Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Visa και Soros πραγματοποιούν θεαματική είσοδο στα crypto

Το επιχείρημα ότι δεν μπορώ να αγοράσω τον καφέ μου με κρυπτονομίσματα λαμβάνει πολύ σύντομα τέλος, με την υπογραφή της Visa. Υπέρ του Bitcoin τάσσεται και ένας ακόμη μεγάλος θεσμικός επενδυτής, το Soros Fund.

Visa και Soros πραγματοποιούν θεαματική είσοδο στα crypto

Το είπε και το έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλός της Visa, ο Al Kelly. Όπως είχε υποσχεθεί πριν δύο μήνες, εισέρχονται δυναμικά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Visa σε συνεργασία με την τράπεζα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Anchorage, ολοκλήρωσε την πρώτη συναλλαγή αυτό τον μήνα. Η συναλλαγή διεκπεραιώθηκε μέσα από το δίκτυο του Ethereum, χρησιμοποιώντας το USD Coin (USDC), ένα stablecoin που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο ίδρυμα διαμεσολάβησης πληρωμών που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των stablecoins, προκειμένου να διευθετήσει διασυνοριακές συναλλαγές. Ένα στοιχείο που φανερώνει τις δυνατότητες εκρηκτικής ανάπτυξης που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τομέας. Σε πρώτη φάση, η Visa θα συνεργαστεί με ανταλλακτήριο Crypto.com, για να υλοποιήσει το πρώτο της πρόγραμμα συναλλαγών που δεν θα βασίζεται σε κρατικά νομίσματα.

Μέχρι τώρα, όταν κάποιος χρησιμοποιούσε μια κάρτα Visa Crypto.com για να πληρώσει, αυτή συνδεόταν με τον λογαριασμό του χρήστη στο ανταλλακτήριο και μετέτρεπε το ψηφιακό νόμισμα σε κρατικό fiat νόμισμα. Κατόπιν έπρεπε να καταθέσει το fiat σε τραπεζικό λογαριασμό, για να συνδεθεί στη Visa. Με την τεχνολογία των stablecoins όμως μειώνεται το κόστος και η πολυπλοκότητα. Η Visa θα χρησιμοποιεί το blockchain του Ethereum και το USDC, εξαλείφοντας την ανάγκη μετατροπής του κρυπτονομίσματος σε fiat για να διευθετηθεί η συναλλαγή. Όπως εξηγούν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν κεφάλαια χωρίς κίνδυνο αντιστροφής, χωρίς τις καθυστερήσεις, χωρίς το κόστος των SWIFT, ACH.

Μια ριζική αλλαγή

Η Visa δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία διαμεσολάβησης πληρωμών. Εκτός από το αυτονόητο, ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, διαθέτει μια ηγετική ομάδα που είναι αρκετά ανοιχτόμυαλη για να αγκαλιάσει τη νέα τεχνολογία, αλλά και όλα τα απαραίτητα τεχνικά για να ολοκληρώσει με επιτυχία το εγχείρημα. Ποιο είναι αυτό; Με αυτή την κίνηση φιλοδοξεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ του παλαιού συστήματος πληρωμών και του νέου ψηφιακού συστήματος.

Το επιχείρημα ότι δεν μπορώ να αγοράσω τον καφέ μου με κρυπτονομίσματα λαμβάνει πολύ σύντομα τέλος με την υπογραφή της Visa. Αναμένεται να ακολουθήσει και ο μεγάλος της ανταγωνιστής, η Mastercard, όπως έχουμε αναφέρει από τον Φεβρουάριο. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εμφανίζεται πρόθυμος να δέχεται Bitcoin ως μέσο πληρωμής. Ένας αριθμός που διευρύνεται συνεχώς, όπως εμφατικά μας αποκάλυψε το παράδειγμα της Tesla (Για την Ελλάδα, τη λίστα με τις επιχειρήσεις που δέχονται Bitcoin θα τη βρείτε εδώ https://weacceptbitcoin.gr/).

Οι λόγοι που συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη είναι δύο. Ο ένας αφορά την τεχνολογία. Όλο και περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιλαμβάνονται την ευκολία, την αμεσότητα και την ασφάλεια που παρέχουν οι διασυνοριακές συναλλαγές μέσω stablecoins. Επιπλέον έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την τεχνολογία του blockchain για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αποδοτικότητα, όσον αφορά τη γενικότερη λειτουργία τους. Ο δεύτερος είναι η πίεση από τους καταναλωτές. Όπως παραδέχτηκε ο Cuy Sheffield, επικεφαλής του τμήματος των κρυπτονομισμάτων της Visa, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν πρόσβαση, διατηρούν και χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα.

Συμπέρασμα

Συντελείται στις μέρες μας μια ανατροπή στις πληρωμές και στη συναλλακτική διαδικασία. Πολλοί από τους παραδοσιακούς παίκτες δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ άλλοι θα αγκαλιάσουν και θα εκμεταλλευτούν τις αλλαγές. Όσοι δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν, θα παραμεριστούν και θα περιθωριοποιηθούν. Αυτή είναι η φύση της τεχνολογίας και της οικονομίας. Όποιος έχει την εντύπωση ότι μπορεί να πορευτεί χωρίς προσπάθεια, κόπο και ιδρώτα, αυταπατάται. Ο ανταγωνισμός θα τον αφήσει νοκ άουτ, πριν ακόμα συνειδητοποιήσει από πού δέχτηκε το χτύπημα.

Η εξέλιξη είναι μια αδίστακτη κυρία. Δεν την ενδιαφέρει να επιβραβεύσει το ηθικό ή το δίκαιο. Δεν τη συγκινεί ούτε ο πιο δυνατός. Νικητή στέφει αυτόν που προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Η καινοτομία θα προέλθει από εκείνους που καταπιάνονται με δύσκολα προβλήματα, προσφέροντας πρακτικές λύσεις. Όσο προχωρά ο καιρός θα εμφανίζονται νέες ευκαιρίες. Γι’ αυτό η ανταμοιβή για όποιον φανεί διορατικός θα είναι υψηλή.
Τα νέα, όπως είναι φυσικό, έδωσαν μια ώθηση στην αγορά των crypto και ειδικότερα στην τιμή του Ethereum, οδηγώντας το πάνω από τα 1.750 δολάρια.

Το Soros Fund υπέρ του Bitcoin

Ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα επενδυτικά ιδρύματα, το Soros Fund, τάσσεται υπέρ του Bitcoin τώρα. Όπως ανάφερε στο Bloomberg η επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων του Soros Fund Management, η Dawn Fitzpatrick, βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσες τις υποδομές στα crypto, γι' αυτό και επενδύουν πάνω τους.

Το Bitcoin μπορεί κάποτε να θεωρούνταν περιθωριακό περιουσιακό στοιχείο, αλλά αυτό δεν ισχύει πια, ανέφερε η Fitzpatrick. Ένας βασικός λόγος είναι ο φόβος για την υποτίμηση του δολαρίου, εξαιτίας της αυξημένης προσφορά χρήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 25%. Από ό,τι εξήγησε, αντιλαμβάνεται το Bitcoin ως ένα εμπόρευμα που διαθέτει τα πλεονεκτήματα της ευκολίας αποθήκευσης, μεταφοράς και το πεπερασμένο όριο νομισμάτων. Θεωρεί πως αυτοί είναι οι λόγοι που πολλοί έχουν μεταπηδήσει από τον χρυσό στο Bitcoin.

Δεν είναι μόνο το Soros Fund όμως. Σύμφωνα με την Arcane Researc, θεσμικοί επενδυτές κατέχουν 800.416 Bitcoin ή το 4,3% της υφιστάμενης ποσότητας νομισμάτων, αξίας 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημαντικό είναι πως περισσότερα από 100.000 Bitcoin έχουν απορροφηθεί από την αρχή του χρόνου.

Έκτακτο: Η PayPal απάντησε άμεσα στη Visa και εγκαινιάζει μια υπηρεσία πληρωμής με κρυπτονομίσματα. Το «Checkout with Crypto», όπως το ονόμασαν. Μια κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη χρήση τους στις καθημερινές συναλλαγές, όπως αναφέρουν. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους χρήστες της στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, δεν δέχονται γενικώς Bitcoin αλλά μόνο αυτά που έχουν αγοραστεί από τους ίδιους.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v