Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κούρσα για... κινέζικο «Bitcoin» και το καμπανάκι προς τις ΗΠΑ

Γιατί ο δισεκατομυριούχος επιχειρηματίας Peter Thiel ισχυρίζεται πως το Bitcoin θα πλήξει όλα τα κρατικά νομίσματα, αλλά κυρίως το αμερικάνικο δολάριο. Ο αγώνας του Πεκίνου για το «ψηφιακό γουαν».

Η κούρσα για... κινέζικο «Bitcoin» και το καμπανάκι προς τις ΗΠΑ

Δεν έχει κοπάσει ο σάλος από τις δηλώσεις του Peter Thiel, ότι το Bitcoin θα μπορούσε να αποτελέσει το οικονομικό όπλο των κινέζων που επιθυμούν να αλώσουν την αμερικανική ηγεμονία. Ας επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε τι εννοούσε:

Κάποιοι θεώρησαν πως ο Peter Thiel επιθυμεί πιο αυστηρή ρύθμιση και επιβολή περιορισμών πάνω στο Bitcoin. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως εννοούσε το ακριβώς αντίθετο. Πως οι αμερικάνοι θα πρέπει να το ενσωματώσουν στο χρηματοοικονομικό τους σύστημα. Με κάποιο τρόπο να εμπλακούν ενεργά σε αυτή την ανερχόμενη δύναμη, πριν το εκμεταλλευτούν πρώτοι οι κινέζοι.

Κατά την γνώμη μας αυτό ακριβώς αποσκοπούσε η δήλωση του Thiel. Να στρέψει ισχυρούς αμερικανικούς παράγοντες, όπως τους πολιτικούς, να αγκαλιάσουν το Bitcoin και την τεχνολογία γύρω του. Να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως είναι προς το συμφέρον της FED και της κυβέρνησης να ηγηθούν του ανταγωνισμού και να αρχίσουν να συσσωρεύουν Bitcoin.

Ήταν μια σκακιστική κίνηση από αυτές που συνηθίζει. Ο Peter Thiel, συγγραφέας του βιβλίου «Από το μηδέν στο ένα» έχει δηλώσει οπαδός της μιμητικής θεωρίας. Υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος δεν επιθυμεί άμεσα ένα αντικείμενο, αλλά η επιθυμία του καθορίζεται από αυτό που επιθυμούν οι υπόλοιποι γύρω του. Με αυτό το σκεπτικό επιχειρεί να ερμηνεύσει συγκρούσεις και βίαιες εντάσεων στο εσωτερικό κάθε κοινωνίας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο καλύτερος τρόπος να πείσεις κάποιον να πράξει κάτι, είναι να του αναφέρεις πως ο μεγαλύτερος του ανταγωνιστής κάνει το ίδιο.

Ο Peter Thiel είναι ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin από καιρό. Για όποιον δεν το γνώριζε φρόντισε εξαρχής να το καταστήσει σαφές στην δήλωση του. Μάλιστα αποκάλεσε τον εαυτό του Bitcoin maximalist, δηλαδή φανατικό οπαδό. Συνεπώς είναι απίθανο να ισχυριστεί κάτι που να είναι ενάντια στις πεποιθήσεις του, όπως την απαγόρευση του Bitcoin ή οτιδήποτε παρόμοιο. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος βέβαια εκτός από τον ίδιο, καθώς ξεκινά την δήλωση του με τη λέξη «αναρωτιέμαι…». Περισσότερο διατυπώνει μια πνευματική άσκηση που αξίζει να διερευνηθεί.

Γιατί τότε ισχυρίζεται πως το Bitcoin θα πλήξει όλα τα κρατικά νομίσματα, αλλά κυρίως το αμερικάνικο δολάριο; Γιατί κινδυνεύουν λιγότερο το ευρώ, το γιεν, το γουάν, το πέσο; Επειδή είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Θεωρητικά είναι αυτό που θα χάσει την περισσότερη δύναμη, στην περίπτωση που υπάρξει μια δομική μεταστροφή από τα fiat στο Bitcoin ως αποθεματικό νόμισμα.

Ωστόσο τα νομίσματα που μέχρι στιγμής φαίνεται να δέχονται το χτύπημα από την τη χρήση του Bitcoin είναι όσα στηρίζονται σε ασθενείς οικονομίες, με έντονα πληθωριστική νομισματική πολιτική. Πλέον οι πολίτες αυτών των χωρών έχουν εναλλακτική και την χρησιμοποιούν για να προστατευτούν, όπως είδαμε στις περιπτώσεις της Αργεντινής, της Τουρκίας, της Νιγηρίας και αλλού. Παρόλα αυτά το νόμισμα που χρησιμοποιούν για την ώρα ως πρώτη επιλογή οι πολίτες αυτών των χωρών, παραμένει το δολάριο.

Η θέση της Κίνας

Δεν θα ισχυριστούμε κάτι καινούργιο, αν αναφέρουμε ότι οι κινέζοι είναι θετικοί σε οτιδήποτε υποσκάπτει την θέση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα. Ωστόσο δεν θέλουν ούτε το δικό τους νόμισμα να αντικαταστήσει το δολάριο σε αυτόν τον ρόλο, γιατί θα πρέπει να κάνουν πολλές αλλαγές στην νομισματική πολιτική τους. Αλλαγές που δεν επιθυμούν ή για τις οποίες δεν είναι έτοιμοι ακόμα. Εναλλακτικά θα ήθελαν να υπάρχουν δύο αποθεματικά νομίσματα. Το ένα θεωρούσαν πως μπορούσε να ήταν το ευρώ, αλλά δεν τους βγήκε όπως το υπολόγιζαν.

Μήπως όμως το κινεζικό καθεστώς έχει λόγους να φοβάται το Bitcoin; Κάτι τέτοιο έχει φανεί μέχρι τώρα, καθώς έχει απαγορεύσει την δραστηριοποίηση ανταλλακτηρίων στο έδαφος της Κίνας. Γιατί δεν το θέλουν; Επειδή το νομισματικό και γενικότερα χρηματοοικονομικό σύστημα είναι δομημένο ως εργαλείο κοινωνικού ελέγχου. Και το Bitcoin είναι κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν. Είναι ένα ανοικτό πρωτόκολλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Είτε υπέρ, είτε ενάντια οποιουδήποτε κράτους.

Υπάρχει η αίσθηση πως ο έλεγχος του Bitcoin περνάει από τον έλεγχο των εξορυκτών (miners), όπου η πλειοψηφία τους βρίσκεται σε κινεζικό έδαφος. Θεωρητικά έχει βάση, αλλά αυτή η άποψη παραβλέπει την ισχύ που πηγάζει από την κοινωνική συναίνεση (consensus) των nodes που τρέχουν το πρωτόκολλο. Αυτό είναι (ένα ακόμα) ιδιοφυές χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του συστήματος. Ακόμα και αν κάποιος τόσο ισχυρός όσο η Κίνα ή οι ΗΠΑ με κάποιο απίθανο τρόπο καταλάβει όλους τους miners, θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό.

Η αξία των κινέζικων προϊόντων αντιπροσωπεύει το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, ξεπερνώντας ακόμα και τα αμερικάνικα. Ωστόσο το κινέζικο νόμισμα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Όπως είναι φυσικό πρόκειται για μια ανισορροπία που δεν αρέσει στους κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους για να την ανατρέψουν προς όφελος τους.

Για αυτό προωθούν και βρίσκονται πρώτοι στην κούρσα για ένα «έξυπνο» ψηφιακό νόμισμα που να εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα τους. Με το ψηφιακό γουάν, ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πολιτών γίνεται σε σχεδόν απόλυτο βαθμό. Κι όχι μόνο αυτό. Δίνει εύκολη, άμεση και φτηνή πρόσβαση σε πολίτες χωρών με ασταθές νομισματικό σύστημα που τώρα προμηθεύονται δολάρια στην μαύρη αγορά. Δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν με «καπέλο» την πρόσβαση σε ένα σταθερό νόμισμα μεγάλης οικονομικής δύναμης.

Τι σημαίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Το ποσό των χρημάτων M1 στις χώρες της G20 είναι 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει, φυσικά, ότι αυτά τα χρήματα M1 μπορούν να αγοράσουν αγαθά αξίας 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν το Bitcoin καταλήξει να ισούται με την αγοραστική δύναμη των χρημάτων M1, η τιμή ενός bitcoin θα είναι 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Σε αυτή την περίπτωση ο πλούτος του ατόμου ή της εταιρείας θα εκφράζεται σε Bitcoin, όχι σε ευρώ ή δολάρια. Και φυσικά όλοι θα θελήσουν να αποκτήσουν όσα το δυνατόν περισσότερα Bitcoin. Μόνο που εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν πολλά. Αυτή είναι και η ομορφιά ενός περιουσιακού στοιχείου σταθερής προσφοράς. Το οικονομικό κίνητρο για να αποκτήσεις περισσότερα, υπερισχύει του κινήτρου να το δαπανήσεις. Δεν θα είναι σαν τα κρατικά νομίσματα που υποτιμούνται με την πάροδο του χρόνου.

Η δήλωση του Peter Thiel έθεσε και ένα άλλο ζήτημα που πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το Bitcoin έχει αποκτήσει γεωπολιτική ισχύ, εκτός από πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Θα είναι η κινητήριος δύναμη που θα αναδείξει νέους ισχυρούς παίκτες με περιουσία που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρόκειται για ένα πολιτικά ουδέτερο και λιγότερο ελεγχόμενο νόμισμα με παγκόσμια αποδοχή. Μια ψηφιακή έκδοση του χρυσού, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Κι όχι μόνο εμείς βέβαια.

Πείτε το αλαζονεία, πείτε το θράσος από μέρους μας, αλλά θα επαναλάβουμε την πρόταση που είχαμε κάνει στην Τράπεζα της Ελλάδας πριν από ένα χρόνο: να εξετάσει την περίπτωση να συμπεριλάβει το Bitcoin στα συναλλαγματικά της αποθέματα. Αν το είχε ακολουθήσει από τότε θα είχε 6πλασιαστεί η αξία, σε αντίθεση με τον χρυσό που έχει υποχωρήσει, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το ζήτημα είναι ευρύτερο όπως βλέπουμε, καθώς το «παιχνίδι» έχει χοντρύνει.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v