται μια μοναδική φάση κοινωνικής υιοθέτησης. Αυτό σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να επιτύχει, αλλά και να αποτύχει. Όταν η δυναμική της κοινωνικής αποδοχής αυξάνεται, προσφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τον χρυσό. Όταν μειώνεται (π.χ. λόγω δυσμενών κανονιστικών ρυθμίσεων), το Bitcoin πιθανότατα θα προσφέρει μικρότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τον χρυσό. Εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την αποτίμηση, οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Πέρα από τα τεχνολογικά ζητήματα, οι τρέχουσες μακροοικονομικές προοπτικές φαντάζουν ευνοϊκές για περιουσιακά στοιχεία με την ιδιότητα της διαφύλαξης αξίας, είτε φυσικά είτε ψηφιακά. Η Federal Reserve έχει υιοθετήσει ένα ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο για την αγορά εργασίας, για μια «ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς» πλήρη απασχόληση, και στέκεται πιο ανεκτική όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι οι πραγματικές αποδόσεις των μετρητών θα παραμείνουν αρνητικές σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες για τα επόμενα χρόνια.

Με τις μετοχές να βρίσκονται σε επίπεδα φούσκας και τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν να παλέψουν με το δημοσιονομικό «hangover» από τις συνέπειες της πανδημίας, οι επενδυτές θα αναζητούν εναλλακτικές πηγές πραγματικών αποδόσεων. Συνεπώς η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που προστατεύουν την αγοραστική δύναμη σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα παραμείνει υψηλή.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη  διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v