Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέθηκε το φάρμακο για τον πληθωρισμό

Πώς σχεδιάζεται να φορτωθούν οι φορολογούμενοι το κόστος των πακέτων διάσωσης και της εκτύπωσης χρήματος. Τι δεν μπορούν να ελέγξουν οι κεντρικές τράπεζες. Κρίσιμα tips από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Βρέθηκε το φάρμακο για τον πληθωρισμό

Εδώ και δύο μήνες η FED σταμάτησε να ενημερώνει για τον δείκτη Μ2*. Συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ποσότητα δολαρίων που έχουν πρόσφατα διαχυθεί στο σύστημα, αλλά με βάση τα τελευταία δεδομένα, ήταν πολύ μεγάλη. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε 27%. Παρ' όλα αυτά πληθωρισμός, τουλάχιστον επίσημα, δεν έχει εμφανιστεί. Τι στο καλό συμβαίνει;

Η μέχρι τώρα απουσία πληθωριστικών πιέσεων από την εκτεταμένη δημιουργία νέου χρήματος αποδίδεται σε κυρίως δύο λόγους:

α) Στην αυξημένη παραγωγικότητα που έχει προέλθει από τις τεχνολογικές βελτιώσεις. Η βιομηχανική υποδομή λειτουργεί κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Αν υπάρξει παραπάνω ζήτηση, μπορεί να παραχθούν άμεσα. Η τεχνολογία είναι εγγενώς αποπληθωριστική. Με λιγότερη προσπάθεια, λιγότερες εργατοώρες, παράγονται περισσότερα. Συνεπώς τα αγαθά φτηναίνουν καθώς κοστίζουν λιγότερο.

β) Στην περιορισμένη κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί ιστορικά. Η ανασφάλεια που νιώθει ο κόσμος λόγω της πανδημίας για την επόμενη ημέρα, μαζί με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, έχει οδηγήσει πολλά από τα χρήματα που προηγουμένως κυκλοφορούσαν στην αγορά δημιουργώντας αξία, να λιμνάζουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ένα χαρτονόμισμα μπορεί να γράφει 10 δολάρια, αλλά αν αλλάξει 5 φορές χέρια σε μια ημέρα, οι συναλλαγές που πραγματοποίησε αξίζουν 50 δολάρια (10$ Χ 5 φορές). Αυτή είναι μια από τις ιδιότητες του χρήματος που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αγαθά. Μια μακαρονάδα στο εστιατόριο μπορείς να τη φας μόνο μία φορά, όμως τα 10 δολάρια που θα δώσεις θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε διαφορετικούς προορισμούς. Αν όμως είχε μείνει αποθηκευμένο σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, η συμμετοχή του στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι μηδαμινή.

Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν κυρίαρχο έλεγχο στην ποσότητα του χρήματος, αλλά πολύ μικρότερο στην ταχύτητα, επειδή εκείνη εξαρτάται κυρίως από την ψυχολογία. Θεωρητικά, η κυκλοφοριακή ταχύτητα θα επανέλθει, αργά ή γρήγορα. Μόνο που τότε η ποσότητα των χρημάτων που θα κυκλοφορεί, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από της προ Covid-19 περιόδου. Τότε, όπως ισχυρίζονται πολλοί, θα πρέπει να αναμένουμε έκρηξη του πληθωρισμού.

Η λύση

Μην ανησυχείτε, όμως, η λύση βρέθηκε: οι περισσότεροι φόροι. Έχει εκφραστεί πλέον ανοικτά η επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης (εκείνης που δίνει τον τόνο στις υπόλοιπες) να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές στις Ηνωμένες Πολιτείες από 21% σε 28%.

Η επίσημη δικαιολογία είναι πως χρειάζονται περισσότερα έσοδα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής τρισεκατομμυρίων. Δεν φαίνεται όμως τόσο πειστικός αυτός ο λόγος. Η διοχέτευση ρευστότητας από την κρίση του 2008 δεν σταμάτησε ποτέ. Ξεκίνησε ως έκτακτη παρέμβαση και έχει μετατραπεί σε χρόνια εξάρτηση, έναν επικίνδυνο εθισμό. Μέχρι τώρα συνέλεγαν όλο και περισσότερα φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο, ωστόσο συνέχιζαν να ξοδεύουν ακόμα περισσότερα σχεδόν κάθε χρόνο, διευρύνοντας το έλλειμμα.

Από πού θα βρουν τα χρήματα τότε οι κυβερνήσεις, αν όχι από φόρους; Από εκεί που τα βρίσκουν μέχρι τώρα: θα τα δημιουργούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Οι κυβερνήσεις εκδίδουν ομόλογα -δηλαδή δάνεια- και αν δεν βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές να τα αγοράσουν, τα απορροφά η Κεντρική Τράπεζα. Κάπως έτσι παίζεται το «παιχνίδι» μέχρι τώρα, για αυτό και τα επιτόκια έχουν μείνει σε αφύσικα μηδενικά επίπεδα. Εξαιτίας των επεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών παγκόσμια.

Πολλοί υποψιάζονται πως άλλο είναι το πραγματικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση: Ότι αν επιβληθούν επιπλέον φόροι, θα περιοριστεί η διάθεση για κατανάλωση. Άρα αυτό θα σημαίνει μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα πληθωρισμού. Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό της εκτεταμένης εκτύπωσης χρήματος. Δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει και πολύ περισσότερο, δωρεάν χρήμα.

Για ποια ελεύθερη οικονομία μιλάμε;

Το εντυπωσιακό είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι πρέπει να επιβάλουν και στις υπόλοιπες χώρες να αυξήσουν τους φόρους τους. Και τι τους νοιάζουν τι θα κάνουν οι υπόλοιποι; Επειδή εταιρείες και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον ψηφιακό κόσμο δεν χρειάζονται πολύ για να μετακινηθούν από τη μια περιοχή στην άλλη ή ακόμα και στη μια χώρα ή στην άλλη.

Η ψηφιακή οικονομία δεν έχει τέτοιου τύπου δεσμεύσεις. Έχεις τη δυνατότητα 24 ώρες το 24ωρο να επισκεφτείς ένα e-shop που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου και να αγοράσεις τα εμπορεύματά του, από τον καναπέ του σπιτιού σου. Να επικοινωνείς και να συνάπτεις επαγγελματικές συμφωνίες μέσω Facebook με κάποιον ξένο, ακόμα και σε εχθρικό κράτος.

Η τεχνολογία απελευθέρωσε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να δουλεύουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Μπορούν να ζήσουν όπου θέλουν. Ο ψηφιακός κόσμος δεν γνωρίζει φυσικά σύνορα. Η ιδέα της απομακρυσμένης εργασίας και των ψηφιακών νομάδων δημιουργούν έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων για πολίτες και εταιρείες. Όποιο κράτος παρέχει τις καλύτερες παροχές (φόρους, υποδομές, καιρό) θα αποκτήσει πλεονέκτημα.

Από ό,τι φαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαψαν να πιστεύουν πλέον στον ανταγωνισμό. Αν και οι κακεντρεχείς ισχυρίζονται ότι πάντα τον πίστευαν μόνο εκεί που διέθεταν το πλεονέκτημα. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την αύξηση των φόρων, αλλά να φορολογούνται όλοι τουλάχιστον με ένα μεγάλο φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού ζουν.

Η διέξοδος του Bitcoin

Κάθε χώρα έχει το δικό της νόμισμα. Κάθε χώρα όμως έχει και γεωγραφικά σύνορα. Αυτό που λείπει είναι ένα παγκόσμιο νόμισμα, που να ταιριάζει στην ψηφιακή εποχή. Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος πέρα από το Bitcoin σήμερα. Ο χρυσός, τον οποίο υποστηρίζουν κάποιοι, ήταν καλός για την αναλογική εποχή.

Αν υπάρξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες που να δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία μέχρι την επόμενη εικοσαετία, όπως δείχνουν κάποιες έρευνες, η ανάγκη για ένα νόμισμα που δεν θα γνωρίζει σύνορα θα είναι επιτακτική. Η πίεση έχει αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά και δεν προβλέπεται να ατονήσει. Θα ακολουθήσει τον ρυθμό με τον οποίο οι δραστηριότητές μας μεταφέρονται στον ψηφιακό κόσμο.

Τα νέα από την αγορά

• Σύμφωνα με το μοντέλο S2FΧ, η τιμή του Bitcoin απέχει πολύ από την κορυφή. Φυσικά λόγω της ευμετάβλητης φύσης του, μπορεί να αυξηθεί ή να υποχωρήσει ακόμα και 20-30% σε σύντομο χρονικό διάστημα.


• Μετά την Grayscale, η Kryptoin Investment Advisors έχει υποβάλει αίτηση για Bitcoin ETF. Συνολικά έχουν υποβληθεί 9 αιτήσεις στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! Η έγκριση ETF δεν είναι θέμα του «εάν» αλλά του «πότε».

• Έγκριση από τη SEC για να προσφέρει κοινές μετοχές από τον χώρο των crypto, εκτός από αυτόν της Coinbase, έλαβε και η εταιρεία πίσω από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Exodus. Η ιδιαιτερότητα είναι πως η Exodus επέλεξε να ανταλλάσσει μετοχές στη δική της πλατφόρμα και όχι σε ένα mainstream χρηματιστήριο.

* Ο δείκτης M2 (intermediate money) περιλαμβάνει τον Μ1 (κέρματα και χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία - νομισματική κυκλοφορία), καταθέσεις όψεως, επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα κι άλλα ισοδύναμα χρήματος (π.χ. αποθεματικά συναλλάγματος). Κάθε περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά, χωρίς να χάσει την αξία του.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v