Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί όλο και περισσότερες εισηγμένες αγοράζουν bitcoin

Οι επενδυτικοί στόχοι και οι πρακτικοί λόγοι που ωθούν μεγάλες εταιρείες να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα. Τα 1,9 τρισ. δολάρια που έχουν στα ταμεία τους οι εταιρείες του S&P 500 και ο πονοκέφαλος των αρνητικών αποδόσεων στα ομόλογα.

Γιατί όλο και περισσότερες εισηγμένες αγοράζουν bitcoin

Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά μαθαίνουμε για κάποια εταιρία που δηλώνει πως τοποθετεί εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin. Συνολικά, bitcoin αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βρίσκονται στα ταμεία γνωστών εισηγμένων εταιρειών. Ο αριθμός είναι ακόμη μικρός σε σύγκριση με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά η τάση είναι αναμφισβήτητη. Όπως και η ποιοτική διαφοροποίηση.

Οι ιδιώτες κάτοχοι bitcoin ίσως να έχουν ψάξει τις ιδιαιτερότητες και να έχουν πειστεί για τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού νομίσματος. Ίσως όμως να πρόκειται για ευκαιριακούς επενδυτές που έχουν σαγηνευτεί από τις κερδοσκοπικές σειρήνες ή ακόμα και την μόδα, βάζοντας τα χρήματα τους, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το αντικείμενο. Ωστόσο όσο αφορά τις μεγάλες εταιρίες, χωρίς εξαιρέσεις, πρόκειται για ενημερωμένους, συνειδητοποιημένους, ορθολογικά σκεπτόμενους και μακροχρόνιους επενδυτές.

Γιατί αγοράζουν οι εταιρίες

Εκτός από τους επενδυτικούς λόγους, υπάρχουν και οι πρακτικοί, για τους οποίους συμφέρει μια επιχείρηση να περιλαμβάνει bitcoin στο ταμείο της, ειδικά αν πραγματοποιεί διεθνείς συναλλαγές. Καταρχήν στέλνει ή λαμβάνει άμεσα χρήματα, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος συναλλαγών. Δεν περιμένει τραπεζικό έμβασμα για ημέρες, αλλά ελάχιστα λεπτά. Δεν χρειάζεται να πληρώσει προμήθεια στις τράπεζες, ενώ γλιτώνει και τα έξοδα μετατροπής από την συναλλαγματική ισοτιμία. Και φυσικά υπερσκελίζει τυχόν εμπόδια που υπάρχουν από capital controls ή άλλους κυβερνητικούς περιορισμούς.

Ας έρθουμε τώρα στην επενδυτική επιλογή. Ένα κλασικό χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 60% μετοχές και 40% ομόλογα. Τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, αυτή η σύνθεση απέδωσε 6,83% τον χρόνο. Κατόπιν, εξετάζονται τρία ακόμα σενάρια: αφαιρούνται ισόποσα από μετοχές και ομόλογα και προστίθενται αντίστοιχα 1%, 2% και 3% bitcoin.

Το αποτέλεσμα φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι τόσο ξεκάθαρο που δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Η προσθήκη του bitcoin, όχι μόνο αυξάνει την απόδοση, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο! Στην περίπτωση του 3% η απόδοση εκτοξεύεται στο 10,24%, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι μέγιστες απώλειες (drawdown).

Πόσα μετρητά υπάρχουν διαθέσιμα

Ωραία λοιπόν, ας υποθέσουμε πως κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην αγορά με «βαθιές» τσέπες, πείθονται να μετατρέψουν μέρος των δολαρίων ή των ευρώ τους σε bitcoin. Πόσα είναι αυτά τα διαθέσιμα; Δεν έχουν συρρικνωθεί λόγω της ύφεσης που έχει προέρθει από τα μέτρα κατά της πανδημίας;

Κι όμως είναι πολύ περισσότερα από όσο ήταν πριν την εμφάνιση της Covid-19. Ναι μεν έχουν μειωθεί τα έσοδα στις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά έχουν μειωθεί παράλληλα τα έξοδα και έχουν παγώσει οι επενδύσεις. Συνεπώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, σχεδόν τα διπλά σε σχέση με ένα χρόνο πριν.


Ποιο είναι το ποσό των διαθεσίμων μετρητών στις εταιρίες που απαρτίζουν τον S&P 500; Κρατηθείτε. Ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Πόσοι άραγε από τους CEO αυτών των εταιριών να έχουν σκεφτεί σαν τον Michael Saylor της MicroStrategy ή τον Jack Dorsey της Square, που αγόρασαν bitcoin αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων;

Αν τοποθετήσουν από 1% μέχρι 3% των διαθεσίμων τους, σημαίνει πως θα επενδυθούν 19 με 57 δισεκατομμύρια. Σίγουρα δεν θα επενδύσουν όλες οι εταιρίες. Σίγουρο είναι επίσης πως κάποιες από αυτές που θα επενδύσουν δεν θα μείνουν μόνο στο 1% ή 3%. Συνεπώς ένα ποσό γύρω στο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να εισρεύσουν στην αγορά των crypto από εταιρικά κεφάλαια το επόμενο διάστημα, ακούγεται λογικό έως συντηρητικό νούμερο.

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχουν μόνο οι εταιρίες του S&P 500. Πολλές χιλιάδες εισηγμένες ή ιδιωτικές εταιρίες με σε όλο τον κόσμο, διαθέτουν αρκετά τρισεκατομμύρια σε μετρητά. Βλέποντας μεγάλες και αξιόλογες επιχειρήσεις να τολμούν, ακόμα και οι διστακτικοί αποκτούν αυτοπεποίθηση να κάνουν το πρώτο βήμα.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα; Να μάθουν για το bitcoin. Να αντιληφθούν πως δεν πρόκειται για κοπανιστό αέρα, όσο κι αν επιμένουν οι επικριτές του. Κι ακόμα έχουμε αφήσει έξω τους θεσμικούς παίκτες του χρηματοοικονομικού χώρου, που διαθέτουν ατελείωτες δεξαμενές μετρητών γεμάτες. Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια και βέβαια εξαιρετικά εύποροι ιδιώτες.

Το ερώτημα είναι εύλογο: Γιατί να μην βάλω και εγώ το 1% των διαθεσίμων μου; Δεν ρισκάρω και τίποτα ιδιαίτερο, αν τα πράγματα πάνε στραβά. Αντίθετα αν τα θετικά σενάρια επιβεβαιωθούν, το κέρδος θα είναι τεράστιο. Πράγματι, τόσο ασύμμετρη σχέση κινδύνου-ανταμοιβής είναι απίθανο να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Που αλλού να τα βάλουν;

Το ποσό του παγκόσμιου χρέους που προσφέρει αρνητικές αποδόσεις έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους επτά μήνες και πλέον έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019. Επί του παρόντος, ομόλογα άνω των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι εγγυημένο ότι θα υποστούν ζημίες, εάν διατηρηθούν μέχρι τη λήξη τους. Αυτή η κατάσταση αν είναι προσωρινή ίσως δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Αν όμως παραμείνει για καιρό, θα υπάρξουν αλλαγές στην επενδυτική συμπεριφορά. Κανένας δεν βρίσκει ευχάριστο να χάνει χρήματα.

Οι ανισορροπίες αυτές, ξεδιπλώνουν ένα μοναδικό φαινόμενο. Τη μετατροπή της απόδοσης μηδενικού ρίσκου, σε ρίσκο μηδενικής απόδοσης, όπως εύστοχα παρατηρεί ο οικονομολόγος Γιάννης Ραμουτσάκης.

Το επόμενο λογικό βήμα είναι πως η αναζήτηση απόδοσης θα ενταθεί, οδηγώντας σε αυξημένη ροή χρημάτων σε επενδυτικές αξίες όπου τις αντιλαμβάνονται ως αντισταθμίσεις πληθωρισμού. Ενώ κάποιοι επιμένουν ότι το αέναο «τύπωμα» δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων της τωρινής κρίσης, η FED έχει δεσμευτεί δημόσια να διατηρήσει ένα επίπεδο πληθωρισμού μεγαλύτερο του 2%.

Ο μέσος ιδιώτης δεν αντιλαμβάνεται ακόμα τις επιπτώσεις της «εκτύπωσης». Η αγοραστική του δύναμη παραμένει σχεδόν ίδια. Όμως προβληματίζονται έντονα οι διαχειριστές κεφαλαίων με εκατομμύρια μετρητά, καθώς αντιλαμβάνονται πως κάθονται πάνω σε ένα κομμάτι πάγου που λιώνει.

Κλείνουμε με ένα προβληματισμό: Όσο αφορά τις εισηγμένες εταιρίες, οι επενδύσεις σε bitcoin δεν γίνονται σε μια μέρα. Απαιτούν χρόνο, μελέτη, έγκριση από τις αρχές. Ο Saylor που το βίωσε, έχει αναφέρει πως ακόμα και αν αρχίσουν να το σκέφτονται σήμερα οι CEO των μεγάλων εταιριών, θα περάσουν 6 μήνες μέχρι να αγοράσουν.

Μήπως όμως το διάστημα είναι πολύ μικρότερο επειδή σε κάποιες εταιρίες έχει ήδη ληφθεί η απόφαση και βρίσκονται στον δρόμο προς την υλοποίηση; Οι περισσότεροι σε μεγάλο βαθμό ακολουθούν τα χνάρια άλλων. Δεν χαράζουν οι ίδιοι τον δρόμο. Κι οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν αποτελούν διαφορετική περίπτωση.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars.

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v