Η κατοχή χρυσού ενώ ακούγεται ωραία ιδέα, ειδικά στην εποχή του ατελείωτου τυπώματος χρήματος και των μηδενικών επιτοκίων, στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Αν θελήσει κάποιος να το αποκτήσει ως μέταλλο στην φυσική του μορφή, θα πρέπει να πληρώσει σημαντικό premium. Η αγορά χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος κοστίζει 30%-40%, σε σχέση με την τιμή πώλησης.
Ράβδους χρυσού είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποκτήσεις. Ακόμα και αν καταφέρεις να βρεις, υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας, της μεταφοράς και της φύλαξης. Λύση αποτελούν τα πιστοποιητικά κατοχής χρυσού, μόνο που δεν λαμβάνεις χρυσό, αλλά χαρτιά!
Αντίθετα Bitcoin, τον «ψηφιακό χρυσό», μπορείς να αποκτήσεις στην «φυσική» του μορφή. Κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς δεν εξαρτάσαι από κάποιον τρίτο, αποκτώντας την αποκλειστική κυριότητα. Επιπλέον η ευκολία της μετακίνησης του σαν e-mail, παρέχει ελευθερία στον κάτοχο του. Μπορεί να δραπετεύσει με τον πλούτο του όταν οι συνθήκες γίνουν δραματικές, σε μέρη όπου υπάρχει ελπίδα.
Η επαλήθευση της γνησιότητας του Bitcoin είναι πολύ πιο εύκολη από αυτή του χρυσού. Αν γνωρίζεις έστω και τα βασικά, αποκλείεται να σε ξεγελάσει κάποιος με πλαστά ή παραποιημένα. (σ.σ. δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως το θεωρούν κάποιοι. Στα σεμινάρια που διοργανώνει το Euro2day.gr, ακόμα και άσχετοι με την τεχνολογία τα καταφέρνουν). Και βέβαια μπορεί να διαιρεθεί σε απειροελάχιστα κομμάτια, αξίας μικρότερης του ενός σεντς!
Το θέμα της σπανιότητας είναι το πιο κρίσιμο. Ο χρυσός δεν εξελίχθηκε σε παγκόσμιο χρήμα επειδή είναι όμορφος και λαμπερός. Ο λόγος που λειτουργεί ως νομισματικό μέσο από παλιά, είναι επειδή πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη. Η σπανιότητα αξιολογείται ως πολυτιμότερη από τη χρησιμότητα, όπως είχε αποφανθεί ο Αριστοτέλης χιλιάδες χρόνια πριν.
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, το bitcoin είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.
Ακριβώς αυτοί είναι οι λόγοι που άλλη μία διάσημη προσωπικότητα από τον χώρο των επενδύσεων τάχτηκε υπέρ του bitcoin τις τελευταίες ημέρες: ο Jim Cramer, ο γνωστός, όσο και αμφιλεγόμενος, παρουσιαστής της εκπομπής «Mad Money» του CNBC. Γιατί αναφερόμαστε στις τελευταίες ημέρες; Επειδή παλαιότερα είχε εκφράσει την επιφύλαξη του όσο αφορά την αγορά bitcoin, μετά από ερώτηση ενός θαυμαστή του στο twitter.
Μετά από μια συζήτηση που έκανε με τον Anthony Pompliano, ένθερμο υποστηρικτή του Bitcoin, άρχισε να αναθεωρεί. Αντιλαμβανόμενος πόσο πίσω έχει μείνει γύρω από το θέμα των κρυπτονομισμάτων, έφτασε να αναρωτιέται μήπως χρησιμοποιεί γραφομηχανή στην εποχή των υπολογιστών.
Τα επιχειρήματα του Pompliano
Ο Pompliano μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προοπτικές απόδοσης. Παρόλο που το bitcoin, όπως και ο χρυσός, χρησιμοποιούνται για άμυνα έναντι του πιθανού πληθωρισμού, οι δυνατότητες κέρδους είναι πολύ διαφορετικές. Το bitcoin θεωρείται πιο επιρρεπές στις απότομες διακυμάνσεις. Πράγματι ισχύει, αλλά η μεταβλητότητα λειτουργεί και από τις δύο πλευρές. Όταν υποχωρεί το κάνει με πιο γρήγορο ρυθμό, αλλά αν το πετύχεις σε ανοδική τροχιά, προσφέρει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα κέρδη.
Τώρα που ο κίνδυνος φαίνεται να έχει περάσει, τώρα που συνειδητοποιούν όλοι πως δεν πρόκειται να καταστραφεί ο κόσμος, το bitcoin αναδεικνύεται ως το πιο κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο. Από την αρχή της χρονιάς κερδίζει 55% και παραμένει σε ανοδική τάση. Ο χρυσός είναι στο +26%, ενώ o S&P βρίσκεται στα ίδια.
Αν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων οδηγηθούν προς τα πάνω λόγω των πολιτικών της FED και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών, δεν είναι προτιμότερο να έχεις στην κατοχή σου το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα, όπως χαρακτήρισε το bitcoin ο Tudor Jones;
Όταν το 2009 η FED άρχισε να τυπώνει χρήμα, όλοι τρέξανε στον χρυσό. Στην κορυφή του 2011 είχε σχεδόν τριπλασιάσει την τιμή του από τα χαμηλά του, για να ακολουθήσει αργότερα μια υποχώρηση κατά 50%. Σκεφτείτε τι επίπτωση θα υπήρχε στην τιμή του αν εκείνη την περίοδο λέγανε ότι η μισή από την προβλεπόμενη προσφοράς χρυσού δεν θα εξορύσσονταν καθόλου. Ότι τα μισά ορυχεία θα κλείνανε οριστικά ή θα στέρευαν τα αποθέματα. Κάτι παρόμοιο έγινε με το halving του bitcoin, καθώς η εξόρυξη του έπεσε στο μισό.
Τι ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας θα πρέπει να αποτελεί το Bitcoin; Αυτό εξαρτάται από τον κάθε επενδυτή μεμονωμένα. Από την ανοχή του στο κίνδυνο, τους στόχους, τον χρονικό ορίζοντα. Μπορεί να είναι μόλις 1% ή πολύ παραπάνω. Η λάθος απάντηση, είναι να μην έχεις καθόλου.
Οι σκέψεις του Cramer
Στις οδηγίες προφύλαξης έναντι του πληθωρισμού, ανάφερε ο Cramer, αναφέρονταν η αγορά χρυσού, τα μοναδικά κομμάτια τέχνης, τα αρχοντικά (ή εναλλακτικά επιλεγμένα ακίνητα). Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στην γενιά μου. Αυτά που δεν αναγράφονταν στο εγχειρίδιο ήταν τα κρυπτονομίσματα.
Πριν την πανδημία ήταν φρόνιμο να κρατάς μετρητά. Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Θεωρείται απερίσκεπτο να έχεις πολλά μετρητά στην κατοχή σου, καθώς το δολάριο αναπόφευκτα θα υποτιμηθεί. Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυξήσει την φορολογία, ούτε να κόψει δραστικά τις κοινωνικές παροχές. Είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης και φοβάμαι πως θα βιώσουμε ένα μεγάλο πληθωριστικό κύμα. Για όλους αυτούς τους λόγους χαίρομαι που κατέχω χρυσό. Τα ακίνητα και ο χρυσός θα με προστατέψουν. Αλλά για να κερδίσω; Νιώθω απόλυτα λογικό να ρισκάρω ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου μου κατέχοντας crypto (τον διόρθωσε ο Pompliano, διευκρινίζοντας πως άλλο είναι γενικώς τα κρυπτονομίσματα και άλλο το bitcoin).
Όπως και να έχει, πρέπει να κατέχεις χρυσό ή bitcoin, συνέχισε ο Cramer. Προσωπικά αγοράζω από χρόνια χρυσό ως εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά τα παιδιά μου όταν με κληρονομήσουν δεν θα νιώθουν άνετα με τον χρυσό. Πολλοί της γενιάς μου είναι αρνητικοί ισχυριζόμενοι πως κινδυνεύουν από τους χάκερς ή βρίσκοντας άλλες δικαιολογίες, ενώ ξέρετε τι είναι πραγματικά κακό; Όταν τα παιδιά σας δεν μπορούν να βρουν το χρυσό σας. Τον θεωρούν επικίνδυνο επειδή μπορεί να κλαπεί ή δεν μπορούν να τον βγάλουν έξω από την τράπεζα ή ίσως να μην θυμούνται που τον έχουν κρύψει. Όταν τους αναφέρω για τραπεζικές θυρίδες δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν όσο κατανοούν τα πορτοφόλια των κρυπτονομισμάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζομαι τα crypto.
Ένιωθα ασφάλεια έχοντας στην κυριότητα μου χρυσό σε φυσική μορφή. Να μπορώ να τον αγγίζω, να τον χαϊδεύω. Ωστόσο ή αίσθηση της φυσικής κατοχής δεν είναι τόσο σημαντική όσο η σπανιότητα, συμπέρανε ο Jim Cramer.
Όλη την συζήτηση μπορείτε να την δείτε εδώ
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.